HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza fejlesztési konferencia Nagykaposon

Kárpát-haza fejlesztési konferencia Nagykaposon

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nagykaposon is bemutatta két – a régiót is érintő – fejlesztési programját, a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020 című terv­dokumentumokat.

A szakmai fórumnak a színültig megtelt nagykaposi Magyar Ház adott otthon, ahol a kutatóintézet szakemberei mellett a helyi viszonyokat Mihók Gábor állította összefüggésbe az elhangzottakkal, egyben ő volt az egész tanácskozás levezető moderátora is.

Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese megnyitójában arra mutatott rá, hogy a határokon túl élő magyarságnak a fennmaradása, nemzeti identitása megőrzésének alapfeltétele a szülőföldön való boldogulás. Magyarország új alkotmányában is megfogalmazta, hogy felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért. Ennek gyakorlati megvalósításáért hozta létre a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, melynek alapvető feladatai közé tartozik, hogy a XX. század zivataros eseményei miatt a világban szétszóródott és a Kárpát-medence számos országában széttagoltan élő magyar nemzet megmaradását, mi több a szülőföldön való gyarapodást elősegítse.

Az intézmény létrejötte szavatolja a nemzeti integráció elméletének gyakorlatba való átültetését. „Az Európai Unió – a maga számos ellentmondásával és kényszerelvűségével együtt – az uniós alapok felhasználása tekintetében komoly lehetőségeket biztosít a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztésére. Mindennek tartalmi meghatározására és kifejtésére két dokumentumban vállalkoztunk. Az Európai Strukturális és Beruházási Alapok lehetőségei között számos olyan forrás található, amelyet Magyarország eddig nem vett figyelembe. Pedig az Európai Unió transznacionális együttműködések erősítésére kötelezi a tagállamokat, így a határokon túlról érkező pályázatok befogadása és az ott megvalósuló projektek finanszírozása tekintetében kötelezettséget ró számukra. E kötelezettségek azonban a nemzetegyesítés magyar-magyar együttműködésének lehetőségét jelentik. Sőt 3% mértékben lehetőséget biztosít a non-EU területekről, esetünkben Kárpátaljáról és a Délvidékről érkező projektek finanszírozására is. Ezzel az együttműködésnek létezik ilyen kodifikált alapja, mely forrásokkal hisszük, hogy elő tudjuk segíteni a határon túli magyarság szülőföldön való boldogulását” – mondta el nyitóelőadásában az elnökhelyettes.

A felvezető előadások után Duray Miklós tartott mélyreható előadást a nemzetpolitika fogalmáról és annak legújabb kori kihívásairól. Előadásában felvázolta, hogy sokak úgy tekintenek erre a szakpolitikai irányzatra, mint egy új fogalomra, pedig megfogalmazása Kossuth Lajoshoz köthető. Mindazonáltal tény, hogy a mostanáig terjedő időszakban meglehetősen mostohán és idegenként kezelt terültről van szó.

A korábbi politikus, egyetemi oktató előadása után Molnár György, a Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Osztály igazgatója mutatta be a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programját, majd Ginter Gábor, osztályvezető prezentálta a Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat működési elvét. Zárásként Pogány Erzsébet, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke és a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója mutatta be Felvidék regionális gazdasági fejlesztési tervét, a Baross Gábor Tervet.

A szakmai fórum a résztvevők hozzászólásaival, majd kötetlen diskurzus formájában végződött.

Forrás: Felvidék.Ma

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria