HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Ünnepi rajz- és esszépályázat Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei V. Budapesti Székely Bál
Nyitóoldal > Hírek > 500 éve az áldás útján – ...

500 éve az áldás útján – Családi Csendesnap Kárpátalján

A Kárpátaljai Református Egyházkerület szervezésében és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezői szerepvállalásával hetedszer került megrendezésre a kárpátaljai magyarság egyik legnagyobb rendezvényének számító Családi Csendesnap, 2017. augusztus 12-én, Nagydobronyban. A hétezer fő részvételével zajló eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is köszöntötte a jelenlévőket. 

A Kárpátaljai Református Egyházkerület 2011 óta minden évben megrendezi a kárpátaljai magyar közösség egyik legnagyobb, tömegeket megmozgató rendezvényét, a Családi Csendesnapot. Az idén immár hetedik alkalommal sorra kerülő nagyszabású eseménynek az elmúlt évhez hasonlóan ismét Nagydobrony adott otthont. A reformáció jubileumi 500. évfordulója jegyében zajló rendezvényen több mint hétezer résztvevő dicsérte az Urat, s adott hálát a reformáció által hozott áldásokért, valamint a családokért és a megszületett gyermekekért.

A helyi középiskola udvarán megrendezett Családi Csendesnapon a dicsőítő énekeket követően Zsukovszky Miklós, a Beregi Egyházmegye esperese tartott áhítatot a megújulás fontosságáról, a harmonikus közösségek és családok kialakulását gátló és segítő tényezőkről.

Katona Viktória nagydobronyi lelkész bizonyságtételében megrázó erővel szólt a gyermekáldás hiába való várásának nehézségeiről, a próbatételekről, és tett bizonyságot arról, hogy Isten nem hagyja magára ebben a helyzetben sem a házaspárokat, hiszen az áldást másként készíti el számukra: a szívben született gyermekekben adja meg azoknak, akik figyelnek Rá.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere előadását az Áldás, békesség református köszöntésben rejlő erő jelentőségének ecsetelésével kezdte, majd kiemelte, hogy kevés nemzetnek van olyan alaptörvénye, amely a biztos alappal – Istennel – kezdődik. A lelkész-politikus felhívta a figyelmet az előző alkotmány és az új alaptörvény egyik leglényesebb különbségére, mely alapján a Magyar Kormány 2011 óta már nemcsak „felelősséget érez”, hanem „felelősséget visel” a határon túli magyarság iránt. Balog Zoltán hangsúlyozta: „… az Alaptörvényben is elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét”. A miniszter abbéli reményének is hangot adott, hogy a Magyarországról érkező sokoldalú anyagi támogatások mögött az itteni magyarok érzik a felelősségteljes gondviselést, a szeretetet. Közös értékeink a keresztény hit és a nemzeti összetartozás, közös felelősségünk pedig, hogy az ide érkező támogatásokból mindenekelőtt közösség épüljön, erősödjön Kárpátalján – zárta beszédét Balog Zoltán.

Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese ünnepi köszöntőjében kiemelte, a reformáció nélkülözhetetlen eleme a megújulás, s hatása messze túlnyúlik a teológia határain, hiszen befolyása – ahogy azt a történelem több esetben bizonyította – az élet számos területén tetten érhető. Az NSKI elnökhelyettese rámutatott arra, hogy nemzetünk számára a reformáció egyik leglényegesebb hozadéka – amellett, hogy az anyanyelv megtartásának egyik legnagyobb fegyvere – a Károli Gáspár-féle Vizsolyi Biblia, mely a Szentírás első teljes magyar fordítása. Mint fogalmazott: „… a reformáció az évszázadok során nemcsak része lett a magyar nemzet életének, hanem egyben a nemzet tudatának is egyik legfontosabb támaszává vált.” Fráter Olivér hangsúlyozta a Kárpátaljai Református Egyház nemzetépítő és megtartó szerepét, a szülőföldön való megmaradást elősegítő nélkülözhetetlen tevékenységét, külön kiemelve a Reformáció Gyermekei Program elindításának jelentőségét. Az NSKI elnökhelyettese köszöntője végén kifejtette, a KRE munkássága és a Családi Csendesnap mögött húzódó célok egybecsengenek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet küldetésével, így az Intézet örömmel vállalt szerepet a rendezvény megszervezésében.

A szemináriumokat követően Zán Fábián Sándornak, a KRE püspökének evangelizációja zárta az együttlétet, aki arról tett bizonyságot, hogy csak közösségben élhet az ember egészséges életet. Végezetül hangsúlyozta: „Isten megváltott gyermekei vagyunk, akik nem panaszkodnak, hanem az Úrtól vett igével van tele a szívük, s a feltámadott Krisztusról szóló bizonyságtétel az életük. Legyetek a feltámadásba vetett hittel élő emberek!

Forrás: a Kárpátaljai Református Egyházkerület honlapja

Hírek
2018. január 9.
A Felvidék magyarlakta területén működő turisztikai szervezeti rendszer vizsgálata című kutatás eredményei

A Kárpát-medence magyarlakta térségei megannyi ismert és kevéssé ismert vonzerővel rendelkező turisztikai fogadóterületek, amelyek versenyképességét meghatározza a turizmus szereplőinek együttműködése is. Ezért a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dr. Tőzsér Anett vezetésével egy kutatássorozatot indított el 2015-ben, hogy ezen szervezetek működéséről egy átfogó képet adjon. Ennek első, pilot projektjét a 2015 második felében elvégzett Székelyföld turisztikai szervezeti rendszerének vizsgálata című kutatás jelentette. Az itt kialakított módszertani gyakorlat alapján a kutatásunk helyszíne 2017-ben a Felvidék magyarlakta területe és az itt működő turisztikai szervezetek.


2018. január 3.
Te vagy a fény nekünk - ifjúsági énekeskönyv átadó Székelyudvarhelyen

2017. december 25-én a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébániatemplomban - az ifjúsági karácsonyi szentmise keretében - került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadásában megjelent Te vagy a fény nekünk c. ifjúsági gitáros énekeskönyv ünnepélyes átadására. 


2018. január 2.
Nemzetstratégiai Kutatóintézet-különdíj a Fölszállott a páva döntőjén

2017. december 29-én került megrendezésre a 2017. évi Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató vetélkedőjének döntője. Az MTVA és a Duna Televízió Zrt., valamint a Hagyományok Háza által meghirdetett verseny döntőjén a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Nyírség Táncegyüttesnek ajánlotta fel különdíját


összes hír >>
Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
január>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria