Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > „A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” ...

„A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” konferencia

„A stílus kérdései a nyelv- és nemzetstratégiában” címmel rendezett közös konferenciát a 90 éves Szathmári István professzor tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szeptember 23-án az ELTE-BTK Kari tanácstermében. 

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetésre terjesztette fel a professor emeritust. Majorosi Marianna, a Csík zenekar Kossuth-díjas énekese, valamint Makó Péter és Cserta Balász Kossuth- és Artisjus-díjas zenészek „Örvend az ég víssággal” című előadását követően Szathmári István nyelvész, magyar-német-orosz szakos egyetemi tanár, az MTA doktora életútját Korzenszky Tamás, a MANYSI tudományos titkára olvasta fel.

Köszöntőt Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott, melyet követően Dr. Szathmári István professor emeritus köszönte meg a méltatást és az előterjesztést, aki háláját is kifejezte, amiért a régóta mellőzött nyelvi stílus témakörével konferencia foglalkozik.

Szász Jenő köszöntőjében a magyar nyelv fontosságát hangsúlyozta. „Egy nemzet közösségi emlékezete, kulturális hagyományai egy olyan kincsesláda mélyén találhatóak, amelynek zárját csak a hozzá tartozó nyelv nyithatja ki. A magyarok szellemi kincse a más nyelvet beszélők számára szinte feltörhetetlen. Azonban minél kevésbé vigyázunk a magukat magyarnak valló és magyarul beszélő emberekre, ez a kulcs annál nehezebben fog forogni a zárban. A magyarság megmaradásának záloga nem más, mint a magyar nyelv” – szögezte le az NSKI elnöke.

Az előadások két szekcióban zajlottak. Elsőként Dr. Bencze Lóránt, a MANYSI igazgatója beszélt a stilisztika jövőjéről a magyar nyelvstratégiában, majd Szerecz György vezető tanácsos tartotta meg előadását a stílusfogalom változásairól és állandóságáról. Az első szekció befejező előadója, Dr. Aczél Petra a BCE Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója „Közösség és stílus: a közélet retorikai természete” címmel tartotta meg beszámolóját.

A második szekció Dr. Andrásfalvy Bertalan, a PTE professor emeritusa előadásával kezdődött „A stílus, magatartás a magyar népköltészetben és néptáncban” címmel, majd Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese mutatta be a székely stílus jellegzetességeit.

A rendezvény zárásaként kerekasztal-beszélgetésre került sor a stilisztika és a stílus az iskolában való megjelenéséről. 

Tekintse meg a konferenciáról készült videót:

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Adatvédelmi tájékoztató, Szakmai tevékenység, Impresszum, Hírek, Oldaltérkép, Fotógaléria

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2019