HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

2014. június 24-én nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria hatodik kiállítása. Király Ferenc Munkácsy Mihály-díjas muravidéki szobrászművész „Titkos csodálat” című tárlatának fővédnöke Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád beszédében az „összetartozás” érzésének fontosságát hangsúlyozta, melyet a művészet is erősít, ezért is öröm számára, hogy az Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai tevékenysége mellett létrehozta a Kárpát-haza Galériát. Kiemelte: a magyar nemzetpolitikában akkor kezdődött fordulat, amikor Antall József lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte magát. Igazi mérföldkőnek a státustörvényt, illetve a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvényt nevezte, a legnagyobb eredménynek pedig, hogy eddig 640 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, és 2018-ra várhatóan egymillió külhoni magyar állampolgár lesz.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntőjében párhuzamot vont Király Ferenc művészete és Andrásfalvy Bertalan professzor nemrég egy magyar fiatalság helyzetét feltérképező konferencián elhangzott gondolata között, mely szerint a mindent elutasító új generáció a családalapítást nem feltétlenül gazdasági okok miatt nem tartja elsőrendű feladatának, hanem mert hiányzik életéből a lelki szükséglet legfontosabbikja, a szeretet.

A Kárpát-medencei magyarság egyik legnagyobb problémája a gyermekvállalás hiánya és ennek egyenes ági következménye, a népességfogyás, míg Király Ferenc művészetének központi témáját a férfi-nő kapcsolat, az egymásra utaltság, és végül a születés isteni csodája adja – fogalmazott Szász Jenő.

A tárlatot megnyitó Simonka Tanja művészettörténész, a lendvai Művelődési és Promóciós Intézet igazgatója kiemelte, Lendva számos jeles művészt adott a magyarságnak, a szobrászművészek közül ketten, Zala György és Király Ferenc, kiemelkedő alkotók.

A Kárpát-haza Galéria kiállítása 2014. július 9-ig – ideiglenesen új helyszínen, a Forrás Galéria kiállítótermeiben (1067 Budapest, Teréz krt. 9.) – látható.

 Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria