HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Az NSKI kétmillió forinttal járult hozzá ...

Az NSKI kétmillió forinttal járult hozzá a csepeli diákok gyűjtéséhez, amellyel a kárpátaljai gyerekeket segítik

Példaértékűnek nevezte Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a csepeli általános iskolások kezdeményezését, hogy adományt gyűjtenek kárpátaljai társaiknak. A gyerekek 200 ezer forintot gyűjtöttek, a pénzt csütörtökön adták át jelképesen Borbély Lénárdnak (Fidesz-KDNP), a kerület polgármesterének.

A csepeli Mátyás Király Általános Iskolából Áldozd egy csoki árát a kárpátaljai magyar gyerekek megsegítésére címmel indult kezdeményezéshez több más kerületi általános iskola is csatlakozott.Az ünnepségen a diákok, akik több iskolából érkeztek, arról beszéltek, miért érezték szükségesnek, hogy hozzájáruljanak a gyűjtéshez, majd a gyerekek egy nagyméretű táblát adtak át a polgármesternek, amelyen az összegyűjtött összeg volt olvasható. 

    

A köznevelési államtitkár szerint a gyerekek gyűjtése azt bizonyítja, hogy az iskolában nemcsak tanítás, hanem nevelő munka is folyik, és a gyerekek érzékenyen reagálnak a társadalmi problémákra. Előrevetítette: a tárca is segíti a kárpátaljai gyerekeket, az Erzsébet-program keretében nyaraltatni fogják őket, ősszel pedig külön figyelmet fordítanak majd arra, hogy taneszközökkel és tankönyvekkel lássák el a kárpátaljai diákokat.  Az ünnepségen Borbély Lénárd azt hangsúlyozta: a budapesti önkormányzatok közül Csepel a legmagasabb összeggel, tízmillió forinttal támogatja a kárpátaljai települések megsegítésére vonatkozó kezdeményezést. 

    

Az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány korábban felhívást intézett a magyar önkormányzatokhoz, illetve külön a megyei jogú városokhoz, hogy - amennyiben lehetőségük engedi - támogassanak kárpátaljai magyar településeket, szolidaritást vállalva, és segítve az ott élő magyarokat.
    

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő minden magyar embernek szóló jó üzenetnek nevezte a csepeli diákok kezdeményezését. Szerinte a magyarság összetartozását szimbolizálja az, amit a gyerekek tettek. Felidézte: a kormány a kárpátaljai magyar közösségek 650 millió forintos támogatásáról döntött. 
    

Szász Jenő elmondta, hogy az általa vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet segítségével a csepeli adományok a kárpátaljai Beregsomra, Csonkapapira és Beregszász 6-os számú általános iskolájához kerülnek. Beregsomról és Csonkapapiról azt mondta: a települések mintegy ezer lakosának 95 százaléka magyar nemzetiségű. A beregszászi általános iskoláról szólva - ahova a csepeli diákok adománya is kerül - megemlítette: az intézményben 40 éve nem voltak fejlesztések, az iskolának 5,5 millió forintos fejlesztési terve van. Bejelentette: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ehhez 2 millió forinttal járul hozzá.

 

Forrás: MTI

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria