HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Ars Sacra Fesztiválon

 

Az immár nyolcadik alkalommal útjára indult Ars Sacra Fesztivál evangéliumi mottója: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14). A tíznapos rendezvénysorozat szervezői legfontosabb célul tűzték a remény jeleinek felkutatását és felmutatását a kultúrában. Ehhez a különböző művészeti ágak képviselőit szólítják meg. Olyanokat, akik a legfőbb erő ihletésére alkotnak, ezáltal maguk is az isteni világosság hordozóivá válnak.

Az Erdő Péter bíboros úr és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnöksége alatt zajló rendezvény nyitóünnepségén a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Horkay Nándor kutatási, stratégiai és koordinációs igazgató képviselte. Köszöntőjében hangsúlyozta: miképpen a művészet dolga, hogy felfedezze és megismertesse az igazat, szépet és jót, úgy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendeltetésszerűen hivatásának tekinti, hogy összekapcsolja a Kárpát-medence magyar művészeit. Ezt úgy valósítja meg, hogy a nemzet fővárosában kiállításokat szervez egy-egy határon túli művésznek a Kárpát-haza Galériában. Kiemelte, a nemzeti egység és a Kárpát-medencei magyarság felemelkedésének záloga nemcsak gazdasági és tudományos kérdés, hanem lelki-szellemi is. Így a művészetek is szolgálhatják e célt.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldi magyarok főpapja Istent jelölte a szakrális művészetek legfőbb forrásának. Ő ajándékozza az embernek azt a képességet, mely által a művész alkot, és művészete révén fölemeli, átvezeti a mindennapi embert a láthatatlan valóságba.

Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében a szakrális művészeteknek egyetemes emberi és a magyar kultúra megértését segítő szerepét emelte ki. Az emberi lélek és gondolkodás egyetemes összefüggései jelennek meg a művészetekben, melyek ugyanakkor vallanak sajátos magyar történelmünkről is.

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában


 

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria