HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Járható út Átány példája

Járható út Átány példája

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet december 3-án tartotta Jó gyakorlatok és modellek a Kárpát-medencében című konferenciasorozatának második részét, ahol a fő téma a hagyományok szerepe volt az önfenntarthatóságban.

„A helyi népi kultúra megőrzése, a hagyományok ápolása rengeteget jelent egy kistelepülés önfenntartásában, ez tartást ad a településnek, amellyel az adott közösség átvészelheti a legnehezebb időket is” – hangoztatta Gönczi Mihály polgármester. Átány önkormányzatának vezetője a település jó példáját kívánta megosztani azon településekkel, akik, bár földrajzi értelemben hátrányos helyzetű régióban helyezkednek el, kultúrájukra, hagyományaikra építkezve képesek utat mutatni a válságból való kievickélésre.

A Belügyminisztérium gazdasági főtanácsadója, Lőrincz Leó e gondolatmenetet folytatta, amikor a települések önfenntartóvá válása kapcsán a közösségi Start-munkaprogram előnyeit tárta föl. Előadásában hangsúlyozta, hogy az a település, amelynek határozott identitástudata és kulturális öröksége van, e szempontból a Start-mintamunkaprogramot is jobban képes kihasználni.

A népi kulturális hagyományok megőrzésének fontosságára hívta föl a figyelmet Balogh Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetének igazgatója, valamint Bereczki Ibolya, a Magyar Tájház Szövetség elnöke is. Utóbbi hangsúlyozta a tájházak szerepét a közösségi összetartásban, amely közvetve az adott falu gazdasági fölemelkedéséhez is hozzájárulhat.

Kaszás Veronika, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) referense a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) szerepét értékelte a kistelepülések fejlődése szempontjából. A NAKVI munkatársa jó gyakorlati példákkal mutatott rá, hogy összefogással és sikeresen megvalósított projektötletekkel akár a települési szintet meghaladó mértékben is tapasztalható a fejlődés.

A délutáni előadások is a kulturális fejlettséget, a helyi értékeket állították a középpontba, mint a gazdasági-társadalmi fejlődés egyik lehetséges útját a kistelepülések esetében. Máté György, a Néprajzi Múzeum tudományos munkatársa az átányi példát továbbgondolva a muzeális értékek és az országos műemlékvédelem kapcsolatát tárgyalta, míg Kiss Márta az önfenntartás gondolatát a helyi turizmus lehetőségei alapján vette górcső alá. Pozsgay Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára kimondottan a helyi hagyományokra koncentrálva próbálta megfogalmazni az önfenntartás gondolatát, megint csak Átány példájából kiindulva. Mintegy összegzésként, a múlt, a jelen és a jövő kihívásainak tárgyalásával zárta az előadásokat Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője. A konferencia végén a délutáni szekció felkért hozzászólói, Szarvas Zsuzsa, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Lovass Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének docense összegezték az elhangzottakat.

Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese a konferencia zárszavában hangsúlyozta: „Amikor arról szólunk, hogy előnyt kell kovácsolunk nemzeti hátrányainkból, akkor a XX. században részben lemaradt, részben leszakadt térségekre kell gondolnunk. A hiányos infrastruktúra vagy a földrajzi elszigetelődés sok olyan értéket is konzervált, melyekre építve egész közösségeket tudunk a XXI. század leghaladóbb életvezetéséhez kapcsolni. Ilyen a vegyszermentes növény- és gyümölcstermesztés, az állattartás ezeréves hagyományai, a vetésforgók és a föld ciklikus pihentetésének tudása, továbbá azok a hagyományos kismesterségek, melyek életformaként családok százezreit, millióit tartották fenn a régi Magyarországon. Ha csak felszínén érintjük a fenntartható falu modelljeinek példáját, akkor is világosan körvonalazódik, hogy a kitörési pontok, a pozitív elmozdulások érdekében több szaktárca, ágazat és intézmény összehangolt munkájára lesz szükség, az agráriumtól a foglalkoztatáspolitikáig, a roma-felzárkóztatás programjától az alternatív új energiák hasznosításáig, és a határon kívülre került magyar közösségek valódi integrálásának perspektívájáig.”

Forrás: MNVH/NAKVI

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia programja
Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria