HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai 

A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai

2014. május 22-én a Sapientia Főiskola nagy előadótermében „A zarándoklat – hitéleti, tudományos és gyakorlati szempontok” címmel konferenciát tartott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A nemzeti, lelki megújulás tudományos és hitéleti szempontjait vizsgáló konferencián neves előadók vettek részt és értékes előadások hangoztak el. A konferencián bemutatták a Kárpát-medence első zarándoktérképét is, mely az NSKI és a Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. közös munkájának eredménye.

Dr. Várnai Jakab OMF, a Sapientia rektorának nyitóbeszéde után José Jaime Brosel Gavilá atya, a vatikáni Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa küldötte, előadásában a népi vallásosságról és a zarándoklásról beszélt, majd dr. Deák Hedvig OP, a Magyar Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke áttekintő teológiai előadást tartott a zarándoklatokhoz kapcsolódó engesztelésről, a bűnbánatról, a közbenjárásról és megbocsájtásról. Az előadások között építő gondolatokat hallhattunk a moderátoroktól: Dr. Orosz Lóránt OMF, a főiskola volt rektorától és Kálmán Peregrin OMF, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely igazgatójától.

A délutáni szekciót Székely János, esztergomi-budapesti segédpüspök nyitotta meg, aki a zarándokügy evangelizációs fontosságán túl, tanúságot tett a személyes zarándokélményeiről is. A második, tudományos részben Prof. Dr. Barna Gábor úr, az MTA doktora, a néprajztudomány kandidátusa a megújuló búcsújárásról és a mai zarándok-reneszánszról, a népi vallásosság Kárpát-medencei hagyományairól beszélt. A tudományos szekció második előadásaként lírai hangvételű előadást hallhattak a résztvevők „A táj szakralitása – az út és a hely a lelki megújulásban” címmel Prof. Dr. Konkoly-Gyuró Évától, az NYME tanárától, aki az El Camino 2010. évi megjárása után kezdett zarándokverseket, képes, zenés zarándok beszámolókat készíteni (www.landlab.hu).

Horkay Nándor, az NSKI igazgatója előadásában a zarándoklat-szervezés gyakorlati szempontjairól, a magyar zarándokturizmus fejlesztés lehetőségéről beszélt. Szólt a mai turisztikai termékeket jellemző trendekről, a lelki megújulást szolgáló közösségépítésről, fejlesztő és evangelizációs munkáról a turizmus területén is. Előadásában elhangoztak a hazai vallási turizmus 2014-2020-as időszakra vonatkozó képzési és fejlesztési feladatai is.

Záró előadóként dr. Molnár András József „A turistaúttól a zarándokútig, a turistától a zarándokig – azonosságok, különbségek, elvárások” címmel tartott izgalmas prezentációt.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria