HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

2014. június 24-én nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria hatodik kiállítása. Király Ferenc Munkácsy Mihály-díjas muravidéki szobrászművész „Titkos csodálat” című tárlatának fővédnöke Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád beszédében az „összetartozás” érzésének fontosságát hangsúlyozta, melyet a művészet is erősít, ezért is öröm számára, hogy az Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai tevékenysége mellett létrehozta a Kárpát-haza Galériát. Kiemelte: a magyar nemzetpolitikában akkor kezdődött fordulat, amikor Antall József lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte magát. Igazi mérföldkőnek a státustörvényt, illetve a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvényt nevezte, a legnagyobb eredménynek pedig, hogy eddig 640 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, és 2018-ra várhatóan egymillió külhoni magyar állampolgár lesz.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntőjében párhuzamot vont Király Ferenc művészete és Andrásfalvy Bertalan professzor nemrég egy magyar fiatalság helyzetét feltérképező konferencián elhangzott gondolata között, mely szerint a mindent elutasító új generáció a családalapítást nem feltétlenül gazdasági okok miatt nem tartja elsőrendű feladatának, hanem mert hiányzik életéből a lelki szükséglet legfontosabbikja, a szeretet.

A Kárpát-medencei magyarság egyik legnagyobb problémája a gyermekvállalás hiánya és ennek egyenes ági következménye, a népességfogyás, míg Király Ferenc művészetének központi témáját a férfi-nő kapcsolat, az egymásra utaltság, és végül a születés isteni csodája adja – fogalmazott Szász Jenő.

A tárlatot megnyitó Simonka Tanja művészettörténész, a lendvai Művelődési és Promóciós Intézet igazgatója kiemelte, Lendva számos jeles művészt adott a magyarságnak, a szobrászművészek közül ketten, Zala György és Király Ferenc, kiemelkedő alkotók.

A Kárpát-haza Galéria kiállítása 2014. július 9-ig – ideiglenesen új helyszínen, a Forrás Galéria kiállítótermeiben (1067 Budapest, Teréz krt. 9.) – látható.

 Tovább a Kárpát-haza Galériába »

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria