HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok ...

Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlata

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott – külhoni magyar képzőművészek alkotásait felvonultató – Kárpát-haza Galéria tizenegyedik kiállítójaként mutatkozik be a budapesti Forrás Galériában Kusztos Endre erdélyi festő- és grafikusművész Sorsok című tárlatával.

2014. november 26-án nyitotta meg kapuit a tárlat, melynek fővédnöke L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára volt. Ünnepi beszédet mondott Dr. Prokopp Mária professor emerita és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Kusztos Endre nagyméretű, tónusos rajzai szülőföldjének tájait, a Kis-Küküllő mentét és az erdélyi Sóvidéket jelenítik meg. A művész a táj apró, megbúvó részleteiből alakítja ki világát, melyben a jelentéktelennek tűnő tárgyakon keresztül vezet el minket a jelentős mondanivaló felé. E megfogalmazásban a kisebbségi lét kiemelésének, az emberi értékek egyetemessé való emelésének szimbolikájával találkozunk. Kifejezésmódjára az egyszerűség jellemző, ám ez a tömör, velős ábrázolás több jelentésréteget hordoz magában. E jelképteremtő képesség által mutatkozik meg Kusztos Endrének a költészet, vagy a zene nagyjaival egy vonalba hozható művészete. 

A Sorsok című kiállítással a művész nem titkolt célja, hogy gondolatokat ébresszen a nézőben. A tárlaton bemutatásra kerülő szénrajzok szereplőinek, a tájban meghúzódó jelenségeknek, a természet elemeinek a sorsa ugyanis párhuzamba állítható az emberi sorssal.

Szász Jenő ünnepi beszédében Kusztos Endrét nem pusztán kortársként, sokkal inkább szuverén, alkotó, nagy és jelentős művészként jellemezte. Elmondása szerint a mai erdélyi képzőművészetünk formanyelve, tematikája, kifejezésmódja szorosan kötődik Kusztos Endréhez. A fiatal művészek egész nemzedéke tanult tőle, annyira mély nyomot hagyott erdélyi és egyetemes művészetünkben.

„A láttatásnak ez a képessége a legnagyobbak sajátja: a sejtjeinkben lappangó titkos ösztönvilágból – amelyet a közös eredet, a megélt történelem fűz össze közös emlékezetté – valami felismerhetőt, valami szívdobogtatót kovácsolni: ezt csak nagyon kevesen tudják!” – méltatta az NSKI elnöke a művészt.

A kiállítók ugyanannak a kultúrának a résztvevői és továbbvivői, mint az anyaországban – szögezte le L. Simon László. Kusztos Endre nem a mai Magyarország területén él és munkálkodik, de a szíve, lelke, érzései szerint magyar, függetlenül attól, hogy hol él.

Az NSKI feladatkörét különlegesnek nevezte az államtitkár, hiszen – elmondása szerint – az intézet nem kevesebbel, mint a magyarság megmaradásának zálogaival foglalkozik. A gazdasági terveken túl a Kárpát-haza keretei között bemutatott jeles alkotók műveiből is megérthetjük, mi az a küldetés, amely lelkileg, szellemileg összetart bennünket.

Prokopp Mária szerint Kusztos Endre azon művészek táborához tartozik, akik összekötő kapocsul szolgálnak a földi világ és a transzcendens között. Szénrajzai az Istentől kapott megbízásról vallanak minden sallang nélkül; tisztán, feketén-fehéren jelenik meg az igazság, az ezeréves magyar kultúra, a gyökerek. A professzor asszony szerint Kusztos Endre az egyik legkiválóbb példa arra, hogy a szellem nem öregszik, hanem egyre inkább kibontakozik.

A megnyitó rendezvényt Takács Bence Ervin előadóművész moderálta, a zenei aláfestésről Both Miklós gondoskodott.

Kusztos Endre Sorsok című kiállítása 2014. december 21-ig tekinthető meg a Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria