HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” ...

„A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” konferencia

„A stílus kérdései a nyelv- és nemzetstratégiában” címmel rendezett közös konferenciát a 90 éves Szathmári István professzor tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szeptember 23-án az ELTE-BTK Kari tanácstermében. 

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetésre terjesztette fel a professor emeritust. Majorosi Marianna, a Csík zenekar Kossuth-díjas énekese, valamint Makó Péter és Cserta Balász Kossuth- és Artisjus-díjas zenészek „Örvend az ég víssággal” című előadását követően Szathmári István nyelvész, magyar-német-orosz szakos egyetemi tanár, az MTA doktora életútját Korzenszky Tamás, a MANYSI tudományos titkára olvasta fel.

Köszöntőt Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott, melyet követően Dr. Szathmári István professor emeritus köszönte meg a méltatást és az előterjesztést, aki háláját is kifejezte, amiért a régóta mellőzött nyelvi stílus témakörével konferencia foglalkozik.

Szász Jenő köszöntőjében a magyar nyelv fontosságát hangsúlyozta. „Egy nemzet közösségi emlékezete, kulturális hagyományai egy olyan kincsesláda mélyén találhatóak, amelynek zárját csak a hozzá tartozó nyelv nyithatja ki. A magyarok szellemi kincse a más nyelvet beszélők számára szinte feltörhetetlen. Azonban minél kevésbé vigyázunk a magukat magyarnak valló és magyarul beszélő emberekre, ez a kulcs annál nehezebben fog forogni a zárban. A magyarság megmaradásának záloga nem más, mint a magyar nyelv” – szögezte le az NSKI elnöke.

Az előadások két szekcióban zajlottak. Elsőként Dr. Bencze Lóránt, a MANYSI igazgatója beszélt a stilisztika jövőjéről a magyar nyelvstratégiában, majd Szerecz György vezető tanácsos tartotta meg előadását a stílusfogalom változásairól és állandóságáról. Az első szekció befejező előadója, Dr. Aczél Petra a BCE Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója „Közösség és stílus: a közélet retorikai természete” címmel tartotta meg beszámolóját.

A második szekció Dr. Andrásfalvy Bertalan, a PTE professor emeritusa előadásával kezdődött „A stílus, magatartás a magyar népköltészetben és néptáncban” címmel, majd Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese mutatta be a székely stílus jellegzetességeit.

A rendezvény zárásaként kerekasztal-beszélgetésre került sor a stilisztika és a stílus az iskolában való megjelenéséről. 

Tekintse meg a konferenciáról készült videót:

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria