HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Kuti Dénes kiállításával nyílt meg a ...

Kuti Dénes kiállításával nyílt meg a Kárpát-haza Galéria

Kuti Dénes szovátai festőművész kiállításával nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája Budapesten. A megnyitón dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet. 

Ez a galéria a nemzetegyesítés egyik hídfőállása – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes köszöntő beszédében. Amellett, hogy művészeti küldetést is teljesít, a kiállítóhely bemutatja az egyes nemzetrészek sajátos gazdagságát, amely nélkül csonka lenne a magyar kultúra, valamint megélhetővé teszi, hogy részesei lehessünk az egységes magyar kultúrának – tette hozzá a politikus.

Semjén Zsolt hangoztatta: a magyarság megmaradásához minden nemzetrészt meg kell őrizni, mert ezek gazdagságának az összessége adja a magyar kultúrának, örökségnek, jövőnek az egészét.

Akkor tudjuk egységben látni a kárpátaljai, a felvidéki, az erdélyi és a magyarországi művészetet, hogyha időről időre vannak olyan fórumok, kiállások, ahol az egyetemes magyarság gondolatkörében a nemzetrészek be tudnak mutatkozni.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a Kárpát-haza Galéria a kiemelkedő külhoni, kortárs képzőművészeti értékek bemutatására született. Az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medencei magyar kulturális tér fejlesztése, és a nemzeti összetartozás erősítése miatt tartotta fontosnak, hogy Budapest egy ilyen kulturális központtal gyarapodjon.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke arról szólt, hogy Kuti Dénes képeiben a fényesség fogta meg a leginkább. "A tárlaton látható képek közvetítő alkotások, születésükhöz Erdély kellett" – vélekedett. Közölte, hogy jövőre elindul az MMA Nemzeti Szalon, az építészeti, a képzőművészeti, az ipar- és tervezőművészeti és a fotóművészeti szalon.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó dokumentumok
Tovább a Kárpát-haza Galériába
Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria