HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon 

Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon

Az Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködésben valósult meg a Magyar Tűzoltó Szövetség képzése 2016. május 6-án Pilisszentivánon, ahol a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat tagjai tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítésen vehettek részt.  A Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat 2015 áprilisában alakult meg az NSKI kezdeményezésére azzal a céllal, hogy összekapcsolja a külhoni önkéntes tűzoltó szervezeteket az anyaországi szövetséggel.

A házigazda önkéntes egyesület minden feltételt biztosított a Vajdasági és Székelyföldi tűzoltók szakszerű felkészítéséhez. A felkészítők – a Somogy megyei szövetség, a Kötél egyesület és a Pest megyei Speciális mentők tagjai – sűrű programot állítottak össze.

A nap célja a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítéséhez olyan elemek megismertetése és gyakorlása volt, amelyekkel a kistelepüléseken élők gyakran találkoznak. Az önkéntes tűzoltó egyesületek kijelölt vezetőinek szakfelkészítése a településeken előforduló

- műszaki mentési feladatok, ezen belül gépjárműbalesetek,
- olaj- és veszélyesanyag-szennyeződések, és
- az életmentés gyakorolása, valamint
- a viharkárok felszámolásának módszerei, a vízből mentés,
- az eltűnt személyek felkutatása módszereinek megismertetése és gyakorlása volt.

A tűzoltó szertárban berendezett „tanteremben” Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok köszöntője után Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség elnöke ismertette a programot, a célokat és az egyes feladatelemeket és bemutatta a képzést tartókat: Benei Tibort, Bodó Lászlót, ifj. Bodó Lászlót, Baráth Gábort, Kovács Mátét és Peti Istvánt.

A foglalkozás helyét előző nap már drónnal berepülték a képzést végzők, így élethű filmbeszámolóval mutatták be a gyakorlati foglalkozás helyszíneit.

Ezt követően elsőként a viharkárok felszámolásának módszereivel, a jellemző kárfajtákkal (fakidőlés, reklámtáblák, kémények) majd az ezekhez alkalmazható kötésmódokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Egy kis szünet után az eltűnt személyek felkutatásának nehézségeit és jól alkalmazható fogásait, a szükséges technikai eszközöket mutatták meg az előadók. Peti István a megtalált eltűntekkel kapcsolatos bánásmód szabályival ismertette meg a hallgatókat, különös tekintettel a kihűlésre és a folyadékpótlásra.

A közúti baleseteknél a személygépkocsiban rekedt sérültek kimentése, állapotuk stabilizálása és a nagyobb járművek vontatása és kerekeikre billentése volt a kiemelt téma. Minden feladatot elméleti összefoglaló után gyakorlati bemutatás követett, amelyben a hallgatók is aktívan részvettek.

 

A legösszetettebb feladat a légi balesetben eltűntek felkutatása volt. A feltételezés szerint a repülőgép egy darabja a közeli tóba esett. Itt találták meg a pilótát, akit a vízből kimentettek. Ennek bemutatását már a Pest megyei mentőegyesület tagjai gyakoroltatták a résztvevőkkel. A másik eltűnt felkutatására csatárláncban indultak a hallgatók, miközben mentőkutyák is keresték az eltűntet. Egy magas partoldalon találták meg a sérült utast, akit a meredek partoldalon mentőhordágyba helyeztek és alpintechnika alkalmazásával mentettek le, majd adtak át a mentőknek.

Közben pihentetőként a víz felületén a kifolyt olaj felfogásának egyszerű módszerét, egy levegővel felfújt „C” tömlővel tanulták meg.

Ezután egy fém konténerben egy szobabútorzatot helyeztek el és meggyújtották. A feladat itt a védőruha és a védőfelszerelések helyes használata és a sugárfedezetében történő behatolás gyakorlása volt. Mint kiderült a nagy hőhatás komoly kihívást jelentett a lelkes gyakorlóknak. 

Foglalkozási nap végén a hőtől és a kutatástól kissé fáradt oktatók és oktatottak a Pilisszentiváni egyesület tagjainak vendégeként a szertárban vacsoráztak, ahol sokszor előkerült még egy-egy momentum a nap forgatagából.

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria