HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek január 29-én Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet. A városházán Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese tartott előadást Civitas Fortissima és előzményei címmel.

1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és bevonultak a határ menti Balassagyarmatra. A cél az volt, hogy még délebbre tolják a Pichon-féle demarkációs vonalat. Két hétig vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok harcoltak a városért, a harcokban tíz ember meghalt. 1919. január 29-én Balassagyarmat felszabadult. 

Az emléknap reggelén az 1919-es hősök sírjánál tartottak tiszteletadást a városi temetőben, majd a MÁV emléktáblánál koszorúztak az emlékezők a vasútállomáson. A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveztek, a képviselő-testület ünnepi ülésén pedig átadták a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat.

A kísérő rendezvények között már kedden megrendezték a III. Bátrak Futását, szerdán felavatták a Hősök terén a felújított 16-os Honvéd szobrot.

Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a városházán tartott előadásában a XX. század eleji nagyhatalmi erőviszonyok és a Monarchia világháborús szerepvállalásának bemutatását követően, az úgynevezett őszirózsás forradalom magyar nemzeti összeomláshoz vezető politikai és katonai tevékenységét mutatta be. A történelmi Magyarország északi területeinek elvesztéséről, és az azzal együtt járó társadalmi és etnikai változásokról szólva elmondta, hogy az 1918 és 1924 közötti időszakban az elveszített területekről, mintegy 350 ezer menekült érkezett a maradék Magyarországra, amely mind a határon túli magyar nemzeti közösségek, mind pedig Magyarország társadalmi és szociális viszonyaira hatással volt. Az előadó a történelmi Magyarország szétesésének folyamatát elemezve kijelentette, hogy „a Károlyi-kormány önáltató és önbecsapó módon vakon bízott a nemzetközi diplomácia és a későbbi békekonferencia elveiben és igazságosságában, és a katonai erő felmutatása, illetve alkalmazása helyett feltétel nélkül eleget tett az Antant újabb és újabb területi követeléseinek, amely végső soron, mintegy 1 millió magyar ember csehszlovák fennhatóság alá kerüléséhez vezetett." Mindehhez képest a balassagyarmati katonai akció kitűnő példája volt – a területi hovatartozás kérdését eldönteni képes – nemzeti összefogásnak, melyet az előadó a Székely Hadosztály dicsőséges küzdelmeivel állított párhuzamba.

A Balassagyarmat Város Önkormányzatának támogatásával, a VIA NOVA felvidéki magyar ifjúsági csoport és a Fidelitas közös szervezésében immár hetedik alkalommal megrendezett Civitas Fortissima vetélkedőn tizenhét csapat mérte össze tudását, az első helyet az ipolysági Szondy György Gimnázium csapata szerezte meg. 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a vetélkedő valamennyi versenyzője számára, a felvidéki Mailáth család történetét bemutató, Cap György által írott „Élet a kastélyban” című könyvet ajándékozott.

 

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria