HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Az NSKI kétmillió forinttal járult hozzá ...

Az NSKI kétmillió forinttal járult hozzá a csepeli diákok gyűjtéséhez, amellyel a kárpátaljai gyerekeket segítik

Példaértékűnek nevezte Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a csepeli általános iskolások kezdeményezését, hogy adományt gyűjtenek kárpátaljai társaiknak. A gyerekek 200 ezer forintot gyűjtöttek, a pénzt csütörtökön adták át jelképesen Borbély Lénárdnak (Fidesz-KDNP), a kerület polgármesterének.

A csepeli Mátyás Király Általános Iskolából Áldozd egy csoki árát a kárpátaljai magyar gyerekek megsegítésére címmel indult kezdeményezéshez több más kerületi általános iskola is csatlakozott.Az ünnepségen a diákok, akik több iskolából érkeztek, arról beszéltek, miért érezték szükségesnek, hogy hozzájáruljanak a gyűjtéshez, majd a gyerekek egy nagyméretű táblát adtak át a polgármesternek, amelyen az összegyűjtött összeg volt olvasható. 

    

A köznevelési államtitkár szerint a gyerekek gyűjtése azt bizonyítja, hogy az iskolában nemcsak tanítás, hanem nevelő munka is folyik, és a gyerekek érzékenyen reagálnak a társadalmi problémákra. Előrevetítette: a tárca is segíti a kárpátaljai gyerekeket, az Erzsébet-program keretében nyaraltatni fogják őket, ősszel pedig külön figyelmet fordítanak majd arra, hogy taneszközökkel és tankönyvekkel lássák el a kárpátaljai diákokat.  Az ünnepségen Borbély Lénárd azt hangsúlyozta: a budapesti önkormányzatok közül Csepel a legmagasabb összeggel, tízmillió forinttal támogatja a kárpátaljai települések megsegítésére vonatkozó kezdeményezést. 

    

Az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány korábban felhívást intézett a magyar önkormányzatokhoz, illetve külön a megyei jogú városokhoz, hogy - amennyiben lehetőségük engedi - támogassanak kárpátaljai magyar településeket, szolidaritást vállalva, és segítve az ott élő magyarokat.
    

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő minden magyar embernek szóló jó üzenetnek nevezte a csepeli diákok kezdeményezését. Szerinte a magyarság összetartozását szimbolizálja az, amit a gyerekek tettek. Felidézte: a kormány a kárpátaljai magyar közösségek 650 millió forintos támogatásáról döntött. 
    

Szász Jenő elmondta, hogy az általa vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet segítségével a csepeli adományok a kárpátaljai Beregsomra, Csonkapapira és Beregszász 6-os számú általános iskolájához kerülnek. Beregsomról és Csonkapapiról azt mondta: a települések mintegy ezer lakosának 95 százaléka magyar nemzetiségű. A beregszászi általános iskoláról szólva - ahova a csepeli diákok adománya is kerül - megemlítette: az intézményben 40 éve nem voltak fejlesztések, az iskolának 5,5 millió forintos fejlesztési terve van. Bejelentette: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ehhez 2 millió forinttal járul hozzá.

 

Forrás: MTI

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria