HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt ...

Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt Martoson

A Pozsonyi Magyar Galéria Esterházy János festmény- és grafikai gyűjteményének darabjait bemutató kiállítás nyílt Hommage Esterházy János – Nem lehet helye a lemondásnak címmel a II. Martosi Szabadegyetem nulladik napján, július 9-én.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a kiállítást megnyitó beszédében elszomorítónak, megdöbbentőnek, de ugyanakkor felemelőnek nevezte azoknak a külhonba szakadt nemzettársainknak a sorsát, akik elvi következetességgel és magas erkölcsi szinten képviselték saját közösségük érdekeit. Ilyen volt Esterházy János is. Az NSKI elnöke hasonlóságot vél felfedezni a felvidéki mártír-politikus, valamint Wass Albert és Nyírő József erdélyi írók sorsa között. „Egyetlen bűnük, hogy kiálltak jogvesztett, megalázott közösségeikért, anélkül, hogy bárkit is bántottak volna. Bűntelenek, de mégis bűnösökként vannak nyilvántartva” – fogalmazott Szász Jenő, hozzátéve: „amit ki szeretnének irtani a könyvekből és a temetőkből, azt mindennél biztosabban betonozzák be az emlékezetbe, és ami ennél is fontosabb: a szívekbe!”

Martényi Árpád, a budapesti Esterházy János Emlékbizottság elnöke a nyári egyetemek az ifjúság politikai és kulturális nevelésében játszott jelentős szerepét hangsúlyozta, hiszen ez az, ami a sorsukat, jövőjüket alakítja. Martényi szerint Esterházy már korán felismerte: egy kisebbség a hatalom állásfoglalásától, valamint a kisebbség erejétől függ. Ma is elengedhetetlenül szükséges a nemzeti közösségek összekovácsolása és a felvidéki magyarság megerősödése.

A Hommage Esterházy János festmény- és grafikai kiállítás magyar szívű képzőművészek alkotásain keresztül egy olyan ember, egy olyan mártír életútját mutatja be, aki soha nem hagyta el a felvidékieket. „Esterházy mindvégig itt volt köztünk, még a gulág és a kommunista börtönök poklaiban is” – vallotta Kalita Gábor  felvidéki képzőművész, megnyitva a Pozsonyi Magyar Galéria tárlatát.

A kiállítás alkotói, a Pozsonyi Műtermek tagjai olyan magyar szívű képzőművészek, akik vállalják magyarságukat, és nem a nemzet és magyargyűlölet, a kozmopolitizmus vagy a globalizáció mentén végzik művészi tevékenységüket. Az alkotócsoport a Felvidéken egyedüliként tesz kísérletet arra, hogy hommage-kiállítások keretében emlékezzen meg a magyar történelem nagyjairól, valamint elhunyt felvidéki magyar művészekről, alkotókról, ezzel is erősítve saját és környezete magyarságtudatát.

Az Esterházy gyűjtemény 2008-ban indult útnak, a martosi Zsittnyan István Kultúrház a kiállítás harmincadik helyszíne. Az alkotók között a legkiválóbb felvidéki képzőművészek, többek között/mellett Nagy József, Jaksics Ferenc, Nagy Zoltán, Csótó László, valamint magyarországi és tengeren túli magyar képzőművészek alkotásai szerepelnek. A tárlat a második évadjába lépett Martosi Szabadegyetem ideje alatt a helyi kultúrházban július 13-ig tekinthető meg.

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria