akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Szakmai tevékenység > A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL > Publikációk > SKHU/1703/3.1/040 - „A jövő a múltra ... > Feldolgozóipari, foglalkoztatási tudásmegosztási program (SKHU/1802/3.1/012 - ...

Feldolgozóipari, foglalkoztatási tudásmegosztási program (SKHU/1802/3.1/012 - FUTURE IN HEMP - KNOW HOW)

Jelenleg a beavatkozás helyén határ menti foglalkoztatási modellek nem léteznek, az adott területen a környezeti adottságok kihasználása nem megfelelő, a helyi termékek előállítása kis mennyiségű és kevés embernek nyújt megélhetést. A legnagyobb elmaradás az általános infrastruktúrában, a humán tőkében és az innovációs környezetben mutatható ki. Nincs rendszerelvű együttműködés a társadalmi felzárkózás határokon átnyúló fejlesztéseinek összehangolására. Nincs tervszerű kapcsolat az új munkahelyeket létrehozni képes húzóágazatok és a társadalmi felzárkózást szolgáló programokban résztvevők között. A pontszerű kezdeményezések helyett összehangolt, az ipari kenderre, mint alapanyag előállítására épülő feldolgozás illetve versenyképes termékek előállítása elősegítheti az egységes gazdasági tér fejlődését. A határ menti hátrányos helyzetű kistérségek és az ott élők felzárkózásának kulcsfontosságú eszköze a munkaerőpiaci integráció.

A projekt közvetlen célja az ipari kender feldolgozásához és hasznosításához szükséges tudásanyag hiánypótló összegyűjtése és megosztása. A projekt átfogó célja a térség foglalkoztatási helyzetének javítása az ipari kenderre épülő feldolgozó-ipari és kereskedelmi tevékenység fejlesztésével.

A projekt keretében kenderipari szakemberek képzése és foglalkoztatásának előkészítése, tudástartalmak tananyagok fejlesztése, szemléletformáló és tudástartalom közvetítő eszközök létrehozása történik meg. A kedvezményezettek a térségben élő, hátrányos helyzetű emberek, vállalkozók, gazdálkodók. A beavatkozás során a határ két oldalán élő partnerek és érintettek együttműködésén alapuló tudásgyűjtésre, - megosztásra, közös fejlesztésre és foglalkoztatásra kerül sor.

A projekt várható eredményei:

-          6 féle, az ipari kender feldolgozását célzó beruházásokhoz kapcsolódó, tananyag magyar és szlovák nyelven

-          1 tipográfiai és módszertani útmutató

-          4 db tananyagfejlesztő műhelymunka

-          3 db képzési program

-          14 fő képzett szakember

Vezető kedvezményezett: Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) - www.nski.hu

A projekt megvalósításában partner:

Nagykapos és Vidéke Társulás (Združenie Veľké Kapušany a okolie) –

http://www.nvt-magyarhaz.eu/

A projekt összköltsége: 132 568,57 EUR

ERDF támogatás összege: 112 683,28 EUR

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. december 31.

Szakmai tevékenység
SZAKMAI SZERVEZETI EGYSÉGEK
Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság
Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság
Elnöki Kabinet - Kárpát-medencei kulturális- és sportéleti misszió
Külhoni Kutatási Hálózatok Igazgatósága
A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL
Publikációk
Projektek külső támogatással
Kárpát-haza Galéria
Beszámolók
NSKI-konferenciasorozatok és konferenciák
Stratégiai együttműködési megállapodások
Munkatervek és fejlesztési javaslatok
Kiemelt partnereink
Hírek
2021. április 8.
Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. március 12.
„Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK - Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre