HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve ...

„Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve az erdélyi szórványban

Az erdélyi mélyszórványban élő, nemzeti identitásukért nap mint nap megküzdő magyarok számára fontos annak megtapasztalása és érzése, hogy az anyaország – az Alaptörvény szellemében – felelősséget visel irántuk. Jóllehet a végeken laknak, de nem mostohagyermekei, hanem szerves részei a nemzetnek.

Ennek jegyében született meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet előadássorozata Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából, „Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve az erdélyi szórványban címmel, melyet Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa tartott. Az előadássorozat a magyar történelem jeles forradalmi dátumai közötti időszakban, 2014. október 6. – 2015. március 15. között több helyszínen került lebonyolításra. A küküllőszögi (Fehér megye) Türben, Magyarpéterfalván, Bethlenszentmiklóson, továbbá Magyarlapádon, Felvincen és Székelykocsárdon, valamint a Zsil-völgyi bányavárosokban – Petrozsényben, Petrillán és Lupényban – megszervezett előadások és találkozók célja a szórványközösségek megmaradásáért való aktív feladatvállalás, és ennek szellemében a felelős cselekvés szükségességének tudatosítása volt az itt élő magyarokban.

Ezt az üzenetet fogalmazta meg Sepsiszéki Nagy Balázs is előadásában: „Köztudott, hogy Gábor Áron nem hagyott maga után utódot, kisfia nem sokkal születése után egy gyermekkori betegségben meghalt. De minden székely fiatal vagy idős ember, minden magyar ember, aki itt, ma valamit tesz annak érdekében, hogy a magyarság megmaradjon, akár azzal, hogy gyermeket vállal, akár azzal, hogy gyermekét magyar iskolába járatja, akár azzal, hogy ragaszkodik a hitéhez, és hitben neveli gyermekei, Gábor Áron szellemi és erkölcsi örökösének érezheti magát. Mi Gábor Áron népe vagyunk, az ő fiai és unokái, és ezt tanuljuk el tőle: a nép, a magyarság szeretetét.”

Az előadássorozattal az Nemzetstratégiai Kutatóintézet – küldetése szellemében – a magyar identitás megerősítésére törekedett. A szórványban élők számára fontos megérteni, hogy akkor teljesítik nehéz és felelősségteljes történelmi küldetésüket – hogy 25 év múlva is éljen még a magyar szó azokon a tájakon – ha ma hűen ápolják anyanyelvüket, történelmüket, és családjaikban, környezetükben tudatosan szembeszállnak az olyan sztereotípiákkal, hogy „itt már minden elveszett”, vagy, hogy „románul könnyebb érvényesülni”. A tömbmagyarság számára pedig fontos annak tudatosítása, hogy a magyar szórvány rendszeres, érdemi támogatása identitásuk megőrzése érdekében nemzetünk jelenlegi egyik legnagyobb kihívása.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria