HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Az autonómiára koccintottak

Az autonómiára koccintottak

Fáklyával, oroszhegyi szilvapálinkával és kürtős kaláccsal fogadták a makfalvi szekeres karavánt az Emlékezés Parkjában. 

A Makfalváról csütörtökön reggel a Székelyek Nagy Menetelésének angyalosi helyszínére tartó szekérkaraván érkezését aznap este fél hétre harangozták be, de a székely ruhás utasokat szállító hat, piros fehér zöld és székely lobogóval feldíszített szekér csak a nyolcórás harangszót követően érkezett meg Székelyudvarhelyre, az Emlékezés Parkjába.

A park kivilágításáról last minute intézkedett a polgármesteri hivatal. Öt munkás, három létra és újra lőn világosság a jó ideje kivilágítatlan szoborparkban, ahol a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai, pár civillel, a helyi sajtó munkatársaival és a helyi önkormányzat képviselőivel együtt várták a szekerek érkezését. Bunta Levente polgármester nem jelent meg a fogadáson, egy ideig a parkban várakozott, majd eltűnt a városmenedzser, Farkas György is. A város elöljárója a feladatot az alpolgármesterre, Benedek Árpád Csabára hagyta.

„Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székelyeknek! – hangzott fel negyed kilenckor a Szombatfalva irányából érkező karavánt vezető kisbusz hangosbemondójából a menetelésre buzdító jelszó.  Fellobogózott, jelszavakkal és a helységek nevével dekorált szekéren vonult be a város központjába Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és a karaván fogadtatásáról gondoskodó ex-polgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő. A szekéren érkezőket, köztük a karavánhoz csatlakozó kadicsfalviakat és szombatfalviakat, egy pincér és székely ruhás lány kínálta a Pethő Vendéglő kürtős kalácsával és oroszhegyi szilvapálinkájával.

 „Isten hozta!"– köszöntötte az érkezőket Szász Jenő és Csaba királyfi mellszobra előtt emelte poharát és koccintott a székely autonómiáért. Elsőként Izsák Balázzsal. „ Ha az autonómia is ilyen lesz, mint ez a pálinka, akkor nem lesz rossz"– dicsérte a szilvóriumot egy markáns férfihang, Izsák pedig megjegyezte: „már csak ezért a fogadtatásért is megérte felülni a szekérre, de természetesen itt ennél sokkal többről van szó".

Izsák elismételte, hogy már csak ezért megérte eljönni ide szekéren, majd Makfalvát méltatta, mondván, hogy ott nem kopott ki a székely öntudat. A makfalviak azzal, hogy szekérre ültek, megmutatták, hogy mi is az a székely virtus. Hozzátette: nem 100, hanem 200 ezer menetelőben bízik.

„Nagyon szép volt az idő, az út, a táj, a fogadtatás, egy feledhetetlen élmény volt. Látszik, hogy a Jóisten szeret minket" – summázta a 46 kilométer alatt szerzett benyomásait a székely ruhás idősebb hölgy. Kerekes Ibolya az esemény minden mozzanatát lefényképező férjével és két másik hölggyel képviselte a marosvásárhelyieket a szekérkaravánon.

A húsz perces esemény után kiüresedett a szoborpark. A helyszínt tisztes távolságból kémlelő közlekedési rendőrök elballagtak, és felkerekedett a konvoj is: az elfáradt utasokat vacsorával várták. A fellobogózott szekereket pénteken délelőtt háromnegyed 10-kor láttuk viszont, amint a vasútállomásnál bekanyarodva indultak Barót irányába, ahonnan vasárnap meg sem állnak Angyalosig.

Forrás: uh.ro

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria