HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Galéria a magasban

Galéria a magasban

Huszonhét anyaországi és székelyföldi művész alkotásaival nyílt meg vasárnap, június 28-án Atyhában, a Munkácsy-díjas Vinczeffy László képzőművész portáján egy rendhagyó kiállítás, amelyre a művész által életre hívott Kakasülő Galéria keretében került sor. Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt, a kiállítást Nagy Miklós Kund művészeti író méltatta.

Az atyhai születésű Vinczeffy László – aki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria kiállító művésze is volt Budapesten – a gyönyörűen felújított portája végében található csűrnek új rendeltetést talált: a falusi elszigeteltség, az elöregedés és az elnéptelenedés drámájának ellensúlyozására művészeti központtá alakította át. „Ezzel a gondolattal határoztam el, hogy a gazdasági épületemet, a csűrt kiállító-helyiséggé alakítom, amelyet Kakasülő Galériának neveztem el. Mai kiállításunk címét az Atyhában és határában sokfelé felfakadó éltető, tiszta forrásvíz ihlette, de a Csorgó cím egyben metafora is. A csorgó vize, amely az itató felé tart, a művészt és alkotását jelenti. A vályú, amely felfogja és meggyűjti a vizet, maga a Galéria szeretne lenni. Remélem, hogy ebben a metaforában a műnek is ugyanolyan fontos szerep jut, mint a víznek: az embert szolgálja!” – vallott kezdeményezéséről a művész.

Galéria a magasban

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke – Kövér László házelnök üdvözletét is tolmácsolva – elmondta: „A székely ember viseli terheit, ahogyan Vinczeffy uram is, aki a kommunista terror borzalmait, családjának üldöztetését túlélve a Sóvidék legmagasabbban fekvő településén, mondhatni karnyújtásnyira a Jóistentől, maga köré hívta a székelyföldi és anyaországi magyar művészet színe-javát, hogy közösen vallják meg hitüket az egységes és reményeink szerint hamarosan újra megbonthatatlan egészként létező és szervesen élő magyar művészet, az egységes magyar nemzet mellett.”

A huszonhét kiállító művész – köztük Kossuth- és Munkácsy-díjas, többen a Magyar Művészeti Akadémia tagjai - világszerte nagy elismertségnek örvend: Aknay János, Albert Levente, Berze Imre, Bocskay Vince, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Fekete György, Ferencz S. Apor, Gyarmathy János, Gyulai Líviusz, Hunyadi László, Hunyadi Mária, Kákonyi Csilla, Kubinyi Anna, Kuti Botond, Kuti Dénes, Kusztos Endre, Léstyán Csaba, Sánta Csaba, Somogyi Győző, Siklódi Zsolt, Stefanovits Péter, Szemadám György, Vargha Mihály, Vinczeffy László és Zsigmond Márton.

Tekintse meg az eseményről készült videót:

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria