HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki ...

Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki jogfosztottak ügyében

A Kassán székelő taláros testület többszöri elnapolás után szerdán hozza meg ítéletét az ügyben. A nyilvánvalóan alkotmányellenes állampolgársági törvény következtében 2010. július 17. és 2014. szeptember 5. között 886 személy veszítette el szlovák állampolgárságát. Az ügyben több, mint negyven képviselő élt panasszal.

Lomnici Zoltán első szavaival hitet tett a felvidéki magyarság mellett. Úgy véli, nekünk magyaroknak kötelességünk megvédeni nemzettársainkat, ha őket jogsérelem éri. Hatósági zaklatásnak tették ki ugyanis azokat, akik felvették a magyar állampolgárságot, de szülőföldjükön élőként a szlovákhoz is ragaszkodtak. Magyarország és Szlovákia jó kapcsolatáról addig nem beszélhetünk, míg a magyarokat ilyen atrocitások érik szülőföldjükön.

Az ügy végkimenetelét tekintve Lomnici pesszimistán fogalmazott, illúziókat nem táplál, azonban úgy véli, bármi legyen a határozat, a küzdelmet nem szabad abbahagyni és a nemzetközi közvélemény tudtára kell adni a valóságot, miszerint létezik magyarüldözés, méghozzá hatósági segítséggel.   

Gubík László a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke köszönetet nyilvánított minden támogatónak, aki mellettük állt a több, mint három évig tartó küzdelemben. Lomnicihoz hasonlóan Gubík is amellett érvelt, hogy nem adják fel, még negatív döntés esetén sem. Mivel Brüsszel csak akkor foglal állást, ha a szlovák alkotmánybíróság meghozta a döntését, amennyiben az nem zárul a felvidéki magyarok számára kedvezően, az unió fő döntéshozó szervéhez viszik az ügyet. Mivel „erkölcsi győztesek” már sokszor voltak, Gubík reméli, hogy most sor kerül végre a „tényleges győzelemre”.

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria