HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Hazatérők csendje – Mezei Erzsébet kiállítása ...

Hazatérők csendje – Mezei Erzsébet kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria idei harmadik, összességében pedig már a tizenötödik kiállítójaként ismerhette meg a nagyérdemű a Forum Képzőművészeti Díjas, délvidéki Mezei Erzsébet grafikusművészt, akinek Hazatérők csendje című tárlata 2015. március 24-én nyitotta meg kapuit Budapesten, a nemzet fővárosában. 

A kiállítás fővédnöke, Kandra Ildikó, a Miniszterelnökség gazdálkodásért és személyügyekért felelős helyettes államtitkára, védnöke pedig Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A megnyitó színvonalát emelte Márkos Albert, valamint a kiállító művész fia, Mezei Szilárd improvizatív vonós-játéka.  

Mezei Erzsébet Székelykevén született, bukovinai székelyek leszármazottjaként. „Azt az életszemléletet, amit otthon kaptam, szeretném tudatosan és ösztönösen is megtartani, hordozni és átörökíteni, az alkotásaim által láttatni és felmutatni. Megnyitni azt a világot, amelyben az érzelmeket és a gondolatokat szabadon és őszintén jeleníthetem meg. A szelíd, mértéktartó és visszafogott színvilágom mentén tömör formákat, vissza-visszatérő jeleket működtetek, olykor más jelentést hordozva. Jelekből és struktúrákból építkezve a magam útját járom, a magam világát teremtem meg, amelyben a színek, formák, fények és gondolatok mögött ott kísért az ellentétük, a láthatatlan, a megfoghatatlan, ami annak a belső bizonyosságnak felel meg, amelyről csak az érzések tanúskodnak. Ez az egyetlen igaz és szabad saját valóságom.” – vallja a művész.

Kandra Ildikó nagyszerű és példaértékű kezdeményezésnek nevezte a Kárpát-haza Galériát, amely lassan már három esztendeje hirdeti a magyar művészet határtalanságát. Az eddig megrendezett kiállítások átfogó képet mutatnak a Kárpát-medence kortárs magyar képzőművészetéről, mivel az eddig meghívott alkotók Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Muravidékről és Délvidékről érkeztek hozzánk – emelte ki a helyettes államtitkár.

Mezei Erzsébet ősei magukkal vitték az Al-Duna vidékére a székely-magyarság sajátos hagyományait, nyelvezetét, dalkincseit és egész életformáját. Szász Jenő úgy véli, mindez fellelhető a művésznő összetett képi világában. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében párhuzamot vont a kiállított műalkotások és a magyar nemzet között a tekintetben, hogy mindkettőnek megannyi alkotóeleme van, vonalak, sorsok milliói rajzolják meg az egészet alkotó hálót. „A Nemzetstratégiai Kutatóintézet azon dolgozik, hogy ez a hálózat immár ne csak lelki szemeink előtt rajzolódjon ki, hanem kézzel fogható valósággá legyen.” – szögezte le Szász Jenő.

A kiállítást megnyitó művészettörténész, Dr. Szabó Lilla a művészet megtartó erejét hangsúlyozta, melyre a léleknek kiemelten szüksége van. Elmondása szerint, Mezei Erzsébet munkáinak szimbólum- és jelrendszere olyan olvasatot alkot, amely minden befogadó számára üzenetet hordoz.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

A megnyitóról készült videó megtekintése:

Képgaléria:

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria