HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Események > I. Kárpát-medencei Mentálhigiénés Hálózatépítő Konferencia

I. Kárpát-medencei Mentálhigiénés Hálózatépítő Konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) 2015. október 2-4. között első alkalommal Berekfürdőn rendezi meg a Kárpát-medencei Mentálhigiénés Hálózatépítő konferenciát. Az eseményt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitja meg, köszöntőt mond Fráter Olivér az NSKI elnökhelyettese.

A különböző lelki, illetve lelki gyökerű viselkedészavarok sajnálatos módon a Kárpát-medencei magyarságában is széles körben elterjedtek. Az önkárosító magatartásformák, a teljes problémahalmaz mérséklése a nemzeti megújulás záloga. Ehhez elengedhetetlen a közösségükben aktív szakemberek határokon átívelő együttműködése, munkájuk összehangolása.

A kooperáció erősítése mellett fontos továbbá a humán segítői területeken dolgozók szakmai kompetenciájának növelése, ismereteik bővítése. Ezt a célt szolgálja a KRE Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat programja, amely figyelemmel követi és támogatja a lokális mentálhigiénés programokat, valamint a földrajzi és időbeli távolságok áthidalására internetes Forrásközpontot is működtet. A jó gyakorlatok, segítő programok alapgondolatainak megosztása, kölcsönös megismerése olyan hálózatot hoz létre, amely biztosítja a szakmai alapelvek érvényesülését, és az önképzéshez is nagymértékben hozzájárul.

A hálózatépítés fontos állomása a hétvégén Berekfürdőn megrendezendő konferencia, ahová Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról is várnak résztvevőket. A rendezvényt Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese nyitja meg, köszöntőt mond Sepsi Enikő a KRE Bölcsészettudományi Karának dékánja, valamint Fráter Olivér az NSKI elnökhelyettese.

A műhelycsoportok és szakmai jó gyakorlatok ismertetése mellett számos előadás várja a szakmai közönséget. Kiemelendő ezek közül az első, melyben Grezsa Ferenc, a KRE Pszichológiai Intézetének adjunktusa a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat program előzményeiről, jövőbeli terveiről beszél, továbbá Bagdy Emőke professzor asszony előadása, amely az aktuális világban elmagányosodott, elidegenedett egyén hiányállapotait, az ebből való kilábalás lehetőségeit mutatja majd be.

A konferencia közvetlen célja a hálózatépítés folyamatának gyorsítása, olyan működő hálózatok létrehozása, amelyek segítik a Kárpát-medence magyarságának mentális megújulását. Ez minden magyar ember érdeke, úgy materiálisan, mint lelki értelemben.

Kapcsolódó dokumentumok
A konferenciáról bővebben
Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria