akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ...

Kárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ugyanaz - Jakobovits Miklós kiállítása

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria kiállítás sorozat tízedik tárlataként nyitotta meg kapuit a Jakobovits Miklós Munkácsy Mihály-díjas, Arshile Gorky-díjas erdélyi festőművész munkáit bemutató kiállítás 2014. november 7-én a Forrás Galériában.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szőcs Géza költő, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója köszöntőjét követően a tárlatot P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg.

Jakobovits Miklós 1936-ban született Kolozsváron, örmény katolikus családban, és 2012-ben halt meg Nagyváradon. Mind alkotóként, mind szervezőként fontos szerepet vállalt a kortárs művészeti életben, Romániában és nemzetközi téren egyaránt. Számos országban járt tanulmányúton. Az ő kezdeményezésének és következetes kiállásának eredményeként jött létre az Erdélyi Művészeti Központ Sepsiszentgyörgyön. Közreműködésével nyitották meg a nagyváradi Egyházművészeti Barokk Képtárat. 2004-ben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta.

Jakobovits Miklós képalkotására a szürrealizmus örökségének és a groteszk látásmódnak a vegyítése volt jellemző. Főként csendéleteket és városi tájakat festett, melyek a látványtól elvonatkoztatva jelennek meg a vásznon. Későbbi éveiben a téma plasztikai megformálása felé fordult, az agyag lehetőségei, valamit a kollázs technikája foglalkoztatták. Így jutott el a tárgylenyomatok és a képtárgyak készítéséhez, amely kiforrott művészetét jellemzi – mondta el P. Szabó Ernő. A művész sokoldalúságát mutatja, hogy írt esztétikai tanulmányokat, kisesszéket, kiállítás kritikákat, művészeti jellegű útirajzokat.

Szász Jenő köszöntőjében a nemzeti és európai kultúra egyidejű, tudatos vállalójaként jellemezte Jakobovits Miklóst, aki hűséges maradt a néphez és a tájhoz, még akkor is, ha formanyelve látszólag nemzetközi. Ezáltal pedig a hazaszeretet beszédes példáját adta életében és műveiben egyaránt – szögezte le az NSKI elnöke, aki – elmondása szerint – belső ünnepként élte meg az alkalmat, amely „bizonyossága annak, hogy manapság, a nemzetegyesítés időszakában, rokonok, barátok, tisztelők immáron határok nélkül, szabadon és – ha úgy kívánják – magyar állampolgárként emlékezhetnek Jakobovits Miklósra.”

Ünnepnek nevezte Szőcs Géza is az alkalmat, hiszen felemelő, hogy Budapesten is elismerik azt, hogy Jakobovits Miklós megkerülhetetlen életművet hozott létre, amely nem fakul meg, hanem egyre értékesebbé válik. Művei hősiesek, epikusak, drámaiak, a Partiummal megnövelt Erdély esztétikai élményének balladai megfogalmazásai. Megmagyarázhatatlan, csodás, álombeli tartalmakat hozott létre, amelyek teljes egészében felderíthetetlenek.

A megnyitón közreműködött Kolti Helga színművész. A tárlat november 23-ig tekinthető meg a Forrás Galériában.  

Hírek
2021. június 16.
Új könyv az országzászló mozgalomról

Megjelent a Szimbolikus térfoglalásaink – Az országzászló mozgalom kibontakozása 1928–1944 című kötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. június 16.
Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módra

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei kiterjedésű, karbon-semleges zöldenergia előállításának lehetőségeit kutatja és tervezi, amelyek moduláris biomassza alapú reaktorok üzemeltetésén alapulnak. Az új Horizont Európa program keretén belül kapcsolatot kezdeményeztünk a fenntartható zöldenergia termelő és értékesítő vállalatokkal és szervezetekkel a Hungarian Energy Investors Forum 2021 elnevezésű energetikai konferencián.


2021. június 9.
Megemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 101. évfordulóján

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2021. június 4-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai megemlékezést tartottak a budapesti Összetartozás Emlékhelyénél.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre