HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A Nagy Háború képei Csepelen

A Nagy Háború képei Csepelen

A székelyudvarhelyi Kováts család igazi képgyártó dinasztia. A legfiatalabb fotós, ifjabb Kováts Árpád, dédapja első világháborúban készült fényképeiből készült ötven darabos válogatását hozta el Csepelre. A család birtokában lévő fotográfiákból immár második alkalommal láthat kiállítást a kerület közönsége a Csepel Galériában. A február 25-én nyílt kiállítás megnyitóján Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese mondott beszédet.

„A falakon látható félszáz válogatott fotográfia, a haditudósítás fénnyel írott hőskorából a Nagy Háborúnak is nevezett első világégés páratlan hitelű dokumentálása. Külön értéke és érdekessége a kiállításnak a sztereo képek bemutatása, amely fotótörténeti ritkaságokon keresztül térhatású szemlélői lehetünk a korszak eseményeinek. A Kováts dinasztia nagy érdeme, hogy mindez olyan évtizedeken át maradt fenn az utókor számára, amelyekben egy zászló, kokárda, egyetlen sírfelirat vagy szobor-koszorúzás is súlyos büntetéssel és megtorlással járt.” fogalmazott beszédében az NSKI elnökhelyettese.

Köszöntőjében Borbély Lénárd polgármester emlékeztetett, hogy a Kováts család tavalyi kiállítását Németh Szilárd akkori polgármester kezdeményezte, és reméli, hogy jövőre is számíthatunk egy hasonlóan színvonalas tárlatra, és így talán hagyományt sikerül teremteni.

A család négy egymást követő férfi tagja egymástól tanulta a fényképezés fortélyait. Az eredetileg az első világháborús képeket is készítő idősebb Kováts István műterme ma is működik Székelyudvarhelyen és most is hagyományos módszerekkel készíti a fotókat a fotográfus unokája és dédunokája.

A mostani kiállításnak az ad aktualitást, hogy az idei év az első világháború kitörésének centenáriuma. A tárlaton látható képek egyedülálló módon mutatják be a Nagy Háborúként is emlegetett világégés frontjának mindennapjait. Az elhúzódó állóháború alatt a katonák lényegében a lövészárokban laktak – a képeken megjelenik a bakák és tisztek minden öröme, bánata. A fényképeken látható szentély, színház, közös mulatozás, de megfigyelhető az ellenség feszült figyelése, a harc, az elmúlás és a gyász is.

Kováts Árpád, a tárlat gazdája érdekes háttérinformációkat is elárult a képekről. Dédapja, id. Kováts István maga is katona volt. Képein a 82. Magyar Királyi Gyalogezred tagjainak életét láthatjuk, melyben ő maga is szolgált – a menetfelszerelés mellett még a nagy fényképezőgépet és annak tartozékait is magával cipelte. A fényképeken maximálisan kihasználja a kor technikai adottságait, és a képek egyáltalán nem tűnnek beállítottnak. A család, archívumban egy évszázadnyi fényképanyagot dokumentált gondosan, de sajnos az első világháborús képek jegyzetfüzete elveszett. A dédapa mintegy négyszáz fotót készített a fronton, a kiállításhoz történészek segítségével választottak ki ötvenet, így a jegyzetek híján legalább a képek készítésének helyét be tudták azonosítani. A tárlat lassan bejárja a történelmi Magyarországot: először Székelyudvarhelyen lehetett megtekinteni, majd Csíkszeredán, legközelebb pedig Komáromban lesz látható.

A kiállítás igazi különlegessége néhány anaglif kép – ezek olyan fényképek, melyek egy különleges, kétszínű lencsével rendelkező szemüvegen keresztül nézve háromdimenziós hatást keltenek. Ezzel a módszerrel még életszerűbbé válnak a kor körülményei.

Ez a kiállítás nem csupán a Nagy Háború borzalmainak állít emléket, hanem az erdélyi és az anyaországi magyarok összetartásának is. Éppen ezért a kommunizmus viharos évei alatt egyáltalán nem volt egyszerű megőrizni ezeket a képeket.

A kiállítás március 21-ig megtekinthető a Csepel Galériában (Csete Balázs utca 15.) hétfőtől csütörtökig 9.00-16.00 óráig, pénteken bejelentkezés alapján.

Miss Nándor írása alapján

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria