HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Énlaka konferencia – ötödször

Énlaka konferencia – ötödször

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2013-as indulásával egyidejűleg kapcsolódott be az Énlaka-programba, amelynek előzményei még a kilencvenes évekig nyúlnak vissza. 1994-ben kezdődött az autentikus székely gazdálkodó falu épített örökségének (lakóházak, gazdasági épületek, templom, temető) mentése és őrzése, s amelynek kimondott-kimondatlan célja a falu felvétele a világörökségi listára. Az Énlaka-konferenciasorozat V. rendezvénye a székelység zenei kultúrájának történeti mélységében való megismertetését tűzte ki célul.

A 2015. szeptember 11–13-ig tartó konferencia előadói az eddigi kutatások eredményeit összegezték, egyben irányokat is szabtak az eljövendő évek tudományos és művészeti tevékenységének.

A konferenciasorozat 2007-ben kezdődött a falutörténet és kultúra „mélyfúrás” jellegű tárgyalásával. Majd következtek a Székelyföldön élő népi mesterségek (2009) kutatói, aztán a székelység régészeti emlékeinek és történetének megvitatása (2011). Újabb két év múltán (2013) a régi és mai székelyföldi gazdálkodás volt a téma. Az idei évben került sorra a népzenei- és tánchagyomány tárgyalása és az ebből alakult, még élő népzene- és tánc szó szerint vett bemutatása. Fellépők a Gyimesközéploki Együttes, a Kékiringó Néptáncegyüttes, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Népzene Tanszék hallgatói, a Mákvirágok Néptáncegyüttes, a Tarisznyás Együttes és az Udvarhely Néptáncműhely voltak.

A konferenciát Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára nyitotta meg, aki civil foglalkozását tekintve maga is karnagy, zenetanár és zeneesztéta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet két munkatársa, Bali János és Mihály János is tartott előadást.

A 2017-es év kihirdetett témája Székelyföld műemlékei, a műemlékek mentése és mindennapi műemlékhasználat kérdései, aminek napirendre tűzésében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ugyancsak alapvetően érdekelt.

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria