HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Ars Sacra Fesztiválon

 

Az immár nyolcadik alkalommal útjára indult Ars Sacra Fesztivál evangéliumi mottója: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14). A tíznapos rendezvénysorozat szervezői legfontosabb célul tűzték a remény jeleinek felkutatását és felmutatását a kultúrában. Ehhez a különböző művészeti ágak képviselőit szólítják meg. Olyanokat, akik a legfőbb erő ihletésére alkotnak, ezáltal maguk is az isteni világosság hordozóivá válnak.

Az Erdő Péter bíboros úr és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnöksége alatt zajló rendezvény nyitóünnepségén a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Horkay Nándor kutatási, stratégiai és koordinációs igazgató képviselte. Köszöntőjében hangsúlyozta: miképpen a művészet dolga, hogy felfedezze és megismertesse az igazat, szépet és jót, úgy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendeltetésszerűen hivatásának tekinti, hogy összekapcsolja a Kárpát-medence magyar művészeit. Ezt úgy valósítja meg, hogy a nemzet fővárosában kiállításokat szervez egy-egy határon túli művésznek a Kárpát-haza Galériában. Kiemelte, a nemzeti egység és a Kárpát-medencei magyarság felemelkedésének záloga nemcsak gazdasági és tudományos kérdés, hanem lelki-szellemi is. Így a művészetek is szolgálhatják e célt.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldi magyarok főpapja Istent jelölte a szakrális művészetek legfőbb forrásának. Ő ajándékozza az embernek azt a képességet, mely által a művész alkot, és művészete révén fölemeli, átvezeti a mindennapi embert a láthatatlan valóságba.

Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében a szakrális művészeteknek egyetemes emberi és a magyar kultúra megértését segítő szerepét emelte ki. Az emberi lélek és gondolkodás egyetemes összefüggései jelennek meg a művészetekben, melyek ugyanakkor vallanak sajátos magyar történelmünkről is.

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában


 

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria