HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > A tények magukért beszélnek – Statisztika ...

A tények magukért beszélnek – Statisztika igazolja: 30%-kal többen tettek sikeres érettségit az NSKI felkészítője után

Sikeres volt az érettségi felkészítő-sorozat folytatása Székelyföldön, ezt igazolja a a statisztika is – értékelték az elért eredményt a felkészítő lebonyolítói. Hargita megyében a felkészítőn részt vevő tanulók 81%-a, Kovászna megyében pedig 93%-a tett sikeres érettségit.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a csíkszeredai Fidelitas Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány együttműködésével indított két székelyföldi megyét érintő érettségi felkészítő sorozatot. A költségeketaz NSKI fedezte, a résztvevők számára a képzés ingyenes volt.

Az érettségi vizsgafelkészítőt román nyelv és irodalomból, valamint matematikából összesen 734 diák végezte el a 10 székelyföldi településen. Román nyelv és irodalomból összesen 453 tanuló, matematikából pedig 232 tanuló vett részt az érettségi vizsgán. Hargita megyében összesen 469 tanuló, Kovászna megyében pedig 216 diák érettségizett a felkészítőkre beiratkozottak közül. A projekt koordinátora, Göthér Orsolya rámutatott, a képzéseken részt vevő Hargita megyei tanulók 81%-a vizsgázott sikeresen (az 55,8%-os megyei átlaghoz képest), Kovászna megyében pedig 93% szerzett diplomát (a megyei 63,9%-hoz képest).

Szász Jenő, az NSKI elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: intézete közel 21 millió forint értékben finanszírozta a projektet, ami diákonként nagyjából 400 lejnek megfelelő összeget jelent. Ezt csekély anyagi ráfordításnak nevezte a székelyföldi fiatalok jövőjének tekintetében. Hozzátette, a magyarság természeti és gazdasági erőforrásainál jóval fontosabb, hogy sikeres fiataljai legyenek, akik családot alapítva gyarapítják a nemzetet.

„Tudásuk bővítése mellett a diákok önbizalmát is próbáltuk erősíteni. Ez fontos volt, hiszen azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok kimondottan jó képességű tanuló nem tud kezelni egy olyan stressz helyzetet, amikor például kamerák előtt kell vizsgázni” – mondta Ilyés Ferenc, a MÜTF tanulmányi és marketingigazgatója, hozzátéve, hogy a felkészítőkön használt módszertant más oktatási intézményeknek is ajánlani fogják.

A Csík- és Gyergyószéken folytatott képzéseket Silló László, a Fidelitas Ifjúsági Egyesület vezetője értékelte. Mint mondta, a projekt egyik leglényegesebb hozadéka az volt, hogy a diákok felfogták, mekkora felelősséggel jár az érettségi diploma megszerzése. „Azoknak, akik részt vettek az órákon, a motivációjuk és a hozzáállásuk is megváltozott. Jobban, többet tanultak.”

Jövőre is folytatná az érettségi felkészítőket az NSKI, hiszen az Intézet fontosnak tartja, hogy „többletesélyt” biztosítsanak a magyar ajkú tanulóknak – jelentette ki Szász Jenő, aki reméli, eddig elért eredményeik nyomán a magyar kormány biztosítani fogja számukra a szükséges anyagiakat. Rámutatott, abban is gondolkodnak, hogy a továbbiakban nagyobb községekben is indítsanak képzéseket, továbbá Maros megyében, a Nyárád mentén is honosítsák meg programjukat.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria