HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A Rákóczi Szövetség vezetőképzője Visken

A Rákóczi Szövetség vezetőképzője Visken

A Rákóczi Szövetség 2015. szeptember 25-27. között tizennyolcadik alkalommal tartotta meg ifjúsági találkozóval egybekötött vezetőképzőjét, ezúttal a kárpátaljai Visken. A háromnapos esemény célja a Rákóczi Szövetség kárpátaljai tagszervezetei közötti kapcsolatépítés elősegítése, a vezetők képzése, a szervezetek munkájának segítése, a hatékonyság-javítás és a tartalmas, jó hangulatú együttlét volt. A rendezvényen 11 kárpátaljai magyar tannyelvű iskola több mint 50 tanára és diákja képviseltette magát. 

A Rákóczi Szövetség vezetőképzője Visken

A Kárpátalján immár másodszor megrendezett vezetőképző központi témája az ifjúság és az érték gondolata köré épült, s ennek megfelelően számos érdekes és hasznos előadást hallhattak a jelenlévők. A három nap alatt az előadók között szerepelt többek között Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Takaró Mihály irodalomtörténész, dr. Torzsa István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, valamint a helyi egyházak képviselői, de a programhoz tartozott a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház tagjai által bemutatott színdarab is.

A Rákóczi Szövetség vezetőképzője Visken

A rendezvény záró napján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében Fejes Norbert elemzési referens tartott előadást. Az NSKI képviselője, miután tolmácsolta az intézet elnökének, Szász Jenőnek üdvözletét, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet megtisztelő, de egyben felelősségteljes küldetéséről – a magyar jövő tudatos építéséről, a nemzet humánvagyonának gyarapodását elősegítő döntések előkészítéséről – beszélt. Felvázolta a Kárpát-medence elszakított területein élő nemzettársaink legégetőbb problémáit, nehézségeit, így egyebek mellett a magyarok lélekszámának csökkenését, a kulturális, oktatási és gazdasági pozícióvesztést, valamint az anyanyelvhasználat kérdését. Az NSKI képviselője kiemelte, hogy az elmúlt két év tragikussá váló eseménysorozatai és politikai döntései rendkívül komoly megpróbáltatások elé állították a kárpátaljai magyarságot a katonai behívókkal kezdődően, az inflációs nyomáson és a valutaleértékelődésen át a munkahelyek megszűnéséig. Mindezen történések arra késztették a lakosság férfi tagjainak egy jelentős részét, hogy otthonukat és családjukat hátrahagyva külföldön vállaljanak munkát. Az oktatási törvény megváltoztatása pedig a magyar diákok továbbtanulási lehetőségeit, hosszú távon pedig a magyar tannyelvű iskolák létét veszélyezteti. Hangsúlyozta azonban, hogy Magyarország Kormánya minden tőle telhetőt megtesz kárpátaljai nemzettársaink megsegítése érdekében, amit az elmúlt időszak intézkedései – így többek között a pedagógusoknak, valamint az óvodai étkeztetésre nyújtott támogatás, a HATÁRTALANUL! program, vagy a magyarországi önkormányzatok felé intézett felhívás a kárpátaljai testvértelepülések megsegítése érdekében – is maradéktalanul bizonyítanak. Végül, de nem utolsó sorban Fejes Norbert ismertette az NSKI egyik kiemelt megbízásának, a 2014-ben végzett Külhoni Magyar Ifjúságkutatásnak az eredményeit és legfőbb tanulságait, kiemelve a kárpátaljai magyar fiatalság körében tapasztaltakat.

A Rákóczi Szövetség következő vezetőképzőjére október 2-4-e között kerül sor Budapesten, melyre a szervezők mintegy 80 résztvevőt várnak a Kárpát-medence több pontjáról.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria