HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye a Szórvány- ...

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye a Szórvány- és diaszpóra ösztöndíj kísérleti programmal kapcsolatban

Közlemény

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet megütközéssel értesült az erdélyi Krónika napilapban 2015.04.14-én és a 2015.04.17-én megjelent írásokról, amelyekben a Nemzeti Összetartozás Bizottsági üléséről szóló MTI közleményt szándékosan félremagyarázva próbálja rangján aluli szintre alacsonyítani a szórvány- és diaszpóra ösztöndíj kísérleti program nemzeti ügyét.

Felelősséggel viselt nemzetegyesítési küldetésének szellemében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet olyan életképes stratégiai javaslatokat kíván megfogalmazni, amelyek mérlegelésével hosszú távú, minden szempontot figyelembe vevő megoldások születhetnek.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a „Magyar gyermek-magyar iskolába” mottó mentén fogalmazza meg a szórványoktatással kapcsolatos elképzeléseit. Azon diákok számára szorgalmazza a szórvány ösztöndíj-program kidolgozását, akiknek a felső tagozati (V.-VIII.) oktatás után nincs lehetőségük magyar nyelven folytatni középiskolai tanulmányaikat és emiatt román nyelvű oktatási intézményekbe kényszerülnek. A szórványban működő egyházi és oktatási szakemberek véleménye alapján ugyanis ez is oka a szórványközösségek rohamos létszámbeli fogyásának.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet minta-projekt jelleggel a 2014-2015-ös tanévben a magyarpéterfalvi református gyülekezet segítségével küküllőszögi mélyszórványból származó diákoknak ajánlott fel ösztöndíjat. A középiskolás diákok – saját képességeik és az általuk választott szakirány alapján – Székelyudvarhely különböző magyar tannyelvű oktatási intézményeiben tanulhatnak, ráadásul egyházi kollégiumi nevelésben is részesülnek.

Egy másik, „Szórvány a szórványban” című minta-projekt keretében – az Evangélikus Püspökség együttműködésével – Négyfaluban Brassó és Szeben megyei szórványban élő diákok részesültek ösztöndíjban, ami megteremtette számukra a középiskolai rendszerben való megmaradás lehetőségét, és ez által magyar identitásuk megőrzését. Ezen szórvány ösztöndíj programunk egyszerre próbálja megmenteni a kilencedik osztályt és a négyfalusi magyar középiskolát.

Fontos megemlíteni ugyanakkor azt is, hogy ezek a minta-projektek nem felülírni, hanem kiegészíteni kívánják a jelenleg is működő szórványkollégiumi rendszert, amelyek hálózati rendszerben való együttműködését és működését a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is szorgalmazza.

Mindezeken túl, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet identitás-erősítő programokat és Gábor Áron előadás-sorozatot szervezett az erdélyi szórványban élő gyermekek és szüleik számára Türben, Bethlenszentmiklóson, Magyarpéterfalván, Felvincen, Székelykocsárdon, Lupényban, Petrozsényben és Petrillán (Magyarlónya). Közel százötven Zsil-völgyi és küküllőszögi gyermeknek, szülőnek és pedagógusnak szervezett tanulmányi utakat az Ópusztaszeri Nemzeti Parkba. Ugyanakkor – a külhoni magyar pedagógusszövetségekkel kötött stratégiai megállapodások szellemében – a tömbmagyarságban és szórványban oktató pedagógusok és intézményvezetők szakmai továbbképzését biztosítottuk több ízben is, anyaországi oktatási konferenciák megszervezésével.

A szórvány ösztöndíj program mintájára – a Sárospataki Református Kollégiummal közösen – most dolgozunk a diaszpóra ösztöndíjrendszerének kidolgozásán, melynek az a célja, hogy a nyugat-európai és a tengerentúli magyar közösségek gyermekei megkapják a lehetőséget, hogy Magyarországon, a Kárpát-medencében anyanyelvükön tanulhassanak, és ez által megmentsük őket a magyar nemzet számára. A magyar gyermek a magyar jövőt és az igazi gyöngyhalász-politikát jelenti!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Fejlesztési Műhelye – a Kárpát-haza Napló sorozat keretében – 2014-ben jelentette meg a „Szórványkollégiumok a Kárpát-medencében” című kötetét, amely egyedi kiadványként hiánypótló módon, együttesen mutatja be a nemzeti meg- és fennmaradás jelentős bástyáit.

Mindezek fényében sajnálatosnak, mi több, egyenesen bomlasztónak találjuk a tájékozatlanságból fakadó kijelentések sorozatát, amelyekkel egy fontos magyar nemzeti ügyet napi politikai szintre próbálják süllyeszteni!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a maga részéről továbbra is fő szempontjának fogja tekinteni, hogy a pedagógus társadalom, a történelmi magyar egyházak, illetve a szórványban élő gyerekek szüleivel közösen alakítsa ki szórvány- és diaszpóra stratégiáját.

Jelen közlemény célja az illetékesek, az érintettek és a közvélemény objektív tájékoztatása.                                                                                        

 

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria