HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Díjátadó Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

Díjátadó Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Állam­titkársága ünnepi címer és zászló rajzpályázatot hirdetett a Kárpát-medencében, illetve a világban bárhol élő magyar diákok számára. 2015. március 19-én az Ungvári Magyar Főkonzulátuson adták át a kárpátaljai pályázók különdíjait.

A pályázatra közel 4000 pályamű érkezett a teljes Kárpát-medence területéről és a diaszpórában élő magyar közösségekből.

A kárpátaljai pályázók részére szervezett ünnepélyes díjátadón Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja köszöntötte a vendégeket. Beszédében megemlítette, hogy az Ukrajnában élőknek, s így a kárpátaljai magyaroknak is nehéz napokat kell megélniük. Magyarország és a magyar nép igyekszik szolidaritását kifejezni. Kiemelte, a kárpátaljai közösség tele van tehetséges emberekkel, akik nemcsak a magyar és az ukrán nép ékességei, de az egész európai közösségé is. „Ma a legfontosabb személyiségeket itt köszönthetjük körünkben, a jövő generációját, festőit, pedagógusait, tudósait, tanárait, művészeit. Hiszen ők lesznek azok, akik folytatni fogják azt a munkát, amit itt a szülők, nevelők elkezdtek.”

Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta nemzeti jelképeink fontosságát. „A magyar zászló nem díszlet a történelemben, a magyar zászló maga a történelem. A magyar nemzet összetartozását, függetlenségét kifejező piros-fehér-zöld színű zászló, valamint a címer, mint a nemzeti kulturális örökség része közös felelősségre és közös hűségre buzdít minden magyar polgárt, éljenek a Kárpát-medence bármely szegletében vagy szerte a nagyvilágban.” Az elnökhelyettes elmondta, hogy az NSKI és a Köznevelésért Felelős Államtitkárság azért is tartotta fontosnak a Kárpát-medencei rajzpályázatot, mert a gyermeki lélek és szem által megmutatható és megrajzolható a Kárpát-medence egységének tudata, egységének látképe, az, amely összeköti a Kárpát-medencei magyarságot az országhatárok ellenére is.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára is üdvözölte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy a szövetség is bekapcsolódhatott a pályázat terjesztésének munkájába, ezenkívül köszöntötte a nyertes diákokat.

Erfán Ferenc festőművész, a zsűri egyik tagja arról beszélt, hogy nehezen tudtak választani a rengeteg beérkezett jobbnál jobb alkotás közül.

A díjátadón Kovács Péter, a himnuszmondó verseny győztesének előadásában a jelenlévők meghallgathatták a Himnuszt, a csapi zeneiskola diákjai pedig komolyzenei művek előadásával színesítették a rendezvényt.

Az első Kárpát-medencei zászló és címer rajzpályázat kárpátaljai különdíjasai: Iván Szabolcs (Gálocsi Általános Iskola), Lyákh Ilona (Ungvári Művészeti Iskola), Katkó Jázmin és Bábel István (Benei Általános Iskola), Szelley Dániel és Vince Viktória (Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola), Jakab Fruzsina Stefánia (Mezőgecsei Általános Iskola), Ilosvay Márton (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakképzési Intézete), Kóródi Attila (Jánosi Líceum).

Forrás: Kárpátalja.ma

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria