akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Szakmai tevékenység > A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL > Publikációk > SKHU/1703/3.1/040 - „A jövő a múltra ... > Az ipari kenderre alapozott termelés és ...

Az ipari kenderre alapozott termelés és értékesítés infrastruktúrájának fejlesztése (SKHU/1802/3.1/020 - FUTURE IN HEMP – PROD)

Közös kihívások: magas munkanélküliség, alulképzettség, elöregedés, az aktív korú lakosság elvándorlása. Átfogó cél: a helyi természeti és humán erőforrások fenntartható hasznosítása, magas hozzáadott értékű termékek előállítása és értékesítése, munkahelyek teremtése és gazdálkodási, feldolgozó-ipari ismeretek terjesztése.

Elérni kívánt változás: csökkenni fog a munkanélküliség és növekedni fog a vállalkozási aktivitás, a helyi iparűzési adóbevétel, valamint a helyi hozzáadott érték. A projektpartnerek fenti célokat a kenderipar korszerű újjászervezése révén kívánják elérni, a legjobban fejlődő és legnagyobb hozzáadott értékű termékpályák mentén.

Karos Község Önkormányzata 0,7229 ha alapterületű ingatlannal rendelkezik. Az ingatlanon közmű- és telephelyfejlesztés, 400 m2-es üzemcsarnok építése fog megvalósulni. Az üzemeltetést az önkormányzat pályázat útján gazdasági szereplőnek adja át, kizárólag kender feldolgozási céllal.

Nagygéres Község (Obec Veľký Horeš) EXPO-t létesít, ami termékbemutatók, szakmai rendezvények színtere lesz. A magyarországi partnerek által létrehozott eredményeket bemutatja szlovákiai vállalkozásoknak, ösztönözve őket arra, hogy vegyenek részt a kenderipar térségi fejlesztésében. Felújítják a régi iskola épületét 565,72 m2 alapterületen és annak udvarát. Létesül egy konferenciaterem egy minta műhely múzeum résszel és egy kiállító terem. Az épületben felújításra kerülnek a mellékhelyiségek is, folyosók, lépcsők és az épület mozgáskorlátozottak számára is alkalmas lesz.

 
Vezető kedvezményezett: Karos Község Önkormányzata

A projekt megvalósításában partner:

Nagygéres Község Önkormányzata (Obec Veľký Horeš) –

http://www.velkyhores.sk/

A projekt összköltsége: 1 344 070,71 EUR

ERDF támogatás összege: 1 142 460,09 EUR

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. március 31.

 

Szakmai tevékenység
SZAKMAI SZERVEZETI EGYSÉGEK
Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság
Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság
Elnöki Kabinet - Kárpát-medencei kulturális- és sportéleti misszió
Külhoni Kutatási Hálózatok Igazgatósága
A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL
Publikációk
Projektek külső támogatással
Kárpát-haza Galéria
Beszámolók
NSKI-konferenciasorozatok és konferenciák
Stratégiai együttműködési megállapodások
Munkatervek és fejlesztési javaslatok
Kiemelt partnereink
Hírek
2021. április 8.
Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. március 12.
„Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK - Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre