akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Szakmai tevékenység > A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL > Publikációk > SKHU/1703/3.1/040 - „A jövő a múltra ... > Kenderkóró feldolgozására alapozott gyártásfejlesztés (SKHU/1802/3.1/001 - ...

Kenderkóró feldolgozására alapozott gyártásfejlesztés (SKHU/1802/3.1/001 - FUTURE IN HEMP – FIBER)

A térség közös kihívásai az alacsony vállalkozói aktivitás, a kevés munkalehetőség, a magas munkanélküliség, a fiatalok elvándorlása, az elöregedés, a mélyszegénység.

A projekt átfogó célja a helyi természeti és humán erőforrások fenntartható hasznosítása, a magas hozzáadott értékű termékek előállítása és értékesítése, új munkahelyek teremtése a helyi lakosok számára.

A projekt hatására 10 új munkahely jön létre, így csökkenni fog a munkanélküliség. Növekedni fog a vállalkozási aktivitás és emelkedni fog a helyi iparűzési adóbevétel. A projektpartnerek a fenti célokat a térségre tradicionálisan jellemző kenderipar újjáélesztése és korszerű újjászervezése révén kívánják elérni.

A kialakítandó feldolgozó üzemben többféle termék és melléktermék jön létre. Így például: kártolt finom rost, fonal, szövet, pozdorja apríték. A projektnek köszönhetően 8 helyi ember számára fognak új munkalehetőséget teremteni.

A határ szlovákiai oldalán a D § D Group Invest s.r.o. Kassán egy felújított épületbe fogja a varrodáját áthelyezni és a magyar oldali vászonból itt különböző exkluzív háztartási textíliákat és ruhaneműt készítenek majd, amit saját internetes webshopon keresztül fognak értékesíteni. A varrodában 2 új munkahely fog létrejönni.

A projekt tehát helyi erőforrásra alapozva modern, innovatív eljárással magas hozzáadott értékű termékeket fog eredményezni. A munkahelyteremtés mellett előnye lesz, hogy a határ egyik oldalán előállított alapanyagot a határ másik oldalán fogják felhasználni, ami erősíteni fogja a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

Vezető kedvezményezett: Érmellék Centrum Nonprofit Kft.

A projekt megvalósításában partner:

D § D GROUP INVEST s.r.o.

A projekt összköltsége: 776 238,39 EUR

ERDF támogatás összege: 570 739,26 EUR

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. március 31.

Szakmai tevékenység
SZAKMAI SZERVEZETI EGYSÉGEK
Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság
Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság
Elnöki Kabinet - Kárpát-medencei kulturális- és sportéleti misszió
Külhoni Kutatási Hálózatok Igazgatósága
A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL
Publikációk
Projektek külső támogatással
Kárpát-haza Galéria
Beszámolók
NSKI-konferenciasorozatok és konferenciák
Stratégiai együttműködési megállapodások
Munkatervek és fejlesztési javaslatok
Kiemelt partnereink
Hírek
2021. április 8.
Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. március 12.
„Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK - Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre