Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Felelősség és hűség ’56 jegyében

Felelősség és hűség ’56 jegyében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútja alkalmából ünnepi estet szerveztek Gyergyószentmiklóson október 19-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a hősök emléke előtt tisztelegtek. 

A több mint másfél órás műsorra szinte teljesen megtelt a Művelődési Ház nagyterme. Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta, fontos, hogy a 21. századi magyar ember követni tudja az 56-os szellemiséget. „A nyugat tartozik nekünk annak a beismerésével, hogy 1956 nélkül nem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, amilyenné a magyar vér árán cseperedett. Arra kell összpontosítanunk, hogy mivel követhetjük ezt a szellemiséget, mivel lehetünk méltó utódai. Hála Istennek, hogy nem az úgynevezett jószomszédi viszony, hanem az elszakadt magyarság megtartásának a stratégiája a fontos” – emelte ki a városvezető.

A verses-zenés előadáson többek között fellépett a gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptánc együttes, valamint az est házigazdája, Takács Bence Ervin előadásában hallgathattak költeményeket a jelenlévők.

A Magyar Polgári Párt elnöke, Bíró Zsolt a szabadság eszméjéért való kiállásra, valamint a magyar állampolgárság fontosságára hívta fel a figyelmet. „Az állampolgársági törvény következtében ma már közjogi értelemben is elmondhatjuk, egy a nemzet” – mondta.

Az ünnepi műsor a Felelősség és hűség nevet kapta, a kutatóintézet elnöke, Szász Jenő pedig ennek a két szónak a jelentésére próbált rávilágítani. „A felelősség többek között munkát, tennivalót, valamint józan ítélőképességet és megbízhatóságot jelent. Tudást, rátermettséget, akaratot és elszántságot értünk alatta, ami a szóban forgó dolog elkezdéséhez és a munka véghez viteléhez szükséges. A felelősség nem csak a jócselekedeteink, hanem a mulasztásaink során is megjelenik. A mi felelősségünk a Kárpát-medencét szeretni, hozzá ragaszkodni, megóvni és megőrizni” – fejtette ki.

Az egyházat a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia részéről Keresztes Zoltán lelkész képviselte, aki felhívta a figyelmet, két ’56-ra is emlékeznie kell a magyar embernek. A lelkipásztor kifejtette, először 1456-ra, amikor is a törökök megtámadták Magyarországot, majd pedig az 57 évvel ezelőtti 1956-os forradalomra.

Az est hangulatát zenés műsorok tették színesebbé, először a Szokolay Dongó Balázs és Kubinyi Júlia alkotta páros nyújtott egy csokorra valót a közönségnek. Ők több díjat is kiérdemeltek már pályafutásuk során, Kubinyi Júlia például a Fölszállott a páva elnevezésű tehetségkutató verseny döntőjéig menetelt.

A duett után egy teljes zenekart köszönthetett színpadon a publikum, több dalt is előadtak. A zenekart a következő kiváló zenészek és énekesek alkották: Jankó Miklós, Apáti Ádám, Lukács Miklós, Szokolay Dongó Balázs, Ferenczi György, Both Miklós és Kubinyi Júlia.

Az ünnepi műsor imádkozással, valamint a nemzeti himnuszok eléneklésével zárult.

 

Forrás: Gyergyói Hírlap – Kertész László

Kapcsolódó dokumentumok

Video megtekintése: Kárpát-medencei bemutatkozó körút – összefoglaló: 2013. október 15–20.
BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Adatvédelmi tájékoztató, Szakmai tevékenység, Impresszum, Hírek, Oldaltérkép, Fotógaléria

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2020