HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” ...

„A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” konferencia

„A stílus kérdései a nyelv- és nemzetstratégiában” címmel rendezett közös konferenciát a 90 éves Szathmári István professzor tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szeptember 23-án az ELTE-BTK Kari tanácstermében. 

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetésre terjesztette fel a professor emeritust. Majorosi Marianna, a Csík zenekar Kossuth-díjas énekese, valamint Makó Péter és Cserta Balász Kossuth- és Artisjus-díjas zenészek „Örvend az ég víssággal” című előadását követően Szathmári István nyelvész, magyar-német-orosz szakos egyetemi tanár, az MTA doktora életútját Korzenszky Tamás, a MANYSI tudományos titkára olvasta fel.

Köszöntőt Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott, melyet követően Dr. Szathmári István professor emeritus köszönte meg a méltatást és az előterjesztést, aki háláját is kifejezte, amiért a régóta mellőzött nyelvi stílus témakörével konferencia foglalkozik.

Szász Jenő köszöntőjében a magyar nyelv fontosságát hangsúlyozta. „Egy nemzet közösségi emlékezete, kulturális hagyományai egy olyan kincsesláda mélyén találhatóak, amelynek zárját csak a hozzá tartozó nyelv nyithatja ki. A magyarok szellemi kincse a más nyelvet beszélők számára szinte feltörhetetlen. Azonban minél kevésbé vigyázunk a magukat magyarnak valló és magyarul beszélő emberekre, ez a kulcs annál nehezebben fog forogni a zárban. A magyarság megmaradásának záloga nem más, mint a magyar nyelv” – szögezte le az NSKI elnöke.

Az előadások két szekcióban zajlottak. Elsőként Dr. Bencze Lóránt, a MANYSI igazgatója beszélt a stilisztika jövőjéről a magyar nyelvstratégiában, majd Szerecz György vezető tanácsos tartotta meg előadását a stílusfogalom változásairól és állandóságáról. Az első szekció befejező előadója, Dr. Aczél Petra a BCE Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója „Közösség és stílus: a közélet retorikai természete” címmel tartotta meg beszámolóját.

A második szekció Dr. Andrásfalvy Bertalan, a PTE professor emeritusa előadásával kezdődött „A stílus, magatartás a magyar népköltészetben és néptáncban” címmel, majd Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese mutatta be a székely stílus jellegzetességeit.

A rendezvény zárásaként kerekasztal-beszélgetésre került sor a stilisztika és a stílus az iskolában való megjelenéséről. 

Tekintse meg a konferenciáról készült videót:

 

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria