HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Együttélési modellek a Kárpát-medencében

Együttélési modellek a Kárpát-medencében

"Együttélési modellek a Kárpát-medencében” címmel szervezett konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a nemzetiségek integrációjáról 2016. június 8-9 között az Örmény Szószólói Kabinet, a Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Társaság, a Magyar-Erdélyi Magyarörmény Egyesület és az Erdélyi Magyarörmények Szövetség társzervezésében. A konferencia fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt.  A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.

A Néprajzi Múzeumban kezdődő előadássorozatok a Magyarországon bejegyzett tizenhárom nemzetiség történelmi tapasztalatait, hagyományait és jelenjét vázolták.

A konferencia megnyitóján Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencében az államhatárok nem követik az nemzethatárokat, és a nemzeti közösségek együttélésének, a hagyományok őrzésének kiemelt szerepe van.

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medencében példaértékű együttélési modellekkel találkoztunk, hiszen az itt élő népek hétköznapjait a másik nemzet tagjaival való együtt-, és nem egymás mellett élés jellemzi. Szorgalmazta a nemzetiségek és a többség együttélési modelljének vizsgálatát hasonló konferenciák keretében a Kárpát-medencében.

A Parlament Felsőházi termében folytatódó konferencián Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány célja az integráció, és nem a nemzetiségek asszimilációja. Kiemelte, hogy a magyarság és a nemzetiség közös érdeke a megbonthatatlan jelenlegi lakossági összetétel, amit az EU jelenlegi politikája veszélyeztet.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntő beszédében kifejtette, hogy az intézet jelmondata – Felelősséggel és Hűséggel – érvényes a Kárpát-medencében élő nemzetiségekre is, akik a Szent István-i intelem szellemében a nemzet részeivé váltak, és értékeikkel a nemzetet gyarapítják.

Dr. Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószóló, a konferencia ötletgazdája hangsúlyozta, hogy az együttélési modellben az együttműködés, a közös célok megfogalmazása, és nem a kizárólagosság hangsúlyos.

Bodó Sándor, a Magyar Néprajzi Társaság elnöke a nemzetiségek által nyújtott többletre hívta fel a hallgatóság figyelmét.

A történelmi előadássorozat felvezetőjében Dr. Puskás Attila, az NSKI tudományos munkatársa kiemelte, hogy az együttélés alapfeltétele a saját hagyományok megélésének lehetősége, amely feltételezi a közösségek önszerveződését. Ennek példaértékű modelljeit a történelmi Erdély területén találjuk meg. Ezeket vázolták erdélyi történészek a székely, örmény, zsidó és szász közösségek élete kapcsán.

A konferencia utolsó mozzanata a „A magyarországi nemzetiségek néprajza” kiadványsorozat legújabb köteteinek bemutatója volt, néprajzi tematikájú előadások sorában.

Dr. Bali János, az NSKI kutatási igazgatója a konferencia zárszavában kiemelte, hogy a Szent István-i intelem lehetővé tette a nemzetiségek többé-kevésbé zökkenőmentes integrációját a Kárpát-medencében. A 20. században a közösségeket megfosztották a természetes többes kötődésüktől, arra kényszerítetve őket, hogy megtagadják etnikai gyökereiket. Hangsúlyozta: „a külhoni magyarság integrációját tekintve kultúrnemzeti, a magyarországi nemzetiségek vonatkozásában pedig államnemzeti alapállásra kell helyezkednünk.”

Tekintse meg a rendezvényről készült videó összefoglalót:

Együttélési modellek a Kárpát-medencében - Parlament, Felsőházi Terem

 Együttélési modellek a Kárpát-medencében - Néprajzi Múzeum

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria