HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Konferencia a székely gazdálkodás jövőjéről Énlakán

Konferencia a székely gazdálkodás jövőjéről Énlakán

Hazai és magyarországi szaktekintélyek nyitották meg a Székely gazdálkodás régen és most címmel zajló háromnapos konferenciát Énlakán. Marelyin Kiss József, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője kijelentette, a külhoni magyarsággal nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is szeretnének partnerséget kialakítani.

Mint kiderült, Kanadából is jeleztek részvételi szándékot a Pro Énlaka Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum és a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a kis településre szervezett szakmai tanácskozásra. A megnyitón elsőként Szávai Márton, a Pro Énlaka Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott beszédet, kifejtetve, hogy sok fáradság és törődés árán néhány éve végre sikerült kulturális életet teremteniük a faluban, melynek részeként remélhetőleg újabb két év múlva is tartanak majd konferenciát.

Az alapítvány elnökét követően Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja szólt a jelenlévőkhöz, kifejtve, az énlaki konferencia előnye, hogy az ott elhangzó elméletek szervesen kapcsolódnak a gyakorlathoz. Hozzáfűzte, a rendezvény pozitív hatása, hogy elindított egy mozgalmat, melynek köszönhetően fiatalok és külföldiek is házakat vásárolnak a környék falvaiban, ahol gazdaéletet kezdenek. Úgy vélte, fontos átadni a fiatalságnak a gazdálkodás hagyományait, ugyanis az egy olyan rendszert teremt, amely nagyjából képes eltartani az embereket. Ebbe a rendszerbe igen kevés pénz kerül be – fejtette ki –, a probléma azonban az, hogy az sem marad itthon, ugyanis a gazdák igen kis része vásárol tudatosan hazai terméket. Ahhoz, hogy a pénz e rendszerben maradjon, komoly együttműködés szükséges, ugyanis ez teszi fenntarthatóvá a gazdálkodást – foglalta össze a főkonzul. Ugyancsak az együttműködés fontosságát emelte ki Marelyin Kiss József, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselője, hozzáfűzve, hogy az anyaországi és külhoni magyarsággal nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is szeretnének partnerséget kialakítani.

Ezt követően Kolumbán Gábor Énlakán élő közgazdász fejtette ki nézeteit, melyek szerint problémát jelent, hogy a helység 50–60 gazdája nem jár a konferencia előadásaira. „A mi készülékünkben van a hiba” – vélte, hozzáfűzve, szervezőkként el kell gondolkodniuk azon, hogy miként szólíthatnák meg hatékonyan a helybélieket, ugyanis csak őket bevonva lehetne életbe léptetni a szakmai tanácskozáson megszülető elképzeléseket.

Nagyon magas szintű előadások hallhatók a konferencián – mutatott rá Egyed Ákos történészprofesszor, hangsúlyozva, hogy ezek akkor válnak igazán eredményesekké, ha a falvak nem maradnak üresen. „A kérdés az, hogy megszületnek-e azok, akik továbbvihetnék a székelység örökségét, hagyományait” – összegezte mondanivalóját. Végül Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem régészprofesszora nyitotta meg az előadássorozatot, felhívva a figyelmet a kultúrotthonban látható kiállításra, amelyen fotók, tájékoztatók tanúskodnak az egyetem szakértőinek Énlakán évek óta végzett építészeti és néprajzi kutatásairól.

 

Forrás: Székelyhon.ro - Bálint Kinga Katalin

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria