HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A Csángó Rádió megmentéséért

A Csángó Rádió megmentéséért

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászberény várost a csángó kultúra megmentésének elkötelezett híveként, az anyaországtól elszakadt magyar ajkú települések közötti összekötő kapocsként is jegyzik. E mozgalom szellemében a nemzeti kultúránk megmentéséért folytatott küzdelem újabb állomása volt szombaton a moldvai Csángó Rádió megmentéséért rendezett jótékonysági nap. A rendezvény fővédnökei Kallós Zoltán, Kossuth-díjas folklorista és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke voltak.

A Bercsényi Sportcsarnokban rendezett jótékonysági nap a Csángó Fesztivál Alapítvány kuratóriumának ötletén alapuló hagyományteremtő céllal létrejött kezdeményezés, mely a jövőben is hasonló jellegű, a magyar kultúrát népszerűsítő szervezeteket és egyéneket kíván támogatni.

A moldvaiak első rádiója, mely egyben a legkeletebbre található magyar nyelvű adó, mintegy 600 000 hallgatóval büszkélkedhet szerte a világban, amely Lőrinc Celesztin irányításával a nap huszonnégy órájában onnan működik, egy családias, lelkes kis csapat közreműködésével. A középkori gyökereket leginkább megőrző magyar nyelv közvetítője, különleges kulturális kincs őrzője és tanítója, melyet kár lenne veszendőbe hagyni. A rádió adása jelenleg a www.csangoradio.ro oldalon hallható.

A kezdeményezés védnökei Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Berec Zsolt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója és Szabó Tamás polgármester voltak.

Az eseményről készült videoösszeállítás megtekintése

 Képgaléria

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria