HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve ...

„Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve az erdélyi szórványban

Az erdélyi mélyszórványban élő, nemzeti identitásukért nap mint nap megküzdő magyarok számára fontos annak megtapasztalása és érzése, hogy az anyaország – az Alaptörvény szellemében – felelősséget visel irántuk. Jóllehet a végeken laknak, de nem mostohagyermekei, hanem szerves részei a nemzetnek.

Ennek jegyében született meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet előadássorozata Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából, „Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve az erdélyi szórványban címmel, melyet Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa tartott. Az előadássorozat a magyar történelem jeles forradalmi dátumai közötti időszakban, 2014. október 6. – 2015. március 15. között több helyszínen került lebonyolításra. A küküllőszögi (Fehér megye) Türben, Magyarpéterfalván, Bethlenszentmiklóson, továbbá Magyarlapádon, Felvincen és Székelykocsárdon, valamint a Zsil-völgyi bányavárosokban – Petrozsényben, Petrillán és Lupényban – megszervezett előadások és találkozók célja a szórványközösségek megmaradásáért való aktív feladatvállalás, és ennek szellemében a felelős cselekvés szükségességének tudatosítása volt az itt élő magyarokban.

Ezt az üzenetet fogalmazta meg Sepsiszéki Nagy Balázs is előadásában: „Köztudott, hogy Gábor Áron nem hagyott maga után utódot, kisfia nem sokkal születése után egy gyermekkori betegségben meghalt. De minden székely fiatal vagy idős ember, minden magyar ember, aki itt, ma valamit tesz annak érdekében, hogy a magyarság megmaradjon, akár azzal, hogy gyermeket vállal, akár azzal, hogy gyermekét magyar iskolába járatja, akár azzal, hogy ragaszkodik a hitéhez, és hitben neveli gyermekei, Gábor Áron szellemi és erkölcsi örökösének érezheti magát. Mi Gábor Áron népe vagyunk, az ő fiai és unokái, és ezt tanuljuk el tőle: a nép, a magyarság szeretetét.”

Az előadássorozattal az Nemzetstratégiai Kutatóintézet – küldetése szellemében – a magyar identitás megerősítésére törekedett. A szórványban élők számára fontos megérteni, hogy akkor teljesítik nehéz és felelősségteljes történelmi küldetésüket – hogy 25 év múlva is éljen még a magyar szó azokon a tájakon – ha ma hűen ápolják anyanyelvüket, történelmüket, és családjaikban, környezetükben tudatosan szembeszállnak az olyan sztereotípiákkal, hogy „itt már minden elveszett”, vagy, hogy „románul könnyebb érvényesülni”. A tömbmagyarság számára pedig fontos annak tudatosítása, hogy a magyar szórvány rendszeres, érdemi támogatása identitásuk megőrzése érdekében nemzetünk jelenlegi egyik legnagyobb kihívása.

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria