HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedő

Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedő

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társrendezésében január 29-én került sor Balassagyarmaton a Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedőre. A nyolcadik alkalommal megrendezett versenyen háromfős középiskolai csapatok mérhették össze történelmi tudásukat, kreativitásukat.

A vetélkedőt első alkalommal 2009-ben rendezte meg a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport és a Fidelitas, balassagyarmati és felvidéki csapatok részvételével. Már akkor nem titkolt szándékuk volt, hogy a felvidéki csapatokon kívül más határon kívüli csapatokat is bevonjanak a versenybe, ezáltal is erősítve a középiskolás fiatalokban a tudatot, hogy mi magyarok, bárhol is éljünk a világban, összetartozunk.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésének köszönhetően a 2016-os verseny Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát. A versenyen résztvevő 15 csapatból hét csapat a határon túlról, egy csapat Budapestről, további hét csapat pedig balassagyarmati középiskolákból érkezett.

A verseny fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében kiemelte: a megmérettetés egyik legfontosabb célja éppen az elszakított részek fiataljainak egységes történelmi tudat-erősítése, ezért kivételes öröm, hogy a Kárpát-medencei történelmi vetélkedőre szép számban érkeztek külhoni csapatok. A külhoni ifjúság számára talán még fontosabb a hivatalos tananyagban nem található vagy röviden említett történelmi események megismertetése és kibővítése, mint anyaországi testvéreiknek – tette hozzá az elnök.

A versenyt Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere nyitotta meg.

A két fordulóból álló vetélkedő – az előző évekhez hasonlóan – két témát ölelt fel. Az 1919. január 29-ei balassagyarmati események mellett a gyerekeknek számot kellett adni az 1956-os magyarországi eseményekről és a megtorlás éveiről elsajátított tudásukról is. A feladatok közt volt keresztrejtvény, anagramma, kronológia és időutazás, de a jelentkező csapatoknak előzetes feladatként korabeli újságcikket, tudósítást is kellett írniuk, melynek értékelése szintén beleszámított a végeredménybe.

A résztvevő diákok, tanárok megtekinthették a Civitas Fortissima Múzeumot, és meghallgathatták Csete Örs fotográfus 1956-ról szóló előadását.

A verseny első helyezését a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium csapata szerezte meg, a dobogó második és harmadik fokán az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola és az ipolysági Szondy György Gimnázium csapatai állhattak.

Az első helyezést elért székelyudvarhelyi csapat felkészítő tanára, Péter István így összegezte a versennyel kapcsolatos véleményét:

"Nagy öröm volt számunkra, hogy meghívást kaptunk és részt vehettünk Balassagyarmat legjelentősebb történelmi évfordulóján rendezett történelmi vetélkedőn.  Külön kihívást jelentett, hogy a Kárpát-medence minden régiója képviseltette magát akár több csapattal is, így pl. Erdély ahonnan három csapat is benevezett a vetélkedőre. Izgalommal vártuk a verseny időpontját és 700 km-t utazva érkeztünk meg Balassagyarmatra, ahol a szervezők lelkes fogadtatásában volt részünk. Minden részletre pontosan figyeltek és szórakoztattak bennünket olyan programokkal, mint a palóc táncház és tánctanítás, múzeumlátogatás, koncert stb. Ami a versenyt illeti szintén látszott a jó szervezés, a pontosság, a feladatok nehézségi fokának a jó megválasztása és a színvonalas megnyitó. Az eredménnyel természetesen maximálisan elégedettek vagyunk, hiszen első alkalommal vettünk részt a versenyen és sikerült is megnyerni. Az a véleményünk, hogy egy  ilyen versenyen való részvétel már önmagában sikert jelent mindenki számára, hiszen egyrészt az ismerethalmaz, amit a felkészülés során a tanulók megszereztek, másrészt pedig a versenyzők között kialakult kapcsolatok jelenthetnek nagy elégtételt. Köszönet a szervezőknek, a támogatóknak, és ha hívnak, akkor jövőre is eljövünk!"

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria