HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon 

Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon

Az Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködésben valósult meg a Magyar Tűzoltó Szövetség képzése 2016. május 6-án Pilisszentivánon, ahol a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat tagjai tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítésen vehettek részt.  A Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat 2015 áprilisában alakult meg az NSKI kezdeményezésére azzal a céllal, hogy összekapcsolja a külhoni önkéntes tűzoltó szervezeteket az anyaországi szövetséggel.

A házigazda önkéntes egyesület minden feltételt biztosított a Vajdasági és Székelyföldi tűzoltók szakszerű felkészítéséhez. A felkészítők – a Somogy megyei szövetség, a Kötél egyesület és a Pest megyei Speciális mentők tagjai – sűrű programot állítottak össze.

A nap célja a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítéséhez olyan elemek megismertetése és gyakorlása volt, amelyekkel a kistelepüléseken élők gyakran találkoznak. Az önkéntes tűzoltó egyesületek kijelölt vezetőinek szakfelkészítése a településeken előforduló

- műszaki mentési feladatok, ezen belül gépjárműbalesetek,
- olaj- és veszélyesanyag-szennyeződések, és
- az életmentés gyakorolása, valamint
- a viharkárok felszámolásának módszerei, a vízből mentés,
- az eltűnt személyek felkutatása módszereinek megismertetése és gyakorlása volt.

A tűzoltó szertárban berendezett „tanteremben” Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok köszöntője után Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség elnöke ismertette a programot, a célokat és az egyes feladatelemeket és bemutatta a képzést tartókat: Benei Tibort, Bodó Lászlót, ifj. Bodó Lászlót, Baráth Gábort, Kovács Mátét és Peti Istvánt.

A foglalkozás helyét előző nap már drónnal berepülték a képzést végzők, így élethű filmbeszámolóval mutatták be a gyakorlati foglalkozás helyszíneit.

Ezt követően elsőként a viharkárok felszámolásának módszereivel, a jellemző kárfajtákkal (fakidőlés, reklámtáblák, kémények) majd az ezekhez alkalmazható kötésmódokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Egy kis szünet után az eltűnt személyek felkutatásának nehézségeit és jól alkalmazható fogásait, a szükséges technikai eszközöket mutatták meg az előadók. Peti István a megtalált eltűntekkel kapcsolatos bánásmód szabályival ismertette meg a hallgatókat, különös tekintettel a kihűlésre és a folyadékpótlásra.

A közúti baleseteknél a személygépkocsiban rekedt sérültek kimentése, állapotuk stabilizálása és a nagyobb járművek vontatása és kerekeikre billentése volt a kiemelt téma. Minden feladatot elméleti összefoglaló után gyakorlati bemutatás követett, amelyben a hallgatók is aktívan részvettek.

 

A legösszetettebb feladat a légi balesetben eltűntek felkutatása volt. A feltételezés szerint a repülőgép egy darabja a közeli tóba esett. Itt találták meg a pilótát, akit a vízből kimentettek. Ennek bemutatását már a Pest megyei mentőegyesület tagjai gyakoroltatták a résztvevőkkel. A másik eltűnt felkutatására csatárláncban indultak a hallgatók, miközben mentőkutyák is keresték az eltűntet. Egy magas partoldalon találták meg a sérült utast, akit a meredek partoldalon mentőhordágyba helyeztek és alpintechnika alkalmazásával mentettek le, majd adtak át a mentőknek.

Közben pihentetőként a víz felületén a kifolyt olaj felfogásának egyszerű módszerét, egy levegővel felfújt „C” tömlővel tanulták meg.

Ezután egy fém konténerben egy szobabútorzatot helyeztek el és meggyújtották. A feladat itt a védőruha és a védőfelszerelések helyes használata és a sugárfedezetében történő behatolás gyakorlása volt. Mint kiderült a nagy hőhatás komoly kihívást jelentett a lelkes gyakorlóknak. 

Foglalkozási nap végén a hőtől és a kutatástól kissé fáradt oktatók és oktatottak a Pilisszentiváni egyesület tagjainak vendégeként a szertárban vacsoráztak, ahol sokszor előkerült még egy-egy momentum a nap forgatagából.

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria