HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok ...

Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlata

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott – külhoni magyar képzőművészek alkotásait felvonultató – Kárpát-haza Galéria tizenegyedik kiállítójaként mutatkozik be a budapesti Forrás Galériában Kusztos Endre erdélyi festő- és grafikusművész Sorsok című tárlatával.

2014. november 26-án nyitotta meg kapuit a tárlat, melynek fővédnöke L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára volt. Ünnepi beszédet mondott Dr. Prokopp Mária professor emerita és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Kusztos Endre nagyméretű, tónusos rajzai szülőföldjének tájait, a Kis-Küküllő mentét és az erdélyi Sóvidéket jelenítik meg. A művész a táj apró, megbúvó részleteiből alakítja ki világát, melyben a jelentéktelennek tűnő tárgyakon keresztül vezet el minket a jelentős mondanivaló felé. E megfogalmazásban a kisebbségi lét kiemelésének, az emberi értékek egyetemessé való emelésének szimbolikájával találkozunk. Kifejezésmódjára az egyszerűség jellemző, ám ez a tömör, velős ábrázolás több jelentésréteget hordoz magában. E jelképteremtő képesség által mutatkozik meg Kusztos Endrének a költészet, vagy a zene nagyjaival egy vonalba hozható művészete. 

A Sorsok című kiállítással a művész nem titkolt célja, hogy gondolatokat ébresszen a nézőben. A tárlaton bemutatásra kerülő szénrajzok szereplőinek, a tájban meghúzódó jelenségeknek, a természet elemeinek a sorsa ugyanis párhuzamba állítható az emberi sorssal.

Szász Jenő ünnepi beszédében Kusztos Endrét nem pusztán kortársként, sokkal inkább szuverén, alkotó, nagy és jelentős művészként jellemezte. Elmondása szerint a mai erdélyi képzőművészetünk formanyelve, tematikája, kifejezésmódja szorosan kötődik Kusztos Endréhez. A fiatal művészek egész nemzedéke tanult tőle, annyira mély nyomot hagyott erdélyi és egyetemes művészetünkben.

„A láttatásnak ez a képessége a legnagyobbak sajátja: a sejtjeinkben lappangó titkos ösztönvilágból – amelyet a közös eredet, a megélt történelem fűz össze közös emlékezetté – valami felismerhetőt, valami szívdobogtatót kovácsolni: ezt csak nagyon kevesen tudják!” – méltatta az NSKI elnöke a művészt.

A kiállítók ugyanannak a kultúrának a résztvevői és továbbvivői, mint az anyaországban – szögezte le L. Simon László. Kusztos Endre nem a mai Magyarország területén él és munkálkodik, de a szíve, lelke, érzései szerint magyar, függetlenül attól, hogy hol él.

Az NSKI feladatkörét különlegesnek nevezte az államtitkár, hiszen – elmondása szerint – az intézet nem kevesebbel, mint a magyarság megmaradásának zálogaival foglalkozik. A gazdasági terveken túl a Kárpát-haza keretei között bemutatott jeles alkotók műveiből is megérthetjük, mi az a küldetés, amely lelkileg, szellemileg összetart bennünket.

Prokopp Mária szerint Kusztos Endre azon művészek táborához tartozik, akik összekötő kapocsul szolgálnak a földi világ és a transzcendens között. Szénrajzai az Istentől kapott megbízásról vallanak minden sallang nélkül; tisztán, feketén-fehéren jelenik meg az igazság, az ezeréves magyar kultúra, a gyökerek. A professzor asszony szerint Kusztos Endre az egyik legkiválóbb példa arra, hogy a szellem nem öregszik, hanem egyre inkább kibontakozik.

A megnyitó rendezvényt Takács Bence Ervin előadóművész moderálta, a zenei aláfestésről Both Miklós gondoskodott.

Kusztos Endre Sorsok című kiállítása 2014. december 21-ig tekinthető meg a Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria