HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Galéria a magasban

Galéria a magasban

Huszonhét anyaországi és székelyföldi művész alkotásaival nyílt meg vasárnap, június 28-án Atyhában, a Munkácsy-díjas Vinczeffy László képzőművész portáján egy rendhagyó kiállítás, amelyre a művész által életre hívott Kakasülő Galéria keretében került sor. Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt, a kiállítást Nagy Miklós Kund művészeti író méltatta.

Az atyhai születésű Vinczeffy László – aki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria kiállító művésze is volt Budapesten – a gyönyörűen felújított portája végében található csűrnek új rendeltetést talált: a falusi elszigeteltség, az elöregedés és az elnéptelenedés drámájának ellensúlyozására művészeti központtá alakította át. „Ezzel a gondolattal határoztam el, hogy a gazdasági épületemet, a csűrt kiállító-helyiséggé alakítom, amelyet Kakasülő Galériának neveztem el. Mai kiállításunk címét az Atyhában és határában sokfelé felfakadó éltető, tiszta forrásvíz ihlette, de a Csorgó cím egyben metafora is. A csorgó vize, amely az itató felé tart, a művészt és alkotását jelenti. A vályú, amely felfogja és meggyűjti a vizet, maga a Galéria szeretne lenni. Remélem, hogy ebben a metaforában a műnek is ugyanolyan fontos szerep jut, mint a víznek: az embert szolgálja!” – vallott kezdeményezéséről a művész.

Galéria a magasban

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke – Kövér László házelnök üdvözletét is tolmácsolva – elmondta: „A székely ember viseli terheit, ahogyan Vinczeffy uram is, aki a kommunista terror borzalmait, családjának üldöztetését túlélve a Sóvidék legmagasabbban fekvő településén, mondhatni karnyújtásnyira a Jóistentől, maga köré hívta a székelyföldi és anyaországi magyar művészet színe-javát, hogy közösen vallják meg hitüket az egységes és reményeink szerint hamarosan újra megbonthatatlan egészként létező és szervesen élő magyar művészet, az egységes magyar nemzet mellett.”

A huszonhét kiállító művész – köztük Kossuth- és Munkácsy-díjas, többen a Magyar Művészeti Akadémia tagjai - világszerte nagy elismertségnek örvend: Aknay János, Albert Levente, Berze Imre, Bocskay Vince, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Fekete György, Ferencz S. Apor, Gyarmathy János, Gyulai Líviusz, Hunyadi László, Hunyadi Mária, Kákonyi Csilla, Kubinyi Anna, Kuti Botond, Kuti Dénes, Kusztos Endre, Léstyán Csaba, Sánta Csaba, Somogyi Győző, Siklódi Zsolt, Stefanovits Péter, Szemadám György, Vargha Mihály, Vinczeffy László és Zsigmond Márton.

Tekintse meg az eseményről készült videót:

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria