HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

Sipos László erdélyi festőművész kiállítása

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának szervezésében Számvetés, színvetés  címmel nyílt kiállítás kedden Sipos László erdélyi festőművész munkáiból a budapesti Forrás Galériában. A tárlatot – a festőművész jelenlétében – Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kiállítás fővédnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szomjas György filmrendező nyitotta meg Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja közreműködésével.

Sipos László a Magyar Művészeti Akadémia és a Romániai Képzőművészek Szövetségének is tagja, a képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh volt alelnöke, az erdélyi magyar művészeti élet kiemelkedő alakja. Kolozsváron született, jelenleg Felvincen él és alkot. Művészetében megtalálható a magyar népi kultúra összes motívumkincse, annak összefüggő jelrendszerével és a benne lévő archaikus világszemlélettel. 2011-ben munkásságáért kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével.

A Forrás Galériában látható – mintegy huszonöt festményt és több grafikát felvonultató – Sipos-tárlat, a tavaly október 14-én nyílt Kárpát-haza Galéria hetedik kiállítása. A kiállítótér létrehozásával az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medence kiemelkedő kortárs magyar képzőművészeti értékeinek bemutatásával a kultúra területén is szeretné kifejezni a magyar nemzet határokon átívelő egyesítésének szándékát.

Szász Jenő  markáns, kiemelkedő és konzekvensen építkező életműnek nevezte Sipos László munkásságát, amely hűen tükrözi a külhonba szakadt erdélyi magyarság sorsát. „Egy olyan művész áll ma előttünk, aki egyedül volt kénytelen meggyökerezni egy erdélyi kisvárosban. Nem maga választotta meg életterét, hanem a diktatúra kényszere jelölte ki otthonát. Erős egyéniségként azonban vidéki magára utaltságát a maga javára tudta fordítani: felvinci műterméből az alkotások Európa rangos kiállítótermeibe jutottak el.” – fejtette ki köszöntőjében az NSKI elnöke.

Dr. Hoppál Péter  kihangsúlyozta, hogy az 1969 óta alkotó művész kitart az úton, amelyre a kolozsvári képzőművészeti főiskolán lépett. Képei arról a korról mesélnek, amelyekben születtek, hiszen „a jó művész korának krónikása”. Sipos alkotásai azonban sajátos szimbólumrendszerükkel túl is mutatnak önmagukon, de nagyban meghatározza őket a kolozsvári identitás. A kultúráért felelős államtitkár egyúttal köszönetet mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet hiánypótló munkájáért az egységes Kárpát-medencei magyar művészet létrehozásában, ahogy mondta: „napjaink kultúrpolitikájának fő feladata a Kárpát-medencében lévő örökségünk átadása és ápolása".

Az 1970-es évek elejétől kezdve Sipos László és Szomjas György  jó barátok. Mielőtt a kiállítást hivatalosan is megnyitotta volna, a filmrendező elmondta, ikonokként ható alkotásain Sipos ideálokat fogalmaz meg, melyekben a szépség és a nemesség egyszerre van jelen, mindeközben pedig az univerzummal keresi a kapcsolatot.

Sipos László Számvetés, színvetés című kiállítása július 30-ig látható a Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria