HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek január 29-én Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet. A városházán Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese tartott előadást Civitas Fortissima és előzményei címmel.

1919. január 15-én csehszlovák katonák több ponton átlépték az Ipoly folyót, elfoglalták a vasútvonalat, és bevonultak a határ menti Balassagyarmatra. A cél az volt, hogy még délebbre tolják a Pichon-féle demarkációs vonalat. Két hétig vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok harcoltak a városért, a harcokban tíz ember meghalt. 1919. január 29-én Balassagyarmat felszabadult. 

Az emléknap reggelén az 1919-es hősök sírjánál tartottak tiszteletadást a városi temetőben, majd a MÁV emléktáblánál koszorúztak az emlékezők a vasútállomáson. A városháza dísztermében Civitas Fortissima vetélkedőt szerveztek, a képviselő-testület ünnepi ülésén pedig átadták a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat.

A kísérő rendezvények között már kedden megrendezték a III. Bátrak Futását, szerdán felavatták a Hősök terén a felújított 16-os Honvéd szobrot.

Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a városházán tartott előadásában a XX. század eleji nagyhatalmi erőviszonyok és a Monarchia világháborús szerepvállalásának bemutatását követően, az úgynevezett őszirózsás forradalom magyar nemzeti összeomláshoz vezető politikai és katonai tevékenységét mutatta be. A történelmi Magyarország északi területeinek elvesztéséről, és az azzal együtt járó társadalmi és etnikai változásokról szólva elmondta, hogy az 1918 és 1924 közötti időszakban az elveszített területekről, mintegy 350 ezer menekült érkezett a maradék Magyarországra, amely mind a határon túli magyar nemzeti közösségek, mind pedig Magyarország társadalmi és szociális viszonyaira hatással volt. Az előadó a történelmi Magyarország szétesésének folyamatát elemezve kijelentette, hogy „a Károlyi-kormány önáltató és önbecsapó módon vakon bízott a nemzetközi diplomácia és a későbbi békekonferencia elveiben és igazságosságában, és a katonai erő felmutatása, illetve alkalmazása helyett feltétel nélkül eleget tett az Antant újabb és újabb területi követeléseinek, amely végső soron, mintegy 1 millió magyar ember csehszlovák fennhatóság alá kerüléséhez vezetett." Mindehhez képest a balassagyarmati katonai akció kitűnő példája volt – a területi hovatartozás kérdését eldönteni képes – nemzeti összefogásnak, melyet az előadó a Székely Hadosztály dicsőséges küzdelmeivel állított párhuzamba.

A Balassagyarmat Város Önkormányzatának támogatásával, a VIA NOVA felvidéki magyar ifjúsági csoport és a Fidelitas közös szervezésében immár hetedik alkalommal megrendezett Civitas Fortissima vetélkedőn tizenhét csapat mérte össze tudását, az első helyet az ipolysági Szondy György Gimnázium csapata szerezte meg. 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a vetélkedő valamennyi versenyzője számára, a felvidéki Mailáth család történetét bemutató, Cap György által írott „Élet a kastélyban” című könyvet ajándékozott.

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria