HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A tények magukért beszélnek – Statisztika ...

A tények magukért beszélnek – Statisztika igazolja: 30%-kal többen tettek sikeres érettségit az NSKI felkészítője után

Sikeres volt az érettségi felkészítő-sorozat folytatása Székelyföldön, ezt igazolja a a statisztika is – értékelték az elért eredményt a felkészítő lebonyolítói. Hargita megyében a felkészítőn részt vevő tanulók 81%-a, Kovászna megyében pedig 93%-a tett sikeres érettségit.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a csíkszeredai Fidelitas Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány együttműködésével indított két székelyföldi megyét érintő érettségi felkészítő sorozatot. A költségeketaz NSKI fedezte, a résztvevők számára a képzés ingyenes volt.

Az érettségi vizsgafelkészítőt román nyelv és irodalomból, valamint matematikából összesen 734 diák végezte el a 10 székelyföldi településen. Román nyelv és irodalomból összesen 453 tanuló, matematikából pedig 232 tanuló vett részt az érettségi vizsgán. Hargita megyében összesen 469 tanuló, Kovászna megyében pedig 216 diák érettségizett a felkészítőkre beiratkozottak közül. A projekt koordinátora, Göthér Orsolya rámutatott, a képzéseken részt vevő Hargita megyei tanulók 81%-a vizsgázott sikeresen (az 55,8%-os megyei átlaghoz képest), Kovászna megyében pedig 93% szerzett diplomát (a megyei 63,9%-hoz képest).

Szász Jenő, az NSKI elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: intézete közel 21 millió forint értékben finanszírozta a projektet, ami diákonként nagyjából 400 lejnek megfelelő összeget jelent. Ezt csekély anyagi ráfordításnak nevezte a székelyföldi fiatalok jövőjének tekintetében. Hozzátette, a magyarság természeti és gazdasági erőforrásainál jóval fontosabb, hogy sikeres fiataljai legyenek, akik családot alapítva gyarapítják a nemzetet.

„Tudásuk bővítése mellett a diákok önbizalmát is próbáltuk erősíteni. Ez fontos volt, hiszen azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok kimondottan jó képességű tanuló nem tud kezelni egy olyan stressz helyzetet, amikor például kamerák előtt kell vizsgázni” – mondta Ilyés Ferenc, a MÜTF tanulmányi és marketingigazgatója, hozzátéve, hogy a felkészítőkön használt módszertant más oktatási intézményeknek is ajánlani fogják.

A Csík- és Gyergyószéken folytatott képzéseket Silló László, a Fidelitas Ifjúsági Egyesület vezetője értékelte. Mint mondta, a projekt egyik leglényegesebb hozadéka az volt, hogy a diákok felfogták, mekkora felelősséggel jár az érettségi diploma megszerzése. „Azoknak, akik részt vettek az órákon, a motivációjuk és a hozzáállásuk is megváltozott. Jobban, többet tanultak.”

Jövőre is folytatná az érettségi felkészítőket az NSKI, hiszen az Intézet fontosnak tartja, hogy „többletesélyt” biztosítsanak a magyar ajkú tanulóknak – jelentette ki Szász Jenő, aki reméli, eddig elért eredményeik nyomán a magyar kormány biztosítani fogja számukra a szükséges anyagiakat. Rámutatott, abban is gondolkodnak, hogy a továbbiakban nagyobb községekben is indítsanak képzéseket, továbbá Maros megyében, a Nyárád mentén is honosítsák meg programjukat.

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria