HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kuti Dénes kiállításával nyílt meg a ...

Kuti Dénes kiállításával nyílt meg a Kárpát-haza Galéria

Kuti Dénes szovátai festőművész kiállításával nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája Budapesten. A megnyitón dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet. 

Ez a galéria a nemzetegyesítés egyik hídfőállása – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes köszöntő beszédében. Amellett, hogy művészeti küldetést is teljesít, a kiállítóhely bemutatja az egyes nemzetrészek sajátos gazdagságát, amely nélkül csonka lenne a magyar kultúra, valamint megélhetővé teszi, hogy részesei lehessünk az egységes magyar kultúrának – tette hozzá a politikus.

Semjén Zsolt hangoztatta: a magyarság megmaradásához minden nemzetrészt meg kell őrizni, mert ezek gazdagságának az összessége adja a magyar kultúrának, örökségnek, jövőnek az egészét.

Akkor tudjuk egységben látni a kárpátaljai, a felvidéki, az erdélyi és a magyarországi művészetet, hogyha időről időre vannak olyan fórumok, kiállások, ahol az egyetemes magyarság gondolatkörében a nemzetrészek be tudnak mutatkozni.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a Kárpát-haza Galéria a kiemelkedő külhoni, kortárs képzőművészeti értékek bemutatására született. Az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medencei magyar kulturális tér fejlesztése, és a nemzeti összetartozás erősítése miatt tartotta fontosnak, hogy Budapest egy ilyen kulturális központtal gyarapodjon.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke arról szólt, hogy Kuti Dénes képeiben a fényesség fogta meg a leginkább. "A tárlaton látható képek közvetítő alkotások, születésükhöz Erdély kellett" – vélekedett. Közölte, hogy jövőre elindul az MMA Nemzeti Szalon, az építészeti, a képzőművészeti, az ipar- és tervezőművészeti és a fotóművészeti szalon.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó dokumentumok
Tovább a Kárpát-haza Galériába
Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria