HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Erdélyország az én hazám – Nyirő ...

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Nyirő József életútjáról, munkásságáról és emlékezetéről tartottak fórumot péntek délután a III. Martosi Szabadegyetemen. A „székely apostol” hagyatékáról Medvigy Endre irodalomkutató és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett. Az esemény házigazdája Varga Tibor, a Via Nova ICS elnökhelyettese volt.

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadók Nyirő munkássága, főbb műveinek ismertetése és a korszellem bemutatása után kiemelten foglalkoztak az Erdély érdekeinek érvényesítését céljául kitűző politikai és kulturális ideológiával, a transzilvanizmussal is, melynek Nyirő is jelentős képviselője volt. Medvigy Endre az eszme kapcsán szólt a Szépmíves Céh és a Helikon jelentőségéről is. Mint megtudtuk, Medvigy 1997 óta gondozza, szerkeszti, utószóval látja el a Kairosz Kiadó Nyirő József-életműsorozatát. Kutatására, illetve Nyirő József hagyatékára épül több novellagyűjteménye is.

 Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadáson elhangzott, hogy 2010-ben, halála után 57 évvel, a korábban Nyirő-szobrokat állító alapítványok képviselői kezdeményezték, hogy hozzák haza és temessék újra az emigrációban elhunyt Nyirő József hamvait, valamint, hogy a magyar állam támogatásával szervezzenek átfogó programsorozatot az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében. A 2012 pünkösd vasárnapjára tervezett újratemetés azonban politikai feszültség forrásává vált Románia és Magyarország között, így nem valósulhatott meg. Fráter Olivér, aki maga is tevékeny szerepet vállalt az újratemetés szervezésében, közölte, hogy akkora a román ellenállás az újratemetés kapcsán, hogy előreláthatólag Budapesten helyezik méltó helyre Nyirő József hamvait.

Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Az előadók egyetértettek abban, hogy Nyirő méltán sorolható a legnagyobb magyar írók közé, művei nagy segítséget nyújtanak az erdélyi néplélek, a hagyományos székely világ megismerésében, valamint a magyar nemzeti identitás erősítésében is, ezért is fontos, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon munkássága. Örvendetes tény, hogy az író bekerült a nemzeti alaptantervbe.

 Forrás: vt, martfeszt.sk

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria