akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kerekasztal-beszélgetés az autonómia helyzetéről a Tusványosi ...

Kerekasztal-beszélgetés az autonómia helyzetéről a Tusványosi Szabadegyetemen

A július 19-e és 24-e között megrendezett Tusványosi Szabadegyetem pénteki napján a Kós Károly-sátorban az autonómiakérdésről rendeztek kerekasztal-beszélgetést, amelyen részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Az „Autonómiáink és a világpolitikai fejlemények” című beszélgetésen több erdélyi és magyarországi kutató, politikus, valamint a téma több nyugat-európai szakértője is jelen volt.

Szász Jenő kifejtette, hogy az elmúlt évek helyes magyar gazdaságpolitikájának köszönhetően a Kárpát-medencének és benne a többségi magyarságnak egyre inkább kiemelt szerepe van. Az NSKI elnöke kiemelte, hogy az Európára nehezedő migrációs helyzet segíthet az őshonos közösségek egymás felé fordulásában, majd hozzátette, hogy Erdélyben és a Székelyföldön is eljött a párbeszéd és az intézményesülés ideje.

Andrea Carteny, a római Sapienzia Egyetem Kelet-Európa történetének kutatója azt elemezte, hogyan hat a Brexit ma a skót és ír függetlenségi törekvésekre. Marc Gafarot I Monjó (katalán politológus, publicista, Barcelona Centre for International Affairs) bemutatta, hogy bár Európában 50 millió polgár él kisebbségben - többek közt a Felvidék, Erdély, Délvidék területén a kisebbség alkot többséget - mégis számos ország hajlamos ezekkel az emberekkel másodrendű állampolgárként bánni. Ez teljesen ellentmond az EU jogrendszerének - szögezte le.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a székelyföldi autonómiatörekvések sorában három eseményt emelt ki: nem hagyják annyiban, hogy a székely zászló használata miatt méltánytalanság ér önkormányzatokat, szervezeteket és magánszemélyeket; ismét meg fogják szervezni a Székely Szabadság Napját; illetve Bukarestben végre napirendre kerülhet Székelyföld közigazgatási átszervezése.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt stratégiai alelnöke hangsúlyozta, hogy az autonómia mindenhol a béke és a stabilitás eszköze, melyre a mai háborús világban óriási szükség van; rövid, közép és hosszú távon is ez jelentheti a megoldást és a békét, akár Székelyföldön, akár Kárpátalján.

Szili Katalin autonómiaügyi miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy a nemzetrészekkel való párbeszéd már eddig is számos eredményt hozott úgy Európában - ahol az össznépesség 10%-a kisebbségben él - mint a Kárpát-medencében. Fontos célként fogalmazta meg a közösségek gyarapodását, a szülőföld biztonságának megőrzését. 

Répássy Róbert országgyűlési képviselő rávilágított, hogy kulturális, egyházi, társadalmi és politikai olvasatban is jogunk van az autonómiához.

Kalmár Ferenc András, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kifejezte aggályát, hogy a megroppant identitású Európában a politikai félelem időszaka jöhet, melyben a kisebbségeket politikai kockázati tényezőnek tarthatják majd. Ezért is fontos a mielőbbi autonómia elérése Székelyföldön, melyhez azonban az EU-ban még többet kell hangoztatnunk a kisebbségi magyarság ügyeit, hiszen a mai napig vannak olyan szakpolitikusaik, akik a székelyekről még csak nem is hallottak. 

Borbély Zsolt Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke azzal a megállapítással zárta a kerekasztal beszélgetést, hogy a szervezetek közötti párbeszéd minden korábbinál fontosabb napjainkban.

 

Kerekasztal-beszélgetés az autonómia helyzetéről a Tusványosi Szabadegyetemen

Hírek
2021. június 16.
Új könyv az országzászló mozgalomról

Megjelent a Szimbolikus térfoglalásaink – Az országzászló mozgalom kibontakozása 1928–1944 című kötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. június 16.
Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módra

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei kiterjedésű, karbon-semleges zöldenergia előállításának lehetőségeit kutatja és tervezi, amelyek moduláris biomassza alapú reaktorok üzemeltetésén alapulnak. Az új Horizont Európa program keretén belül kapcsolatot kezdeményeztünk a fenntartható zöldenergia termelő és értékesítő vállalatokkal és szervezetekkel a Hungarian Energy Investors Forum 2021 elnevezésű energetikai konferencián.


2021. június 9.
Megemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 101. évfordulóján

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2021. június 4-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai megemlékezést tartottak a budapesti Összetartozás Emlékhelyénél.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre