HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Felelősség és hűség – Lendván mutatkozott ...

Felelősség és hűség – Lendván mutatkozott be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának állomásaként március 10-én a lendvai Színház- és Hangversenyteremben „Felelősség és hűség" címmel szervezett ünnepi estet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából.

Az ünnepi estet megelőzően a Bánffy Központban a Kárpát-medencei szintű együttműködés létrehozása érdekében fejlesztési fórumot is szerveztek.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) közös szervezésében lezajlott szakmai fórum után Szász Jenő, az NSKI elnöke a sajtótájékoztatón megköszönte a lehetőséget Balaskó Józsefnek, hogy a Muravidéken is megszervezhették a szakmai fórumot.

Szász Jenő kifejtette, kettős céllal érkeztek a Muravidékre. Az elsődleges cél a Kárpát-medencei fejlesztési hálózat muravidéki állomásának felépítése, a másik pedig a Nemzetstratégiai Kutatóintézet bemutatása a muravidéki magyar közösségnek, erre pedig véleménye szerint a legjobb mód a közös tisztelgés az 1848/49-es hősök előtt.

Szász Jenő szerint a kettős állampolgárság intézményesítésével, a nemzeti egybetartozás tanúságtételéről szóló törvénnyel és a szavazati jog kiterjesztésével közjogi értelemben megszülettek az alappillérek a tényleges nemzetegyesítéshez. Az intézet küldetése ennek a nemzeti integrációs folyamatnak tartalmat adni, ami gyakorlatilag Kárpát-medencei hálózatépítést jelent a társadalmi élet minden területén. Az elnök szerint konkrét megállapodás is született, így a muravidéki magyar gazdasági szakemberek is csatlakoznak a kezdeményezéshez. A tervek szerint közös pályázatíró irodát hoznak létre, amely figyelni tud a határmenti együttműködést segítő ljubljanai, budapesti, illetve brüsszeli forrásokra. Mindezt teszi annak érdekében, hogy a muravidéki magyarság boldogulni tudjon szülőföldjén a következő hétéves uniós költségvetési lehetőségek közepette.

A cél az, hogy a muravidéki magyarság is meg tudja állítani az asszimilációt, a népességfogyást, illetve az egyre nagyobb problémát jelentő elvándorlást, amit csak megfelelő gazdasági fejlődéssel, munkahelyek teremtésével lehet meggátolni.

Forrás: Népújság

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria