akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A toszkánai gyógynövényipar szereplőinek jó gyakorlatait ...

A toszkánai gyógynövényipar szereplőinek jó gyakorlatait szeretné beépíteni a szlovák–magyar határon átnyúló hálózati együttműködésbe az NSKI

A gyógynövényipar szereplőinek szlovák–magyar határon átnyúló hálózati együttműködésére irányuló Interreg projekt keretén belül szakmai tanulmányúton vettek részt a projektben résztvevő felek Toszkánában.

A tanulmányút egyik állomása az Idea Toscana nevű vállalkozás volt Sesto Fiorentinoban. A vállalkozás olyan kozmetikai, „lakásápolási” termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, amelyek készítése során természetes alapanyagokat használnak fel. A felhasznált alapanyagok között megtalálható az olajbogyó és az abból sajtolt olaj, az aloe vera, a mandulaolaj, valamint a rózsasziromból készült olaj. Az alapanyagok helyiek, a régióból származnak. A vállalkozás ügyel arra, hogy a gyártott és forgalmazott termékeik környezetbarát termékek legyenek, melyek rendelkeznek levédett termék címkével.

A következő állomás a San Gimignano településen található Podere Montese gazdaság volt, ahol elsősorban sáfránytermesztéssel foglalkoznak. A gazdaság tulajdonosa ismertette a sáfrány, mint fűszernövény termesztésének folyamatát az ültetéstől kezdve a növény gondozásán keresztül a betakarításig, valamint felhasználási lehetőségeit. Használják többek között kelmefestésre, rizottó ízesítésére, színezésére. Mindemellett kevésbé ismert, hogy a növény gyógyhatással is bír, többek között nyugtató hatású. Ezt követően a közelben megtekintettek egy levendulaföldet is, ahol az idegenvezető ismertette a levendula termesztésének és betakarításának, valamint gyógyhatásának sajátosságait.

A szakmai helyszínek sora a Morelli likőrgyárral folytatódott, amely ugyancsak gyógynövény-alapanyagból dolgozik. A gyár egy családi vállalkozásból nőtte ki magát. A szakértői gárda megismerkedhetett a likőrüzem születésének történetével, a felhasznált alapanyagok sokféleségével, valamint természetesen a végtermékkel, a gyártott likőrökkel. Minden felhasznált alapanyag, mint a citrom, narancs, illetve a különböző gyógynövények egyaránt hazai eredetűek. A gyár különlegessége, hogy kísérleti jellegű likőröket is gyártanak más és más gyógynövények kivonataiból, melyeket saját maguk termesztenek.

Végül a résztvevők betekintést nyerhettek egy sajtkészítő műhely, az Azzienda Agricola l’Avvenire tevékenységébe is, ahol tehén- és juhtejből olívaolajban és sáfrányban érlelt sajtok készülnek. De van olyan sajtjuk is, amelyet lucernában forgatnak és tárolnak.

A programban résztvevők nem utolsósorban szakmai tapasztalatokat cseréltek egy olívaolaj-préselő üzemben is, ahol megismerték az ágazat termelési technológiáját. A naranccsal és citrommal ízesített olajok a vállalkozás kuriózumértékét jelentik. Gyakori felhasználása az olajaiknak a szappangyártás is. Ezért a tanulmányút során egy kézműves szappangyártót is meglátogattak, ahol alapanyagként olívaolajat használnak fel. Ezeket a szappanokat szállodákban értékesítik.

A látogatások elsősorban arra irányultak, hogy olyan gyógynövényes élőhelyeket keressenek fel a szakmai vezetővel, ahol a projekt tevékenységekhez kapcsolódó tudástárat a jó gyakorlatokon keresztül gyarapítani tudják és oda-vissza alapú tapasztalatátadást indikáljanak a szakirányzat egyes résztvevői között.

Hírek
2021. április 8.
Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. március 12.
„Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK - Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre