HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Díjátadó Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

Díjátadó Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Állam­titkársága ünnepi címer és zászló rajzpályázatot hirdetett a Kárpát-medencében, illetve a világban bárhol élő magyar diákok számára. 2015. március 19-én az Ungvári Magyar Főkonzulátuson adták át a kárpátaljai pályázók különdíjait.

A pályázatra közel 4000 pályamű érkezett a teljes Kárpát-medence területéről és a diaszpórában élő magyar közösségekből.

A kárpátaljai pályázók részére szervezett ünnepélyes díjátadón Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja köszöntötte a vendégeket. Beszédében megemlítette, hogy az Ukrajnában élőknek, s így a kárpátaljai magyaroknak is nehéz napokat kell megélniük. Magyarország és a magyar nép igyekszik szolidaritását kifejezni. Kiemelte, a kárpátaljai közösség tele van tehetséges emberekkel, akik nemcsak a magyar és az ukrán nép ékességei, de az egész európai közösségé is. „Ma a legfontosabb személyiségeket itt köszönthetjük körünkben, a jövő generációját, festőit, pedagógusait, tudósait, tanárait, művészeit. Hiszen ők lesznek azok, akik folytatni fogják azt a munkát, amit itt a szülők, nevelők elkezdtek.”

Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta nemzeti jelképeink fontosságát. „A magyar zászló nem díszlet a történelemben, a magyar zászló maga a történelem. A magyar nemzet összetartozását, függetlenségét kifejező piros-fehér-zöld színű zászló, valamint a címer, mint a nemzeti kulturális örökség része közös felelősségre és közös hűségre buzdít minden magyar polgárt, éljenek a Kárpát-medence bármely szegletében vagy szerte a nagyvilágban.” Az elnökhelyettes elmondta, hogy az NSKI és a Köznevelésért Felelős Államtitkárság azért is tartotta fontosnak a Kárpát-medencei rajzpályázatot, mert a gyermeki lélek és szem által megmutatható és megrajzolható a Kárpát-medence egységének tudata, egységének látképe, az, amely összeköti a Kárpát-medencei magyarságot az országhatárok ellenére is.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára is üdvözölte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy a szövetség is bekapcsolódhatott a pályázat terjesztésének munkájába, ezenkívül köszöntötte a nyertes diákokat.

Erfán Ferenc festőművész, a zsűri egyik tagja arról beszélt, hogy nehezen tudtak választani a rengeteg beérkezett jobbnál jobb alkotás közül.

A díjátadón Kovács Péter, a himnuszmondó verseny győztesének előadásában a jelenlévők meghallgathatták a Himnuszt, a csapi zeneiskola diákjai pedig komolyzenei művek előadásával színesítették a rendezvényt.

Az első Kárpát-medencei zászló és címer rajzpályázat kárpátaljai különdíjasai: Iván Szabolcs (Gálocsi Általános Iskola), Lyákh Ilona (Ungvári Művészeti Iskola), Katkó Jázmin és Bábel István (Benei Általános Iskola), Szelley Dániel és Vince Viktória (Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola), Jakab Fruzsina Stefánia (Mezőgecsei Általános Iskola), Ilosvay Márton (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakképzési Intézete), Kóródi Attila (Jánosi Líceum).

Forrás: Kárpátalja.ma

 

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria