Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt ...

Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt Martoson

A Pozsonyi Magyar Galéria Esterházy János festmény- és grafikai gyűjteményének darabjait bemutató kiállítás nyílt Hommage Esterházy János – Nem lehet helye a lemondásnak címmel a II. Martosi Szabadegyetem nulladik napján, július 9-én.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a kiállítást megnyitó beszédében elszomorítónak, megdöbbentőnek, de ugyanakkor felemelőnek nevezte azoknak a külhonba szakadt nemzettársainknak a sorsát, akik elvi következetességgel és magas erkölcsi szinten képviselték saját közösségük érdekeit. Ilyen volt Esterházy János is. Az NSKI elnöke hasonlóságot vél felfedezni a felvidéki mártír-politikus, valamint Wass Albert és Nyírő József erdélyi írók sorsa között. „Egyetlen bűnük, hogy kiálltak jogvesztett, megalázott közösségeikért, anélkül, hogy bárkit is bántottak volna. Bűntelenek, de mégis bűnösökként vannak nyilvántartva” – fogalmazott Szász Jenő, hozzátéve: „amit ki szeretnének irtani a könyvekből és a temetőkből, azt mindennél biztosabban betonozzák be az emlékezetbe, és ami ennél is fontosabb: a szívekbe!”

Martényi Árpád, a budapesti Esterházy János Emlékbizottság elnöke a nyári egyetemek az ifjúság politikai és kulturális nevelésében játszott jelentős szerepét hangsúlyozta, hiszen ez az, ami a sorsukat, jövőjüket alakítja. Martényi szerint Esterházy már korán felismerte: egy kisebbség a hatalom állásfoglalásától, valamint a kisebbség erejétől függ. Ma is elengedhetetlenül szükséges a nemzeti közösségek összekovácsolása és a felvidéki magyarság megerősödése.

A Hommage Esterházy János festmény- és grafikai kiállítás magyar szívű képzőművészek alkotásain keresztül egy olyan ember, egy olyan mártír életútját mutatja be, aki soha nem hagyta el a felvidékieket. „Esterházy mindvégig itt volt köztünk, még a gulág és a kommunista börtönök poklaiban is” – vallotta Kalita Gábor  felvidéki képzőművész, megnyitva a Pozsonyi Magyar Galéria tárlatát.

A kiállítás alkotói, a Pozsonyi Műtermek tagjai olyan magyar szívű képzőművészek, akik vállalják magyarságukat, és nem a nemzet és magyargyűlölet, a kozmopolitizmus vagy a globalizáció mentén végzik művészi tevékenységüket. Az alkotócsoport a Felvidéken egyedüliként tesz kísérletet arra, hogy hommage-kiállítások keretében emlékezzen meg a magyar történelem nagyjairól, valamint elhunyt felvidéki magyar művészekről, alkotókról, ezzel is erősítve saját és környezete magyarságtudatát.

Az Esterházy gyűjtemény 2008-ban indult útnak, a martosi Zsittnyan István Kultúrház a kiállítás harmincadik helyszíne. Az alkotók között a legkiválóbb felvidéki képzőművészek, többek között/mellett Nagy József, Jaksics Ferenc, Nagy Zoltán, Csótó László, valamint magyarországi és tengeren túli magyar képzőművészek alkotásai szerepelnek. A tárlat a második évadjába lépett Martosi Szabadegyetem ideje alatt a helyi kultúrházban július 13-ig tekinthető meg.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Adatvédelmi tájékoztató, Szakmai tevékenység, Impresszum, Hírek, Oldaltérkép, Fotógaléria

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2020