HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája

Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 46. Vándorgyűlése

 

A hűség városában, Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A 46. vándorgyűlésen közel 700 könyvtáros vett részt, közülük sokan külhonból. 2014-ben a konferencia az Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája címet kapta.

A Vándorgyűlés állandó meghívott vendégei a határon túli magyar könyvtárosok, a külföldi társszervezetek képviselői, továbbá a fiatal, szakmával most ismerkedő hallgatók. A rendezvényhez kapcsolódó plenáris ülés méltó alkalom kitüntetések, díjak átadására.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében Fráter Olivér elnökhelyettes, valamint a két igazgatóság szakmai referensei, Juhászné Víg Éva és Dr. Marelyin Kiss József vett részt e régi hagyományokra visszatekintő, rangos eseményen, ahol sor került az Intézet eredményeinek bemutatására, valamint a Kárpát-medencei kiterjesztésű kezdeményezéseinek ismertetésére. Július 18-án, a szekcióülések napján Dr. Marelyin Kiss József mutatta be az Intézet „Könyvtranszfer” program tervezetét. A szakmai tervet a jelenlévők, elsősorban külhoni magyar könyvtárosok a vártnál is kedvezőbben fogadták.

Fráter Olivér elnökhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyik kiemelt feladata a magyar közösségek anyaországhoz történő tartozásának erősítése, eszköze pedig olyan jól működő Kárpát-medencei hálózatok létrehozása, amelyek e különösen fontos nemzeti célt, a maguk eszközeivel a leghatékonyabban szolgálják. A Kutatóintézet éppen ezért az elmúlt esztendőben kezdeményezője és aktív lebonyolítója volt egy átgondolt, határon túlra irányuló tudás-transzfernek, amely több tízezer könyvet és elektronikus adathordozón hasonló nagyságrendű tartalmat juttatott el az elszakított történelmi régiók magyar közösségei számára. Segítő és támogató szándéka révén az Intézet ezen programmal, a szakképzés, a művelődés és a kultúra hiteles helyeiként számon tartott Kárpát-medencei magyar iskolák és könyvtárak hálózatfejlesztésébe kapcsolódott be.

Minden ilyen és hasonló cselekedetünk hátterében nemzetstratégiánk azon alapvető gondolata áll, hogy ahhoz, hogy a XXI. évszázad után is talpon maradhassunk, ki kell küzdenünk méltó helyünket a művelt nemzetek sorában. Ebben a munkában, kiteljesedésben és jövőre tekintő stratégiában csak a szellem és az egyetemes tudás elsőbbségének érvényesítése ad esélyt számunkra.

Kapcsolódó anyagok:

Videó megtekintése

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria