HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A Csángó Rádió megmentéséért

A Csángó Rádió megmentéséért

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászberény várost a csángó kultúra megmentésének elkötelezett híveként, az anyaországtól elszakadt magyar ajkú települések közötti összekötő kapocsként is jegyzik. E mozgalom szellemében a nemzeti kultúránk megmentéséért folytatott küzdelem újabb állomása volt szombaton a moldvai Csángó Rádió megmentéséért rendezett jótékonysági nap. A rendezvény fővédnökei Kallós Zoltán, Kossuth-díjas folklorista és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke voltak.

A Bercsényi Sportcsarnokban rendezett jótékonysági nap a Csángó Fesztivál Alapítvány kuratóriumának ötletén alapuló hagyományteremtő céllal létrejött kezdeményezés, mely a jövőben is hasonló jellegű, a magyar kultúrát népszerűsítő szervezeteket és egyéneket kíván támogatni.

A moldvaiak első rádiója, mely egyben a legkeletebbre található magyar nyelvű adó, mintegy 600 000 hallgatóval büszkélkedhet szerte a világban, amely Lőrinc Celesztin irányításával a nap huszonnégy órájában onnan működik, egy családias, lelkes kis csapat közreműködésével. A középkori gyökereket leginkább megőrző magyar nyelv közvetítője, különleges kulturális kincs őrzője és tanítója, melyet kár lenne veszendőbe hagyni. A rádió adása jelenleg a www.csangoradio.ro oldalon hallható.

A kezdeményezés védnökei Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Berec Zsolt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója és Szabó Tamás polgármester voltak.

Az eseményről készült videoösszeállítás megtekintése

 Képgaléria

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria