HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Idén is színvonalas volt a Kárpát-medencei ...

Idén is színvonalas volt a Kárpát-medencei prózaolvasó verseny

Immár 16. alkalommal gyűltek össze a diákok, hogy tolmácsolják az Erdélyi Helikon íróinak műveit. A prózaolvasó versenyt április 8-án rendezte meg az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium. A rendezvény fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.

A kiskunhalasi Csipke Hotel konferenciatermében dr. Döme Ottó egyesületi elnök köszöntötte a jelenlevőket, köztük Balázsfi Csabát, Nyirő József unokáját.

A szakközépiskola tanulóinak rövid műsorát követően beszédek hangoztak el. Először Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlevőkhöz, majd a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója, Téglás László. Mindketten kiemelték az erdélyi írók művészetének fontosságát és azt, hogy a jövő nemzedékének milyen nagy szerepe van abban, hogy magyarságunk, kultúránk fennmaradjon. Báró Kemény János unokája, Kemény Endre nem tudott jelen lenni, így levélben tolmácsolta szavait az ifjúsághoz és a szervezőkhöz.

A versenyt Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a rendezvény már biztos alapokon nyugvó visszatérő fóruma a Kárpát-haza magyar életének.

A nyelv, amin beszélünk különleges, egyedi ősnyelv nemcsak Európában, de a világ összes nyelvének sorában is. A magyarság önmeghatározásának, identitásrendszerének is egyik legfontosabb pillére a történelmi emlékezet mellett – fogalmazott az elnökhelyettes, hozzátéve, hogy az erdélyi irodalom kétségtelenül a trianoni leszakítás nyomán nyert új, sajátos hangsúlyokkal virágzott ki a két világháború között, legmarkánsabban éppen a helikoni nemzedék derékhadának munkássága nyomán.

Idén is két korcsoportban mérkőztek meg a tanulók.

Az általános iskolások 19-en versenyeztek, közülük 10-en érkeztek a határon túlról. Nyirő József Isten igájában című művéből olvastak fel részleteket az Osváth Emese, a budapesti Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola tagintézmény vezetője által elnökölt neves tagokból álló zsűri előtt.

A középiskolások Kós Károly Az országépítő című regényéből vett részleteket tolmácsolták. Tizenöten versenyeztek, közülük 4-en érkeztek a határon túlról. Az ugyancsak jeles szakemberekből álló zsűri elnöke Gergely Felícián, író, könyvkiadó; a Bartók Béla Unitárius Egyházközség világi vezetője volt.

A közel másfél órás versengés után megszületett a végeredmény. Valamennyi diák a támogatók által összeállított könyvjutalomból álló csomagot vehetett át.

Az általános iskolások között Tabajdi Anna Borbála, a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tanulója végzett az első, helyen. Őt követte Noszkai Ágnes, a felvidéki Bátorkesziről, illetve Gombkötő Katalin, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákja.

A középiskolások között Szűcs Csaba Ákos, a kiskunhalasi KSZC Humán Szakképző Iskola tanulója bizonyult a legjobbnak. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán Bényi Luca Pálma, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium diákja és Horváth Kata, a bajai III. Béla Gimnázium tanulója állhatott.

A színvonalas verseny zárásaként dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szólt a jelenlévőkhöz, majd a résztvevők megkoszorúzták az Erdélyi Csillagok Fáját.

Forrás: Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület

 

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria