HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

2014. március 6-án Kisebbségek és nemzeti közösségek – a külhoni magyarság jogvédelmének hagyományos és új útjai címmel tartotta első konferenciáját a Nemzetstratégiai Akadémia. A konferenciasorozat nyitó rendezvényén a fővédnök Vizi E. Szilveszter, akadémikus, Gulyás Gergely, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Duray Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Andrássy György, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Kiss Antal, a brüsszeli HUNINEU iroda vezetője adtak elő.

A Nemzetstratégiai Akadémia megnyitóján Szász Jenő, a társrendező Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke röviden vázolta az intézet egy éves működését. A nemzetegyesítés szempontjából nélkülözhetetlen nemzetstratégiai paradigmaváltás szükségességéről szólva kiemelte, ez lehet az egyedüli bázisa a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásának. Hangsúlyozta, ezt a paradigmaváltást a Nemzetstratégiai Akadémia következő rendezvényei a XXI. század kínálta lehetőségek bemutatásával fogják támogatni.

Vizi E. Szilveszter a rendezvénysorozat fővédnöke megnyitójában a nemzeti önazonosság megtartásának parancsára és annak kiteljesedésének európai lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) Alkotmányosság, nemzetstratégia, kisebbség és/vagy közösség című előadásában az elmúlt bő két évtized nemzetpolitikai fejlődéstörténetét vázolta – különös tekintettel azokra az irányváltó mozzanatokra (Státustörvény, Alaptörvény) – amelyek a Kárpát-medencei és a világ magyarsága számára alapvető változást és új lehetőségeket teremtettek.

Duray Miklós és Andrássy György professzorok a nemzetközi normarendszer és a magyar nemzeti közösségek reális léthelyzetének viszonyában vizsgálta az egyéni és közösségi jogok elfogadtatásának és érvényre juttatásának lehetőségét, abban az európai környezetben, ahol a már évtizedek óta kodifikált alaptézisek nyelvhasználati előírásait is sok esetben sértik egyes országok gyakorlatai.

Önmagában a „kisebbség” kifejezés kapcsán az is felvetődött, hogy újra kellene bizonyos fogalmakat értelmezni illetve pontosítani a külhoni magyarság – és általában az őshonos közösségek – szakirodalmi, szakpolitikai használatában. Ezt a gondolatkört Kiss Antal, a HUNINEU brüsszeli irodavezetője elemezte a délelőtti ülést záró előadásával.

Az előadásokat követő hozzászólásokban hangsúlyosan szerepelt az anyanyelv kultúránkban meghatározó szerepe és jelentősége a világban szétszórt magyarság életében akár a tömbök, a szórvány vagy akár a nyugati diaszpóra esetében.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet prioritásként kezeli a tudományos és gyakorlati eredmények, jó gyakorlatok összegzését és hasznosíthatóvá tételét a Kárpát-medencei magyarság számára egy olyan világban, ahol a globális lehetőségek kihívásokat, de egyben új lehetőségeket is tartogatnak a huszonegyedik század emberének.

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia programja
Hírek
2019. október 22.
Brüsszelben a Boldogasszony-kiállítás

A Kárpát-medence és Európa magyar közösségeihez elzarándokoló Boldogasszony-kiállítás utolsóelőtti helyszínére érkezett október 20-án, vasárnap. Róma után, illetve a budapesti záró-kiállítás előtt október-novemberben a brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula Székesegyház ad helyet a Magyarok Nagyasszonyát bemutató tárlatnak, amelynek nyitóünnepsége részét képezte a Magyarország Nagykövetsége által szervezett október 23-i emlékünnepségnek.


2019. október 22.
Megnyílt Nemes Fekete Edit kiállítása

Idei tízedik, összességében pedig a hetvenedik külhoni magyar képzőművész munkásságát bemutató kiállítását nyitotta meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-haza Galériában. A Nemes Fekete Edit délvidéki keramikusművész alkotásaiból összeállított tárlaton Szász Jenő, a NSKI elnöke köszöntötte az érdeklődőket. A szakmai megnyitót Virág Gábor, az újvidéki Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója tartotta, közreműködött Keresztes Nagy Árpád kobzos énekmondó.


2019. október 7.
Az aradi vértanúkra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dolgozói pénteken. Az NSKI székházában megkoszorúzták Nagysándor József domborművét, valamint lerótták tiszteletüket a Batthyány-örökmécsesnél is.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
október>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria