akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Szakmai tevékenység > A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL > Publikációk > Az EFOP-1.12.1-17-2017-00003 projekt keretében külső partnereink ... > Helyzetfeltáró kutatások, felmérések a népesedési, társadalmi ...

Helyzetfeltáró kutatások, felmérések a népesedési, társadalmi tendenciák kimutatása érdekében

Publikációk:

BAKK Miklós (2020): A Kárpát-medence határai – frontierek és régiók (KHSZ 2020/1-2)

TÖRÖK Ibolya (2020): Regionális átalakulás és gazdasági versenyképesség Erdélyben (KHSZ 2020/1-2)

FARKAS György (2020): Etnikai tömbök kutatása regionális közelítésben Dél-Szlovákia magyarlakta térségében (KHSZ 2020/1-2)

Kéziratok:

CSATA Zsombor, KISS Tamás, TŐZSÉR Anett, BORBÉLY Mátyás, KISS Dénes és SCHWARCZ Gyöngyi (2018): A Kárpát-medencei magyarok kutatásának elméleti, gyakorlati és módszertani kérdései. Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Budapest. Kézirat. (A tanulmány teljes szövege elérhető a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben.)

PÉTI Márton, PAKOT Levente, MEGYESI Zoltán és SZABÓ Balázs (2020): A Kárpát-medencei magyarság népesség-előreszámítása, 2011–2051. Kézirat. (Közlésre benyújtva.)

PÉTI Márton, CSATA Zsombor, SCHWARCZ Gyöngyi és BORBÉLY Mátyás (2020): Hogy élnek a magyarok? A Kárpát-medencei magyarság életminőségének átfogó vizsgálata. Kézirat. (Közlésre benyújtva.)

CSATA Zsombor, SCHWARCZ Gyöngyi, PÉTI Márton és BORBÉLY Mátyás (2020): A Kárpát-medencei magyarság jóllétének összehasonlító elemzése. Kézirat. (Közlésre benyújtva.)

BAKK Miklós, BORBÉLY Mátyás, CSATA Zsombor, LAKATOS Artúr, PÉTI Márton, SCHWARCZ Gyöngyi, SZABÓ Balázs, SZÁSZ Jenő, TŐZSÉR Anett (2020): Helyzetfeltáró kutatások, felmérések a Kárpát-medencében. Népesedési és társadalmi tendenciák feltárása, a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság makroregionális, határon átnyúló tényezőinek vizsgálata. Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Budapest. Kézirat. (A tanulmány más projekttevékenységek eredményeit is megjeleníti, teljes szövege elérhető a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben.)

Nemzettudat, kötődés és identitáskutatás, társadalmi konfliktusok és társadalmi jól-lét kutatás (Market Insight Kft.) 

A Kárpát-medencei magyarság népesedési, társadalmi jövőformálásában érintett döntéshozók és véleményformálók vizsgálata (Transylvania Inquiry SRL) 

Demográfiai helyzetfeltárás és prognózis, különös tekintettel az egészségügyi állapotra, szociális helyzetre (Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet)


A Kárpát-medence jelenlegi és várható geopolitikai pozícióinak főbb földrajzi tényezői (EUROTERV 2002. Üzleti és Területfejlesztési Tanácsadó Kft.) 

A Kárpát-medencei magyarság társadalmi-gazdasági pozíciói és prognózisa kutatásra épülő tanulmány (EUROTERV 2002. Üzleti és Területfejlesztési Tanácsadó Kft.)    

Egyéb termékek:

Kárpát-medencei információs és területi információs bázis létrehozása (az alábbi felület más projekttevékenységek eredményeit is megjeleníti)
https://karpathaza.hu/karpat-medencei-adatbazis/az-adatbazis-kuldetese/

Kárpát-medencei népesség-előrejelzés - podcast, illetve Kárpát-medencei népesség-előrejelzés – interjú
https://ma7.sk/podcast/adasido/nepesseg-eloreszamitas-40-ev-alatt-3-millioval-kevesebb-magyar-lesz-a-karpat

https://www.youtube.com/watch?v=aYFaUH6FS3Q&ab_channel=Erd%C3%A9lyiMagyarTelev%C3%ADzi%C3%B3

Szakmai tevékenység
SZAKMAI SZERVEZETI EGYSÉGEK
Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság
Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság
Elnöki Kabinet - Kárpát-medencei kulturális- és sportéleti misszió
Külhoni Kutatási Hálózatok Igazgatósága
A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL
Publikációk
Projektek külső támogatással
Kárpát-haza Galéria
Beszámolók
NSKI-konferenciasorozatok és konferenciák
Stratégiai együttműködési megállapodások
Munkatervek és fejlesztési javaslatok
Kiemelt partnereink
Hírek
2021. április 8.
Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. március 12.
„Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK - Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre