HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Énlaka konferencia – ötödször

Énlaka konferencia – ötödször

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2013-as indulásával egyidejűleg kapcsolódott be az Énlaka-programba, amelynek előzményei még a kilencvenes évekig nyúlnak vissza. 1994-ben kezdődött az autentikus székely gazdálkodó falu épített örökségének (lakóházak, gazdasági épületek, templom, temető) mentése és őrzése, s amelynek kimondott-kimondatlan célja a falu felvétele a világörökségi listára. Az Énlaka-konferenciasorozat V. rendezvénye a székelység zenei kultúrájának történeti mélységében való megismertetését tűzte ki célul.

A 2015. szeptember 11–13-ig tartó konferencia előadói az eddigi kutatások eredményeit összegezték, egyben irányokat is szabtak az eljövendő évek tudományos és művészeti tevékenységének.

A konferenciasorozat 2007-ben kezdődött a falutörténet és kultúra „mélyfúrás” jellegű tárgyalásával. Majd következtek a Székelyföldön élő népi mesterségek (2009) kutatói, aztán a székelység régészeti emlékeinek és történetének megvitatása (2011). Újabb két év múltán (2013) a régi és mai székelyföldi gazdálkodás volt a téma. Az idei évben került sorra a népzenei- és tánchagyomány tárgyalása és az ebből alakult, még élő népzene- és tánc szó szerint vett bemutatása. Fellépők a Gyimesközéploki Együttes, a Kékiringó Néptáncegyüttes, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Népzene Tanszék hallgatói, a Mákvirágok Néptáncegyüttes, a Tarisznyás Együttes és az Udvarhely Néptáncműhely voltak.

A konferenciát Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára nyitotta meg, aki civil foglalkozását tekintve maga is karnagy, zenetanár és zeneesztéta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet két munkatársa, Bali János és Mihály János is tartott előadást.

A 2017-es év kihirdetett témája Székelyföld műemlékei, a műemlékek mentése és mindennapi műemlékhasználat kérdései, aminek napirendre tűzésében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ugyancsak alapvetően érdekelt.

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria