HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, ...

„Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, kárpátaljai üvegművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Bokotej András, kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. április 15-én. „Az idővonalak kereszteződése” című tárlatot Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. 

A művész 1938-ban született Kárpátalján. Tanulmányait a Lvivi Állami Ipar- és Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán folytatta. 1965-től a főiskola Kerámia Tanszékének tanáraként kezdett dolgozni. 1993-tól az Üvegművészeti Tanszék docense, majd egy évvel később a tanszék vezetője lett. 2000-től az akkor már Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiaként elnevezett intézmény rektora.

Hazájában és külföldön egyaránt elismert művész, aki magas szakmai szinten foglalkozik az üveggel, mint anyaggal. Kiemelkedő életműve és aktív társadalmi szerepvállalása révén nagyban meghatározta e művészeti ág fejlődését és eredményeit Ukrajnában. Jelentős oktatási tevékenysége elválaszthatatlan a Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiától. 1989-ben hozta létre a háromévenként megrendezésre kerülő Lvivi Nemzetközi Üvegművészeti Szimpóziumot, amelynek azóta is mindenkori elnöke.

Öt éve eljött az ideje a cselekvésnek, eljött az ideje annak, hogy a XX. század tragédiájára XXI. századi gyógyírt találjunk – jelentette ki beszédében Szász Jenő. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke olyan megoldásról beszélt, amely a nemzet határokon átívelő újraegyesítése jegyében új tartalmat és dimenziót ad a haza fogalmának, hogy – ahogy fogalmazott: „ha majd leszármazottaink Bokotej András üvegeit csodálják, az idővonalak kereszteződése ne csak, mint műalkotás, mint üvegbe zárt fantázia, hanem a határokon átívelő magyar kapcsolatok meghatározó minőségét jelentő hálóként jelenjen meg szemük előtt.”

Czunyiné dr. Bertalan Judit kiemelte, hogy a Kárpát-haza Galéria kezdeményezése egyedülálló, hiszen a magyar kultúra egészét, a jelen és a jövő magyar nemzedékét szolgálja azzal, hogy a határon túli magyar művészeket összefogja. Ennek köszönhetően csodálhatjuk meg Bokotej András üvegműveit, amelyet az államtitkár asszony az általunk ismert rideg, halott, használati tárgyakkal szemben élő, lüktető anyagként határozott meg.

A Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte, hogy Bokotej András amellett, hogy a legmagasabb állami kitüntetések birtokosa, valamint nemzetközileg ismert és elismert művész, akit hazájában akadémikussá választottak művésztársai, az egyetlen magyar anyanyelvű rektor Ukrajnában.

Bokotej András „Az idővonalak kereszteződése” című kiállítása május 6-ig látogatható a Kárpát-haza Galériának helyt adó Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

 

A megnyitóról készült videó megtekintése:

 

Képgaléria:

 

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria