HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatot szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Szövetség a Közös Célokért felvidéki társulás, melynek célja párbeszéd kialakítása a Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködés létrehozásáról. A fórumsorozat első találkozóját Révkomáromban tartották. 

Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

A találkozó célja az volt, hogy a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszak forráslehetőségeit ismertessék a felvidéki szereplőkkel azért, hogy Magyarország a fejlesztési források lehívásához természetes partnereket találjon a külhoni régióban.

Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója elmondta: első alkalommal érezte úgy, hogy olyan programmal találkozott, ahol már a tervezés és előkészítési fejezete is megtörtént. „Korábban is ismertük már egymást, és a hálózatban gondolkodás, a hálózatosodás valóban egy jó kiút lehet. Sajnos úgy érzem, hogy a felvidéki láncszem gyakran gyenge. Gyakran nem tudjuk, hogy mit akarunk” – mutatott rá.

A szervezők azt remélték, az első felvidéki fórumon a hazai szakértők találnak közös nevezőt a magyarországi intézmények képviselőivel. Az egyeztetésen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hangsúlyozta: a gazdasági fejlődés a magyar-magyar társadalmi együttműködést is erősítené a Kárpát-medence magyarok lakta régióiban.

„Jövőépítés szempontjából közelítjük meg a közös cselekvésnek a lehetőségeit, akkor jó, hogyha az uniós forrásoknak a lehetőségeit is mérlegeljük, s magyar-magyar kapcsolatokra építve gyakorlatilag brüsszeli és tagállami forrásokat pályázunk meg annak érdekében, hogy együttesen tudjunk jó megoldásokat adni a 21. század kihívásaira, éljünk bárhol a Kárpát-medencében” - fogalmazott Szász Jenő.

Ezért hívták életre a Kárpát-medencei fejlesztési fórumot, amelynek felvidéki szervezője a Szövetség a Közös Célokért. A szövetség elnöke, Duray Miklós az egyezetésen elmondta: a fórumsorozat arról szól, hogy az érintettek közösen tudjanak felkészülni a kezdődő európai uniós tervezési időszakra.

„Hogy összehangolhassuk érdekeinket, szükségleteinket, összekapcsolhassuk azokat a szerkezeteket, amelyek összekapcsolhatók. Közösen próbáljunk hasznot húzni abból, amiből külön-külön szoktak hasznot húzni egyesek, de mi a közösség javára próbáljuk hasznosítani azt, ami lehetséges” – fejtette ki Duray Miklós.

A felkészülés célja, hogy a Kárpát-medencében kidolgozzanak olyan fejlesztési terveket, amelyek uniós forrásokból érhetők el, a magyar közösséget szolgálják, de nemcsak Magyarországon. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete szerint a sikerhez meg kell változtatni a gondolkodásmódot. Mindenkinek, aki a Kárpát-medencében magyarnak vallja magát, nemzetben kell gondolkodnia, és nem Erdélyben, nem Felvidékben és főleg nem Magyarországban – húzta alá hozzátéve: az elmúlt 20 évre visszatekintve látható, hogy ezen az úton a külhoni magyar közösségek előbbre tartanak.

A pozsonyi magyar nagykövet hangsúlyozta: minél előbb el kell fogadni és fogadtatni, hogy a magyarországi és a külhoni magyaroknak közös felelősségük van egymás iránt. A gazdasági fejlesztések ezért közös érdeket szolgálnak. Az egyeztetés a Kárpát-medence valamennyi külhoni régiójában folytatódik majd.

Video megtekintése »

Forrás: Hírek.sk

 

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria