HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Ars Sacra Fesztiválon

 

Az immár nyolcadik alkalommal útjára indult Ars Sacra Fesztivál evangéliumi mottója: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14). A tíznapos rendezvénysorozat szervezői legfontosabb célul tűzték a remény jeleinek felkutatását és felmutatását a kultúrában. Ehhez a különböző művészeti ágak képviselőit szólítják meg. Olyanokat, akik a legfőbb erő ihletésére alkotnak, ezáltal maguk is az isteni világosság hordozóivá válnak.

Az Erdő Péter bíboros úr és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnöksége alatt zajló rendezvény nyitóünnepségén a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Horkay Nándor kutatási, stratégiai és koordinációs igazgató képviselte. Köszöntőjében hangsúlyozta: miképpen a művészet dolga, hogy felfedezze és megismertesse az igazat, szépet és jót, úgy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendeltetésszerűen hivatásának tekinti, hogy összekapcsolja a Kárpát-medence magyar művészeit. Ezt úgy valósítja meg, hogy a nemzet fővárosában kiállításokat szervez egy-egy határon túli művésznek a Kárpát-haza Galériában. Kiemelte, a nemzeti egység és a Kárpát-medencei magyarság felemelkedésének záloga nemcsak gazdasági és tudományos kérdés, hanem lelki-szellemi is. Így a művészetek is szolgálhatják e célt.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldi magyarok főpapja Istent jelölte a szakrális művészetek legfőbb forrásának. Ő ajándékozza az embernek azt a képességet, mely által a művész alkot, és művészete révén fölemeli, átvezeti a mindennapi embert a láthatatlan valóságba.

Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében a szakrális művészeteknek egyetemes emberi és a magyar kultúra megértését segítő szerepét emelte ki. Az emberi lélek és gondolkodás egyetemes összefüggései jelennek meg a művészetekben, melyek ugyanakkor vallanak sajátos magyar történelmünkről is.

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában


 

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria