HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Az NSKI idén is társzservezőként vett ...

Az NSKI idén is társzservezőként vett részt a felvidéki Martosi Szabadegyetemen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet évek óta társzszervezője a felvidéki Martosi Szabadegyetemnek, a felvidéki fiatalok egyik legnagyobb fesztiváljának. A tábor elkötelezett célja, hogy fórumot biztosítson a nemzet sorskérdéseinek és identitásukban erősítse a résztvevőket. Az NSKI elnöke és munkatársai négy panelbeszélgetésbe kapcsolódtak be moderátorként és előadóként. 

Tamási Áron Kutatási Program

Ebben a blokkban az NSKI azt a saját kutatási jelentését mutatta be, melyben górcső alá vették, hogy miként vélekednek manapság az anyaországi magyarok külhoni nemzettestvéreikről, illetve mennyire eleven még 2004. december ötödike emléke. A kutatási program Tamási Áron nevét viseli, nem véletlenül, hiszen Tamási egy személyben jelképezte és jelképezi ma is a nemzeti összetartozást. A kutatási program eredményeit – elsőként Martoson - Szász Jenő, az NSKI elnöke, Bali János, az intézet kutatási igazgatója és Duray Miklós szaktanácsadó mutatták be.

A válaszadók szerint a magyar történelem legtragikusabb eseménye egyhangúan Trianon. Az is kiderült a felmérésből, hogy a megkérdezettek szerint a harmadik Orbán-kormány tett a legtöbbet a külhoni magyarokért, melyet sorrendben a második, majd az első Orbán-kormány követ.  (A legrosszabb minősítést Gyurcsány Ferenc kormánya kapta) Szó esett arról is, hogy a diaszpóra magyarságát az anyaországi válaszadók több mint 83 százaléka tekinti a magyar nemzet részének, illetve, hogy az anyaországiak alapvetően kedvező színben látják az elszakított magyarságot: összetartóbbnak és segítőkészebbnek. Az elszakított nemzetrészek közül a válaszadók a székelyeket tartják a legszimpatikusabbnak.

Nem kevésbé érdekes eredményt hozott az a kérdés, hogy kit tartanak a nemzeti összetartozásért végzett munka legkiemelkedőbb személyiségének. Az első helyen ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök áll, megelőzve Kossuthot, Széchenyit és Petőfit. Mint Bali János elmondta, most mérték első ízben a miniszterelnök szimpátiáját történelmi keretbe ágyazva, s ez igencsak pozitív eredményt hozott.

 

Az Esterházy-emlékév fórumán bejelentették az Esterházy Akadémia létrehozását

"Kevés az olyan igaz és tiszta életút, amelyet mindeni példaként fogadna el, és a mai magyar társadalomnak, mint egy falat kenyér, mint egy csepp víz, annyira kellenek azok a példák, azok az életutak, amiket mindenki egyöntetűen el tud fogadni” – kezdte az Esterházy-emlékévről szóló panelbeszélgetést Bali János moderátor, az NSKI kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója.

Grezsa István kormánybiztos azt emelte ki, Esterházy Jánost szeretnék az őt megillető nemzetpolitikai súllyal látni/láttatni, s az Esterházy emlékév fontosságát növeli, hogy egy nevével fémjelzett akadémiai képzést tudnak 60 millió forinttal támogatni, amit ősszel terveznek indítani. A cél egy új felvidéki politikai nemzedék kinevelése. Az emlékhely kiépítéséről is említést tett, ami afféle zarándokhely lehetne a Kárpát-medencei magyarság számára.

Pappné Farkas Klára, a Nemzeti Integrációs Iroda vezetője beszámolt Esterházy emlékének ápolásáról, ez eddigi kezdeményezésekről, amelyek az ő nagyságát igyekeznek előtérbe helyezni. Többek között Molnár Imre Esterházy-kutató tevékenységét is kiemelte, könyveinek megjelentetését és terjesztését is támogatták. Az utóbbi időben az EP képviselők is megismerhették a magyar mártír-politikus nevét és sorsát, de szlovák nyelvű kiadványt is eljuttattak olyan hivatalokba, egyetemekre, ahol kézbe veszik és elolvassák. Pappné Farkas Klára a legnehezebb feladatnak a mártír rehabilitációját nevezte, aminek rögös az útja, s egyik lehetősége a boldoggá avatás elérése.

Az NSKI elnöke, Szász Jenő az Esterházy Akadémia fontosságát hangsúlyozta, aminek a célja nemes, hiszen fiatal politikusok, közéleti emberek és újságírók képzését kívánja biztosítani. „Bátran és büszkén vállalják azt az örökséget, amit gróf Esterházy Jánostól kapnak” – javasolta az elnök.

Ifj. Csámpai Ottó, az Esterházy Egyesület nevében szólt az elmúlt két év tevékenységéről, kiemelve, hogy szeptember 17-én Alsóbodokon nagy emlékünnepség keretében kívánják felavatni az Esterházy-kápolnát.

A panelbeszélgetés során többen is beszámoltak Esterházy emlékének ápolásáról és azokról az emberekről, akik saját maguk tettek tanúbizonyságot a mártír emberségéről. 

 

Kövér László fóruma az NSKI elnökének moderálásában

Szász Jenő kérésére Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke értékelték az elmúlt évet.

A beszélgetés során szó esett a lázadás évéről, a kül- és belpolitikai áramlatokról, eseményekről magyar szemszögből. A szülőföldön való boldogulás támogatásának kapcsán elhangzott, hogy jelen pillanatban a magyar kormány nemzetpolitikai programját kevesen támadják, így könnyebb együtt dolgozni, de szó esett az MKP regionalitáson alapuló politikájáról, illetve a közelgő választásokról, melyek rendkívüli fontossággal bírnak a magyar emberek számára.

 

Kárpát-medencei pártelnökök egy asztalnál

A szombati nap sem múlt el NSKI szerepvállalás nélkül, ugyanis a Martosi Szabadegyetem egyik hagyományos fórumát, a Kárpát-medencei pártelnökök fórumát - melyen Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Menyhárt József, az MKP elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke folytatott eszmecserét egymással és a közönséggel - az NSKI felvidéki referense, Csonka Ákos moderálta. A beszélgetésen szó esett – többek között - az elmúlt egy esztendő értékeléséről, a pártok szerepének alakulásáról és az egyes régiók közösségpolitikai helyzetéről is.

 

Hírek
2017. július 25.
Tamási Áron Kutatási Program - Álláspont

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) sajnálattal vette tudomásul, hogy a média egy része – egyetlen forrás leegyszerűsítő és cinikus hangvételű cikke alapján – téves és durván torzító módon számolt be az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának Kisebbségkutató Intézete és az NSKI egyik közös kutatásáról, amelyről azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök népszerűségének mérésére vonatkozott, illetve azt sugallta, hogy eredménye minden bizonnyal manipulált volt. A megtévesztő médiakampány hamis állításait ráadásul több ellenzéki politikus is kész tényként kezelte, és elmarasztaló véleményt fogalmazott meg róla.


2017. július 24.
Tusványos - Orbán Balázs Sátor

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részt vett a 2017. július 18-23. között Tusnádfürdőn megrendezésre került XXVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Az eseményen Intézetünk önálló szekcióban kerekasztal beszélgetéssorozatot szervezett az Orbán Balázs Sátorban, ahol döntéshozók, szakemberek és a szakterületek irányítói a magyarság múltját, jelenét és jövőjét érintő fontos kérdéseket vitatták meg.


2017. július 13.
Az NSKI idén is társzservezőként vett részt a felvidéki Martosi Szabadegyetemen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet évek óta társzszervezője a felvidéki Martosi Szabadegyetemnek, a felvidéki fiatalok egyik legnagyobb fesztiváljának. A tábor elkötelezett célja, hogy fórumot biztosítson a nemzet sorskérdéseinek és identitásukban erősítse a résztvevőket. Az NSKI elnöke és munkatársai négy panelbeszélgetésbe kapcsolódtak be moderátorként és előadóként. 


összes hír >>
Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria