HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és ...

A Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020:

„Az első gazdasági és tudás irányzatú nemzeti fejlesztési program Trianon óta!”

 

A Kárpát-medencei gazdasági és társadalmi tér kialakítása és megerősítése a Nemzeti Együttműködés Programjának, illetve a Kormány gazdaságpolitikájának is kiemelt részét képezi. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – az alapítói szándéknak megfelelően – el is kezdte a Kárpát-haza Fejlesztési Rendszer kidolgozását, melynek két – a címben szereplő – fejlesztési tervdokumentuma került bemutatásra 2014. július 9-én a Kárpát-haza Fejlesztési Fórum nyitórendezvényén az Országház Delegációs Termében.

A Kormány 2010–2014 között – a Kárpát-medencei gazdasági nyitás szakpolitikai megalapozására – elfogadta a Wekerle Tervet, a magyar kormány támogatásával elkészültek a külhoni magyar közösségek első gazdaságfejlesztési tervdokumentumai is. Mindezen tervdokumentumok figyelembe vételével készítette el a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-haza Fejlesztési Rendszer kidolgozását, melynek egyik részét az Európai Unió 2014–2020 közötti hétéves tervezési időszakára szabott nemzetegyesítési fejlesztési program, másik részét pedig a 2030-ig, tehát egy tizenöt éves távlattal bíró „Kárpát-haza” fejlesztési elképzelés alkotja.

A nemzeti fejlesztési programról Duray Miklós  olyan lehetőségként számolt be, amely valóban a nemzetről, és nem a mindenkori államról vagy az éppen időszerű országról, nem az állampolgárokról, hanem a magyar nemzetről szól, elsősorban itt, a Kárpát-medencében. A felvidéki közéleti személyiség úgy véli: „Trianon óta ez az első gazdasági és tudás irányzatú össznemzeti fejlesztési törekvés.”

A tervezés további fázisában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet figyelembe kívánja venni a magyarországi és külhoni stratégiai partnerek, közigazgatási szereplők, a 2014-20-as magyarországi operatív programokért felelős, illetve külhoni stratégiai tervezők, felsőoktatási, gazdasági és szakpolitikai szereplők véleményét is.

Ennek érdekében került sor a Kárpát-haza Fejlesztési Fórumra, ahol Dr. Kövér László  házelnök képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket. Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a FIDESZ-Magyar Polgári Párt alelnöke köszöntőjét követően Szász Jenő, az NSKI elnöke a nemzetegyesítés stratégiai lehetőségeit, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig a nemzetpolitika új irányvonalait vázolta fel.

Szász Jenő,  a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében a magyarság szétszóratásának tragédiájából fakadó versenyelőnyre hívta fel a figyelmet. „Összefüggő Kárpát-medencei gazdasági rendszerek kiépítése által megteremthető a határokon átívelő nemzetegyesítés, hiszen a magyar-magyar összefogás lehetőséget teremt a tagállamok együttműködésére szánt uniós források lehívására, mely által a XX. század tragédiájából akár előnyt is kovácsolhatunk a XXI. században.”

„Az új nemzetpolitikai paradigma alapeleme a nemzetegyesítés, amelynek alapja a Kárpát-medencei társadalmi-gazdasági integráció” – mondta Horkay Nándor, az NSKI kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója, aki egyúttal célként fogalmazta meg a Kárpát-medencei magyar fejlesztési ügynökségek létrehozását, az ágazati szakpolitikák kiterjesztését a külhoni magyar térségekbe és a külhoni intézmények fejlesztését a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 fejlesztési program keretei között.

Molnár György, a kutatóintézet Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának vezetője A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014–2020 című tervdokumentumról számolt be, melynek központi eleme a nemzeti erőforrások egyesítése az uniós fejlesztési forrásokkal. Ezek vezérfonalát a magyarországi operatív programok szintjéről kell meghatározni, mondta Molnár György, aki ugyanakkor beszámolt a Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat életre hívásáról is, ahová – a külhoni magyar szervezetek részéről – mintegy háromszázan már regisztráltak is. Emellett említést tett arról, hogy az NSKI olyan kormányhatározat-tervezetet terjesztett elő, amely révén elérhető a fentebb említett tervdokumentumok gyakorlatba ültetése.


A fórum második felében az intézményesített Kárpát-medencei szintű együttműködések ismertetése következett. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumát mutatta be, majd Kovács Sándor, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat vezérigazgatója a hálózat eddig elért sikereiről, eredményeiről, jövőbeli terveiről adott tájékoztatást.

Borbély Károly, Románia Kormányának RMDSZ-es energiaügyi államtitkára, Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági ügyekért felelős alelnöke és Geréb László, a Székelyudvarhelyért Alapítvány által működtetett MÜTF Oktatási Központ ügyvezető igazgatója az Erdélyben és Székelyföldön történő külhoni magyar tervezési és fejlesztési folyamatokról számolt be. A Felvidék regionális gazdasági fejlesztési tervét Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának alelnöke, a gazdaságpolitikai és területfejlesztési tanács elnöke, a Délvidék gazdasági fejlesztését pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Nagy Imre, az Újvidéki Egyetem oktatója mutatták be. Végül, de nem utolsósorban, a Kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiákról a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Pataki Gábor  közgazdász tartott előadást.

A Kárpát-haza Fejlesztési Fórumra regisztrált több mint nyolcvan meghívott között jelen volt dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, dr. Fábián Attila, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, valamint Perényi Zsigmond, az Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság államtitkár-helyettese és Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkár is.

Kapcsolódó anyagok:

A Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020: A fórumról készült videó megtekintése
Interjú Szász Jenővel  ǀ  InfoRádió – Aréna  ǀ  2014. július 16.

1. rész:

2. rész:

Képek a Kárpát-haza Fejlesztési Fórumról:

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria