HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Indulj el egy úton... – Kallós ...

Indulj el egy úton... – Kallós Zoltán életmű kiállítás Szentendrén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum társszervezésében került sor a Kallós Zoltán: Indulj el egy úton… című kiállítás megnyitó ünnepségére március 12-én, Szentendrén. 

Az Erdélyben élő idős néprajzkutató és gyűjtő jelenlétében zajló ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára köszöntőbeszédében kiemelte: a tárlat egy identitásképző személyiség életútját mutatja be, s pályájának állomásai jelzik, mire kell odafigyelni magyarként.     

Hoppál Péter hozzátette: Martin Györggyel, Andrásfalvy Bertalannal alkotott hármasuk hatása egy generációt oltott be, hogy megmentsék egy letűnt korszak értékrendjét, a táncház mozgalom jeles képviselőivel együtt pedig újratanították ezt az életformát, életérzést.     Az államtitkár rámutatott: Kallós Zoltán tevékenysége olyan felkiáltójel a XXI. századi magyarság számára, amely „kötelességünkké teszi ezeknek az alapkompetenciáknak a megőrizését”. 

Indulj el egy úton... – Kallós Zoltán életmű kiállítás Szentendrén
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Cseri Miklós, a Skanzen megbízott főigazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezúttal a tájegységek, az épületek és enteriőrök mögött álló tudós ember került a fókuszba, a kutatót állítják középpontba. A kiállításban feltárul az is, amit ma a Válaszút- vagy Kallós-jelenség képvisel a magyar kultúrtörténetben. Cseri Miklós közölte: a mostani esemény már felvezetése egy nagyobb programnak, az Erdélyi tájegység megépülésének.

Szász Jenő, a kiállítást társszervezőként jegyző Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében többek között azt hangsúlyozta, hogy Kallós Zoltán hosszú és tartalmas életútja a szolgálat jegyében telt, ami nagyon sok szellemi és tárgyi érték megmentését, megőrzését és továbbadását jelentette.     

A közelmúltban ismét megjelent és számos dokumentummal bővült Kallós-mű, a Balladáskönyv kapcsán Pozsony Ferenc néprajzkutató kiemelte: monumentális forrásmunkáról van szó, melyben több mint félezer balladaváltozat tálható. A legújabb gyűjtemény tartalmazza a korábbi kiadás teljes anyagát, kibővítve többek között újabb, eddig még nem közölt szövegváltozatokkal, dallamokkal és 20 órányi eredeti hangfelvétel melléklettel. „A legújabb balladáskönyv Kallós Zoltán életművének megkoronázása, s személyében a legsikeresebb magyar balladagyűjtőt tisztelhetjük” – fogalmazott a szakember.     

A népviseleteket, tárgyakat, fotókat és dokumentumokat felvonultató tárlatnak mások mellett a Hagyományok Háza, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Kallós Zoltán Alapítvány, a Néprajzi Múzeum, az MTA Zenetudományi Intézete és a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum kölcsönzött. A kiállítással párhuzamosan Kamerával a kézben címmel Kallós Zoltán erdélyi fotóiból látható válogatás az intézmény Pont Itt Galériájában. A kiállítások – melyekhez április 5-étől tánccsűr is csatlakozik – szeptember 13-ig tekinthetők meg.     

Kallós Zoltán 1926. március 26-án a mezőségi Válaszúton (Kolozs megye) született, és jelenleg is ott él. Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtője. Számos korábbi, rendszerváltás utáni elismerése mellett 2014-ben nyerte el a Nemzet Művésze címet. 

Forrás: MTI

Tekintse meg az eseményről készült videoösszefoglalót: 

Forrás: Echo TV │ Pont a kultúráról │ 2015. március 15.

 

 

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria